Gündem Bir hata onu yalnız bıraktı

Bir hata onu yalnız bıraktı

01.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doğduğu hastanede verilen kanda HIV virüsü olduğu için AIDS’e yakalanan gencin dramı 21 yıldır devam ediyor

Bir hata onu yalnız bıraktı

İzmirli Y.O. 21 yıl önce Torbalı Devlet Hastanesi’nde prematüre olarak doğdu. Tedavi için götürüldüğü İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde Türk Kızılayı Kan Merkezi’nden alınan HIV’li kanın nakledilmesi nedeniyle AIDS’e yakalandı. Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığı’na açılan tazminat davalarını kazanan, ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yaşam boyu tedavisinin devlet tarafından karşılanmasına karar verdiği Y.O. 21 yıldır sıkıntı çekiyor. Üniversiteye hazırlanan Y.O. kötü günler yaşamaya devam ettiğini, ailesine ve kendisine kimsenin yardımda bulunmadığını söyledi. Kanında taşıdığı HIV’den dolayı yıllardır yalnız olduğunu anlatan Y.O. “Herkes
benden kaçıyor, dışlıyorlar. İtilip kakılmaktan bıktım, dışarıya çıkamıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Kız arkadaşı uzakta

Sosyal medya kanalıyla Almanya’da yaşayan bir kız arkadaşı olduğunu belirten Y.O. “Arkadaşlık teklifi, AIDS olduğumu bilmesine rağmen ondan geldi. Onunla yüz yüze görüşmesek de mutluyum. Bana yapılanların hesabı yargıda verildi ama öfkem dinmedi” diye konuştu. Gencin avukatı Mehmet Emin Keleş de “Y.O. 21 yıldır travma yaşıyor. Son olarak hastane yaşadığı psikolojik sorunlardan dolayı yüzde 50 iş göremez raporu verdi” dedi.

2016’da 1.8 milyon kişiye HIV bulaştı

‘1 Aralık Dünya AIDS Günü’ dolayısıyla açıklanan rakamlar, hastalığın korkunç boyutunu gözler önüne serdi. Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada geçen yıl AIDS hastalığına yol açan HIV virüsü nedeniyle bir milyon kişi hayatını kaybetti. 2016 yılında küresel ölçekte 36.7 milyon kişinin HIV taşıdığı, bunlardan 34.5 milyonunun yetişkin, 2.1 milyonunun ise 15 yaşından küçük çocuklar olduğu açıklandı. Raporlar, dünyada 2016’da 1.8 milyon kişiye HIV bulaştığını, bu kişilerden ortalama 1.7 milyonunun yetişkin, 160 bininin ise 15 yaşından küçük çocuklar olduğunu
ortaya koydu. Veriler, 2016 yılında HIV bulaşan 15-24 yaş arası genç kadınların sayısının, aynı yaş aralığındaki genç erkeklerden yüzde 44 fazla olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

Bağışıklığı çökertiyor

HIV virüsü bağışıklık sistemine zarar vererek AIDS hastalığına neden oluyor. HIV taşıyıcısı, kanı, spermi, vajinal akıntıları veya diğer vücut sıvılarının başka birine teması yoluyla virüsü bulaştırıyor. HIV, cinsel ilişki, organ nakilleri, doğrudan kan teması ve anneden bebeğine olmak üzere dört yolla bulaşıyor.

Yazarlar