Gündem "Bilinmeyen yönleriyle Çanakkale Deniz Savaşı"

"Bilinmeyen yönleriyle Çanakkale Deniz Savaşı"

18.03.2015 - 13:11 | Son Güncellenme:

Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi’nin, Rahmi M. Koç Müzesi ile birlikte düzenlediği “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” sergisi; 18 Mart Çarşamba günü Rahmi M. Koç Müzesi’nde açılıyor!

Bilinmeyen yönleriyle Çanakkale Deniz Savaşı

Küratörlüğünü, İstanbul Deniz Müzesi eski müdürü, deniz tarihçisi ve Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Başkanı Ali Rıza İşipek’in yaptığı sergi; ekonomi, siyaset ve kültür dünyasından önemli isimlerin katılacağı açılışının ardından 9 ay boyunca ziyarete açık olacak.

Haberin Devamı

Tarihin akışını değiştiren Çanakkale Savaşı’nın 100. yıldönümünde anlamlı bir etkinliğe öncülük eden Yakın Doğu Üniversitesi; Rahmi M. Koç Müzesi ile birlikte “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” başlıklı sergiyi düzenliyor. 18 Mart’ta açılacak serginin küratörlüğünü, Türkiye’de ve uluslararası alanda birçok sergi projesine imza atmış İstanbul Deniz Müzesi eski müdürü, deniz tarihçisi ve Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Başkanı Ali Rıza İşipek üstleniyor. Sergide; tanınmış ressamlara ait orijinal yağlıboya tablolar, İznik çinileri, gemi modelleri, antika objeler, replikalar, kostümlü cansız mankenler, canlandırmalar, gravürler, notik malzemeler, roll-up posterler, sancak ve flamalar yer alıyor.

Haberin Devamı

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel yaptığı açıklamada serginin; YDÜ’nün geleceğe yön verirken, tarihine sahip çıkma misyonunun en önemli ve anlamlı örneklerinden biri olduğunu belirtti. Günsel ayrıca, Türk tarihinde çok önemli bir yer tutan Çanakkale Destanı’nın 100. yılında düzenlenen “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” sergisinin; KKTC ile Türkiye arasında diğer alanlarda olduğu gibi tarihsel, kültürel ve sanatsal alanda da varolan sarsılmaz bağların önemli bir nişanesi olduğunun altını çizdi.

Serginin içerdiği eserlerin önemine değinen küratör Ali Rıza İşipek ise; bu önemli zaferin 100. yılı anısına gerçekleştirilen sergide muharebenin tüm yönleriyle aktarılması adına deniz harekatı, yağlı boya tablolar, fotoğraflar, gemi modelleri, dioramalar, propaganda posterleri, savaşın anısına çıkarılmış ipek ve keten hatıra mendilleri, çeşitli objeler, Nusret’in dökmüş olduğu mayınlar ile Muavenet-i Milliye muhribimiz tarafından atılmış olan torpidoların gerçek ölçülerdeki replikaları, Osmanlıca şema ve haritalar ile çeşitli bilgi panolarının yer alacağı bilgisini verdi.

Yakın Doğu Üniversitesi’nin Rahmi M. Koç Müzesi ile birlikte gerçekleştirdiği ortak projesi “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” sergisi; 18 Mart – 20 Eylül 2015 tarihleri arasında Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyarete açık olacak.

Yazarlar