Gündem Biz bitti demeden bu dava bitmez

Biz bitti demeden bu dava bitmez

20.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gazeteci Hrant Dink, dün ölümünün yedinci yıldönümünde düzenlenen törenlerle anıldı. Taksim’den Şişli’deki Agos gazetesine yürüyen binlerce kişi, ‘Biz bitti demeden bu dava bitmez’ diye haykırdı

Biz bitti demeden  bu dava bitmez

Hrant dink için Balıklı Ermeni Mezarlığı’nda sabah düzenlenen ilk törene, Dink’in eşi Rakel Dink, oğlu Arat, kardeşi Orhan, akrabaları ve sevenleri katıldı. Anma törenine katılanlar Dink’in mezarını çiçeklerle donattı. Törende Dink için ilahiler ve dualar okundu. Öğle saatlerinden itibarense Taksim Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, üzerinde “Hepimiz Hrant’ız Hepimiz Ermeni’yiz” ve “Unutmayacağız, affetmeyeceğiz” yazılı dövizlerle Agos gazetesine yürüdü. Meydanda 3, Gezi Parkı’nın içinde de bir TOMA ile onlarca polis otobüsü ve yüzlerce polis de meydanın dört bir yanında hazır bekledi. “Hrant için, Sevag için”, “Kardeşlik, barış, adalet”, “Faşizme inat, kardeşimsin Hrant”, “Katilleri koruyan cinayete ortaktır” ve “Türk, Kürt, Ermeni yaşasın halkların kardeşliği”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları eşliğinde Agos gazetesine yürüyen kalabalık Gezi Parkı protestoları sırasında hayatını kaybedenleri de unutmadı.

Haberin Devamı

Anma törenine Hrant Dink’in ailesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, askerliğini yaparken devre arkadaşının tüfeğinden çıkan kurşunla hayatını kaybeden Sevag Şahin Balıkçı’nın ailesi, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Akif Hamzaçebi, BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü’nün de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve Dink’in arkadaşları katıldı. Hrant Dink anısına yürüyüşe katılan en dikkat çekici grup ise Trabzonspor taraftarları oldu. Bazı Trabzonspor taraftarları atkılarını Dink’in öldürüldüğü yere bıraktı. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarları da Dink için yürüyenler arasındaydı.
Dink’in öldürüldüğü saat 15.05’te “7 yıldır birlikte korudular, birlikte susuyorlar” pankartının asıldığı Agos’un önünde toplanan kalabalık saygı duruşunda bulunduktan sonra Dink’in vurulduğu yere karanfiller bıraktı. Saygı duruşu sırasında Dink’in kendi sesinden tehdit edildiği süreci anlattığı bir ses kaydı dinletildikten sonra Ermenice ve Türkçe şarkılar çalındı.

Haberin Devamı

Biz bitti demeden  bu dava bitmez

Yürüyüşe katılan bir grup, üzerine ‘Hrant Dink Caddesi’ yazılı tabelayı Ergenekon Caddesi tabelasının üzerine monte etti.

‘Senin ayakkabılarını giydik’

Törene katılan binlerce kişiye Agos gazetesinin penceresinden bir konuşma yapan Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya, şöyle konuştu:
“Neredeyse 100 yıl boyunca hayatlarında asılı duran bir tartışmayı bitirecek olan kişinin bu dünyadan gidişinin üzerinden 7 yıl geçti. Onu, hayata demokrasi penceresinden, işte bu pencereden bakabilenler algılayacak. Kollarını, halkların birlikte yan yana, birbirlerine dokunarak yaşama kültürü oluşturması için sıvayan Dink’in çabası ve mücadelesiyle oluşturabilecek ortak yaşam protokolümüze sıkıldı kurşunlar. Bu cinayetle içimizdeki kuşlar göç etti, yapraklarımız döküldü, Ocak ayında ocaklarımız karartıldı. Kardeşimiz Hrant! Bizler, burada olan, kardeşlerin ve arkadaşların tam 7 yıl önce senin ayakkabılarını giydik ve öyle basıyoruz yere.”
Tören, Gezi Parkı protestolarında hayatını kaybedenlerin anıldığı konuşmaların ardından tedavi altında olan sanatçılar Ara Güler ve Nejat İşler’e gönderilen sağlık mesajlarının ardından sona erdi.

Haberin Devamı

NOTLAR...

‘Beyaz bere’ dikkatleri üzerine çekti

* Yürüyüş öncesi Taksim’de sıkı güvenlik önlemleri alındı. Hemen her caddede ve sokakta çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı.
* Trafiği kontrol etmek için görevli polislerden bazılarının beyaz renkli bere takması, Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın cinayet günü taktığı beyaz bereye bir gönderme olarak değerlendiren bazı sosyal medya kullanıcıları, fotoğrafı paylaşarak durumu eleştirdi.
* Dink anısına gerçekleştirilen yürüyüş için öğle saatlerinden itibaren 7’den 70’e her yaştan vatandaş meydanda toplanmaya başladı.
* Yürüyüşe katılan bir grup, üzerine ‘Hrant Dink Caddesi, Bozkurt Mahallesi, Şişli’ yazılı bir tabelayı Ergenekon Caddesi tabelasının üzerine monte ederek, caddenin adının Hrant Dink olarak değiştirilmesini talep etti.
* Müzik grubu Bandista da kortejde yürüyerek şarkılarını seslendirdi.
* Kalabalık Dink anısına atılan sloganların yanında Uludere ve Gezi Parkı protestoları sırasında hayatlarının kaybeden isimler için de sloganlar atıldı.
* Etkinliğin ardından dağılan gruptan bazı kişilerin, Rumeli Caddesi ile Halaskargazi Caddesi’nin birleştiği noktada bulunan ve MHP ilçe teşkilatına ait parti bayraklarının asılı olduğu ipi kesmesi üzerine gerginlik yaşandı. Polisin araya girmesiyle gruplar dağıldı. Arbede sırasında kalabalık gruptan bazı kişiler, polise pet şişe fırlattı.

Haberin Devamı

Video için tıklayın