Gündem ‘Beyaz perdenin yükselen yıldızı Çin’

‘Beyaz perdenin yükselen yıldızı Çin’

11.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

2018 yılında Çin sinemasının toplam 902 film ürettiğini belirten Türk-Çin Kültür Derneği Başkanı Mustafa Karslı, gişe hasılatının bir önceki yıla göre yüzde 9.06 artarak 61 milyar yuana (55 milyar TL) ulaştığını, bunun da bir rekor olduğunu söyledi...

‘Beyaz perdenin yükselen yıldızı Çin’

Türk sinemaseverlerin, Bruce Lee ile başlayan Jet Lee ile devam eden Çin sinemasına ilgisi biliniyor. ABD’deki stüdyolardan daha büyüğünü kurma iddiasıyla yola çıkan Çin Halk Cumhuriyeti, film endüstrisini Batı dünyasına pek fazla tanıtamasa da Türkiye’de izleyicisini artırmak için çabalıyor.

Haberin Devamı

1970’lerde felsefe eğitimi alan halk kahramanı Bruce Lee (Lee Siu Loong) ile Çin sinemasıyla tanışan Türk sinemaseverler, 90’larda dövüş filmlerine komedi ve macera ekleyen Jackie Chan’ı (Sing Lung) tanıdı. Uzakdoğu sporlarına ilgi duyan çocuk ve gençler kadar yetişkinlerin de takip ettiği Çin sineması, Jet Lee ile Türk izleyicisinin ilgi alanına tamamen girdi. 2010’dan itibaren Jet Lee’nin ‘Assembly’ (Meclis) ve ‘Wolf Warrior’ (Kurt Savaşçı) gibi filmler Türkiye’de beklenenden daha fazla hasılat yaptı. Hollywood ile rekabete girmek için büyük çaba sarf eden Çin Halk Cumhuriyeti, kurduğu Chinawood Stüdyoları ile Universal Picture, Disney ve Warner Bross’u takip etmeyi amaçlıyor.

2018’de 902 film çekildi

Haberin Devamı

Ülkenin ekonomide büyümesine paralel olarak gelişen sinema sektörünün 2018 verilerini Türk-Çin Kültür Derneği Başkanı Mustafa Karslı Milliyet’e değerlendirdi. “Çin sineması, 2018 yılında 61 milyar Yuan (55 milyar TL) hasılat elde etti” diyen Karslı şöyle devam etti:

“Çin Ulusal Sinema Müdürlüğü 2018 yılında Çin sinemasında toplam 902 film üretildiğini, gişe hasılatının bir önceki yıla göre yüzde 9.06 arttığını belirtti ve bu bir rekor. Çin Ulusal Sinema Müdürlüğü’nün açıkladığı veriler, Çin sinemasının gün geçtikçe büyüdüğünü gösteriyor. Uluslararası arenada ses getiren komedi, macera ve dram türünde yapımlar üretiliyor. Bütçeleri yüz milyonlarca doları bulan yapımlar arasında ‘Asura’ filmi var ve bütçesi 113.5 milyon dolar. Oyuncuların milyon dolarlık ücretleri Çin’de bu sektörün büyüklüğünü kanıtlıyor.”

‘Hollywood’a rakip olmak zaman alacak’

Türk-Çin Kültür Derneği Başkanı Karslı, “Yerli filmler 37 milyar 897 milyon yuanla (30 milyar TL) toplam hasılatın yüzde 62’sini oluşturdu. Yani Çinliler kendi filmlerini daha çok izliyor” dedi. Karslı sözlerini şöyle sürdürdü: “’Operation Red Sea’, ‘Dying to Survive’, ‘Wo bu shi yao shen’, ‘Hello Mr. Billionaire’ ve ‘The Island ‘en çok izlenen ve dünyada tanınan yapımlar. 1.4 milyar insanın yaşadığı Çin’in sinema iç pazarı yeteri kadar büyük. Yerli filmlerin yurt dışında ne kadar izlendiği Çin açısından çok önemli. Çin filmlerinin yurt dışı gişe hasılatları ise yüzde 11 artış gösterdi. Yurt dışı hasılatları Çin’in yumuşak gücünü artırıyor. Yine de Çin filmlerinin Hollywood’a rakip olabilmeleri zaman alacak. Dünyanın en büyük film üslerinden biri Hengdian Film Endüstrisi Parkı yani Chinawood. 330 hektar alanda 50 bin metrekarelik binalar var. Film setinin aksine tam ölçekli binalar var. Setlerde, yerli ve yabancı yapımcılara ücretsiz erişim sağlanıyor.”