Gündem ‘Bozcaada’nın doğası festivali besliyor’

‘Bozcaada’nın doğası festivali besliyor’

13.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Bozcaada Caz Festivali, yerli ve yabancı çok sayıda müzisyeni ağırlamaya hazırlanıyor. 19-21 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festivalin kurucu ortağı Gizem Gezenoğlu, Milliyet’e festivali anlattı...

‘Bozcaada’nın doğası festivali besliyor’

Bu yıl 19-21 Temmuz tarihlerinde gerçekleşetirilecek Bozcaada Caz Festivali, ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor. Festivalin sahnesinde; Londra merkezli, çağdaş cazın en heyecan verici yeteneklerden biri olarak bilinen davulcu Yussef Dayes, blues ve caz müziğini Anadolu tarihi ile sentezleyen Erkan Oğur Anatolian Blues Project, caz ve hiphop’u kendine has tarzıyla harmanlayan Berlinli dinamik isim Bobby Rausch ft. Giw var. Festivalde yerli sahneden ise Birsen Tezer, Tuluğ Tırpan, Eylem Pelit ve Volkan Öktem’in yeni projesi Pow Trio’nun aralarında bulunduğu birçok isim müzikseverlerin karşısında olacak. Erişilebilirlik meselesine kafa yoran festivalde bu yıl dezavantajlı bireyler için yapılan özel çalışmalar da dikkat çekiyor. Festivalin kurucu ortağı Gizem Gezenoğlu ile hem festivali hem de bu özel çalışmalarını konuştuk.

Haberin Devamı

- Yeni bir festival olmasına rağmen Bozcaada Caz Festivali kısa sürede sevilen bir etkinlik haline geldi. Bu başarının temelinde ne yatıyor?

Bizce festivalin samimiyeti en önemli etken oldu bahsettiğiniz başarı için. Bir başka etken de aslında Bozcaada’nın ta kendisi. Çok kendine has bir hali var Bozcaada’nın. Her festivalin bir bölgesi varmış, Bozcaada Caz Festivali’ni hayata geçirirken bunu fark ettik. Bölgenin kendisi, coğrafyası, doğası o festivali en çok besleyen şey oluyormuş. Adaya ayak bastığınız andan itibaren neredeyse her yerinde festivalden bir şeyler buluyorsunuz. Bozcaada’da festival yapmanın en güzel tarafı oldu bizler için.

- Festival, Avrupa Caz Ağı’na dahil oldu. Bu süreçten bahsedebilir misiniz?

Haberin Devamı

Avrupa Caz Ağı’na dahil olmak için ilk senemizden itibaren adımlar atıyorduk. Ekibimizden mutlaka bir kişi her sene düzenlenen konferansa katılıyordu ve bu ilişkilerin ilk adımını festivalin ilk senesinde attık. Bu sene üyeler arasına yerimizi de aldık. Festival olarak, caz ve doğaçlama müzik türlerinde Avrupa’daki kültür politikalarının temsil edildiği, senelik toplantılarda vizyonumuzu ve deneyimimizi paylaşma zemini bulacağız. Ağ içerisindeki diğer üyelerle yaratıcı, çağdaş cazı ve doğaçlama müziği korumak üzerine politikalar geliştirmek ve Avrupa’nın uluslararası caz festivalleri takvimine girerek kültürler arası paylaşıma katkıda bulunmak en büyük isteklerimizden. Eylül ayında İtalya’nın Novara şehrinde düzenlenecek Avrupa Caz Konferansı’na üye bir festival olarak ilk kez katılacağız.

- Festival Bozcaada ile nasıl bir bütünlük oluşturmayı hedefliyor?

Üç gün boyunca konserlerin yanında Bozcaada Caz Festivali Keşif adını verdiğimiz müzik dışı disiplinlerden oluşan etkinlikler programımız var. Sabah 8.00’de başlayıp akşam konserler başlayana kadar devam eden Keşif programımızda; beden odaklı atölyeler, gastronomi etkinlikleri, söyleşiler, gösterimler ve gezi rotaları gibi farklı alanlardan etkinlikler Bozcaada’da festivali daha çok noktaya yayacak.

‘Bozcaada’nın doğası festivali besliyor’

Erişilebilir festival

Haberin Devamı

- Festivalin öne çıkan noktalardan biri de engellere yönelik yaklaşımı. Festival bu noktada ne gibi işlere imza atacak?

Evet, bu sene erişilebilir festival fikriyle yola çıktık. Erişilebilir Her Şey ekibinden Bozcaada Caz Festivali’ne engelli bireylerin en doğru şekilde gelmelerini ve iyi bir festival geçirmelerini sağlamak üzere danışmanlık alıyoruz. Bu danışmanlık sadece 3 gün festival için değil aslında tüm fikrimize de yansıyor. Erişilebilir Her Şey ile bu senenin festival iletişimlerine başladığımız zamandan itibaren, görmeyen ve işitmeyen bireylerin sosyal medya gönderilerimize erişebilmeleri için alternatif metinler ekliyoruz. Festival alanında tüm engel gruplarının festivale katılımını sağlayabilmek için çalışıyoruz. Aynı zamanda ekip olarak engel gruplarına göre bireylere nasıl yardımcı olabileceğimize dair eğitimler alıyoruz.

Bozcaada Caz Festivali şimdi pilot festival olacak. Bu anlamada pek çok “engellenen” bireyin festivallere katılacağını biliyoruz.

- Festivale gelecek müzikseverlere ne gibi tavsiyeleriniz var?

Haberin Devamı

Güneş kremlerini yanlarında getirmeyi unutmasınlar. Bozcaada Caz Festivali Keşif programını mutlaka takip edip, atölyeler dolmadan yerlerini ayırmalarını tavsiye ediyorum.