Gündem Bombalanmış evlerden yelken açan gemilere

Bombalanmış evlerden yelken açan gemilere

24.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Suriyeli çocuklar, Greenpeace’in İstanbul’a gelen gemisi Rainbow Warrior’ı ziyaret etti. Mürettebata arkasına resim çizdikleri kartpostalları veren çocuklar, gemiyi gezdikten sonra güneş konulu resimler yaptı

Bombalanmış evlerden yelken açan gemilere

İstanbul’un Fatih ilçesi Balat semtinde bulunan ve civarda yaşayan Suriyeli ailelere yardım amacıyla kurulan Yusra Halk

Bombalanmış evlerden yelken açan gemilere
Merkezi’nden 20 çocuk ve eğitmenleri, geçtiğimiz perşembe günü Greenpeace’in Kurucuçeşme’ye demirleyen Rainbow Warrior gemisini ziyaret etti. Merkezin kurucusu ve proje direktörü Shahla Raza, Suriyeli çocukların bir çoğunun yaşadıkları semtlerden dışarı çıkma şansına sahip olmadıklarını belirterek, “İlk soruları ‘Denizde gidecek miyiz’, ikinci soruları da ‘Gideceğimiz yer Türkiye’de mi’ oldu” dedi.

‘Yol kat ettik’

Dört ay önce faaliyet vermeye başladıklarını belirten Raza, “Onlarla ilk tanıştığımızda ‘ev çizin’ deyince bombalanmış evler çiziyor, ‘şehrinizi çizin’ deyince alevler içinde bir şehir çiziyorlardı. Şimdi çok yol kat ettik. Artık daha olumlu resimler çizmeye başladılar” diye konuştu. Çocukların, gemi mürettebatı için çizdikleri resimler de Raza’nın anlattıklarını doğruluyordu.
Maviliklerde yelken açmış gemiler ve kalpler çizen çocuklardan biri de Nura idi. 10 yaşındaki Nura, Türkiye’de daha önce 2 defa motora bindiğini ama “hiç bu kadar büyük bir gemi görmediğini” söyledi. “İstanbul’u sevdin mi?” sorusuna verdiği yanıt ise biraz buruktu: “Sen İstanbul’dan ayrılmak zorunda olsan burayı özlersin değil mi? İşte ben de yaşamaya alıştığım yeri özlüyorum.”

Kaptan köşkü heyecanı
Bombalanmış evlerden yelken açan gemilere


Çocuklar özel hazırladıkları kartpostalları gemi mürettebatına verdikten sonra gemide bir tura çıktılar. Çocukları en çok heyecanlandıran yer ise kaptan köşkü oldu. Burada kaptan koltuğuna oturmak için adeta birbirleriyle yarışan çocuklar, gemide geçirdikleri bir saatin ardından mutlu bir şekilde Balat’a geri döndü.

Haberin Devamı

Savaşın etkileri resimlerde

Suriyeli ailelere yardım amacıyla kurulan Yusra Halk Merkezi’nde bir araya gelen çocuklar, savaştan kaçarak geldikleri İstanbul’da yaşama tutunmaya çalışıyor. Merkezde yapılan çalışmalar Milliyet gazetesinde yer aldığında çocukların yaptığı evlerinin bombalandığını gösteren resimler, savaşın gerçek yüzünü gözler önüne seriyordu. Çocukların bugün kaydettiği aşama ise yeni resimlerinden fark edilebiliyor.