Gündem Bit pazarına ‘nur’ yağdı

Bit pazarına ‘nur’ yağdı

03.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da 1800’lü yılların sonunda temelleri atılan bit pazarı, hala canlılığını koruyor. Yıllardır yerli ürünlerin satıldığı pazar tezgâhları, son günlerde Alman ve İtalyan giyim eşyalarıyla renklendi

Bit pazarına ‘nur’ yağdı

Ankara’nın daha Angora olarak anıldığı 1800’lü yılların sonlarında deve kervanlarıyla ticari taşımacılık yapılırdı. Bu kervanlar Ulus ‘Hergelen’ meydanında konaklama yapar, mallar buraya indirilirdi. Ankara’nın ünlü bit pazarının temelleri de işte bu yıllarda atıldı. İlk başta ceket, pantolon, ayakkabı ile başlayan ticaret daha sonraları her türlü 2. el eşyanın satıldığı bir pazara dönüştü.

Haberin Devamı

Uzun yıllar yerli malların satıldığı bu pazarda şimdilerde Avrupa’dan getirilen mallar da tezgahlarda yerini aldı. Yıllarca İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük kentlerden eskicilerin topladığı ceketler, pantolonlar ve ayakkabılarla diğer eşyalar satılırken, bu pazara adeta ‘nur’ yağdı.

Bit pazarına ‘nur’ yağdı

Tezgâhlar Alman, İtalyan marka giyim eşyalarıyla renklendi. Pazarlıksız bir ceketin 20-25 liraya bir pantolonun 10-15 liraya satıldığı bit pazarında 5 liradan 30 liraya kadar çok çeşit ve marka ayakkabı bulmak mümkün.
Bekir Metin’in ismini vermek istemeyen tezgah komşusu da pazardaki yabancı etiketli giysilerle ilğili olarak, “3-5 ayda bir Almanya’dan mal getiriyorum” diye konuştu.

Binlerce ürün var

Eski fotoğraflardan orijinal yabancı etiketli şampanyalara kadar, paslanmış antika fenerlerden, çok eski kasap bıçakları dahil binlerce ürün müşteriyi tezgah başına çekmeye yetiyor. Bir müşterinin kırmızı çerçeveli kadın gözlüğünü denerken “Kızıma alacağım ama, 5 liraya pahalı değil mi?” şeklinde sorusu pazarın fiyat politikası ile müşteri potansiyelini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Bit pazarına ‘nur’ yağdı

Meydanda giyiniyorlar

Tarihi yapısını sürdüren bit pazarı, bir meydanın orta yerinde kurulu tezgahlardan oluşuyor. Buralarda daha çok giysi ve ayakkabı satılırken zaman içinde çevrede oluşan hırdavatçı dükkanlarında da 2. el antika dahil aradığınız her şeyi bulmak mümkün. Bit pazarında açık tezgahlarda satılan giysilerden alışveriş yapan müşteri bunu meydanın ortasında denemek zorunda. Pazarı dolaşırken yeni alacağı pantolonu, kendi pantolonunun üzerine giyerek deneyen müşteriler dışında, etrafa aldırmadan soyunanları da görmek mümkün.

Fotograflar: Mustafa İstemi