Gündem Berat Kandili hangi güne denk geliyor? 2019 Berat Kandili ne zaman?

Berat Kandili hangi güne denk geliyor? 2019 Berat Kandili ne zaman?

14.04.2019 - 10:34 | Son Güncellenme:

İslam dünyasının Miraç Kandili sonrası büyük bir merakla beklediği Berat Kandili için geri sayım başladı. Üç ayları yaşadığımız şu günlerde hakkında en çok arama yapılan konulardan biri olan Berat Kandili ile ilgili merak edilen tüm bilgileri bir araya getirdik. Peki 2019 Berat Kandili ne zaman?

Berat Kandili hangi güne denk geliyor 2019 Berat Kandili ne zaman

Berat Kandili ne zaman idrak edilecek sorusu vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. İslam aleminde çok özel bir yere sahip olan kandil gecelerinde camiler dolup taşıyor. Üç ayların müjdeleyicisi olan Regaip Kandilinin eda edilmesinin ardından geçtiğimiz haftalarda Miraç Kandili müslüman aleminde büyük bir mutluluk ile karşılandı. Şaban ayı içerisinde yer alan Berat Kandili için ise müslümanlar gün saymaya devam ediyor. Peki Berat Kandili ne zaman idrak edilecek? Berat Kandili gecesinde nasıl ibadet edilmeli?

Haberin Devamı

BERAT KELİMESİNİN ANLAMI

Berat kelimesi; borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi mânâlara gelir. Berat kandili, Allah'ın ekstra rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimidir.

Berat kelimesinin aslı ''Berâettir.'' Beraat sözlükte, ''bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak'' demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.

Haberin Devamı

BERAT KANDİLİ HAKKINDA

Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir.

Mübarek Berat Kandili gecesini ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi vardır. Mübarek Berat Kandili hakkında Peygamber Efendimiz HZ.Muhammed (s.a.v) hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuştur;

“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah'u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: "Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim" diye buyurur.' (İbn Mâce)

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN İDRAK EDİLECEK?

2019 Berat Kandili 19 Nisan Cuma gecesi idrak edilecek.