Gündem Bilim dünyasından İstanbul çıkarması

Bilim dünyasından İstanbul çıkarması

07.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sabri Ülker Vakfı’nın Harvard Üniversitesi’yle ortaklaşa yürüttüğü sağlık projelerinden gelecek için umut veren sonuçlar çıktı...

Bilim dünyasından İstanbul çıkarması

Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’nde, Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in liderliğinde faaliyet gösteren Sabri Ülker Merkezi, 2015 yılı araştırma sonuçlarını açıkladı. Bilim dünyasının önde gelen isimleri, İstanbul’da gerçekleşen ‘Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu’nda bir araya geldi. Sempozyumda; metabolizma hastalıkları, obezite ve diyabet tedavisine dair yeni araştırmalar paylaşıldı.
Diyabet için aşı yolda
Hotamışlıgil, metabolizmayla beslenme arasındaki ilişkinin moleküler düzeyde incelenmesinin, toplum sağlığı açısından heyecan verici olduğunu söyledi:
“Hedefimiz besinlerle alınan öğelerin fonksiyonlarını ortaya çıkararak metabolik hastalıklardan korunmayı sağlamak. Araştırmalar, insanların uzun ve sağlıklı yaşamalarını destekleyecek keşiflere ilham olacak.”
Merkezde araştırmalarına devam eden diğer bilimadamlarının üzerlerinde çalıştıkları projeler ise şöyle:
l Dr. Ana Paula Arruda; obezitede aşırı besin tüketiminin hücre içindeki pek çok yapıda farklılaşmaya neden olabileceğini keşfetti.
l Dr. Güneş Parlakgün ile Dr. Ekin Güney, hücre ve dokuların stresle başa çıkma yöntemleri üzerine araştırmalarını sürdürüyor.
l Dr. Ling Yang ve Dr. Ediz Calay’ın araştırmalarına göre, obeziteye bağlı karaciğerde oluşan bazı sinyaller, insülin direnci ve diyabete işaret ediyor.
l Dr. Meriç Erikçi Ertunç ise yağ dokusundan salgılanan ve hormon gibi davranan bir proteinin tip 2 diyabet ve kalp hastalıkları üzerindeki etkisini anlamaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.