Gündem Bu olay Türkiye’de oldu

Bu olay Türkiye’de oldu

22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Evde tarantula beslemek isteyen Efe’ye ailesi karşı çıktı. Eğitim koçu yönetiminde 6 ay süren müzakereler sonunda Efe’nin kertenkele beslemesinde uzlaşıldı!

Bu olay Türkiye’de oldu

İzmir Bostanlı’da oturan emekli bankacılar Mualla - İlhami Gün’ün 8’inci sınıfa giden 14 yaşındaki oğulları Efe Gün, evde cins karınca veya tarantula beslemek istedi. Aile hem cins karıncaya hem dev örümcek ‘tarantula’ya karşı çıktı. Bunun üzerine harçlıklarını biriktiren Efe, ailesine haber vermeden, ‘leopar gekko’ cinsi bir kertenkele satın alıp eve geldi. Gün çifti, oğullarından kertenkeleyi evden uzaklaştırmasını isteyince tartışma çıktı. Bunun üzerine aile arabulucu olması için eğitim koçu Feridun Balcı’ya başvurdu.

Haberin Devamı

Bu olay Türkiye’de oldu

7 saatlik pazarlık

Gün çifti ile çocukları Efe arasında böylece 6 ay sürecek, kıran kırana müzakereler başladı. Aile fikrinden vazgeçmezken, Efe bir hamam böceği türünü beslemeyi teklif etti. Çift “Hamam böceği gelirse kertenkele gider” dedi. Efe buna yanaşmadı. Kimi zaman günde 7 saat süren müzakereler sonunda bir sözleşme imzalandı. Buna göre kertenkele evde kalacak, başka bir hayvan alınmayacak, buna karşılık da Efenin internet kullanımı sınırlanacaktı. -DAVUT CAN DHA

‘Ailem ön yargılı’

Efe Gün, böcek ve sürüngen besleme konusunda annesiyle babasının ön yargılı olduklarını belirterek, “İlk başta şoke oldular, çünkü son zamanlarda bu tür hayvanları besleme konusunda oluşan ilgiyi bilmiyorlardı. Ben, onlara bunun sandıkları kadar şaşırtıcı bir şey olmadığını, internette bazı videolar izleterek ve bazı yazılar okutarak anlatmaya çalıştım, sonunda beni anladılar” dedi.

Haberin Devamı

‘Bizi çok zorladı’

Baba İlhami Gün müzakereler sırasında şiddetli tartışmalar yaşadıklarını, kimi zaman oğullarının kızgınlıkla masayı terk edip odasına çekildiğini belirterek, “Efe bizi çok zorladı. Biz ne söylesek üzerine bir şey söyleyerek istediğini elde etti. Ancak biz de kazandık, internet kullanma süresi ve biçimi konusunda kazanımlarımız oldu” diye konuştu. Anne Mualla Gün ise “Feridun hocanın araya girmesiyle uzlaşma sağladık, ancak tartışmalar hâlâ zaman zaman sürüyor. İleride birkaç müzakereye daha ihtiyacımız olabilir” dedi.

‘Efe çok iyi bir müzakereci’

Müzakereci Arabulucular Derneği’nin başkanı ve eğitim koçu Feridun Balcı şunları söyledi: “Özellikle ebeveynler ile çocukları arasındaki çatışmalarda müzakereler yönetiyoruz. Efe çok iyi bir müzakereci. Gençler arasında sürüngenlere, böceklere olan ilgi artmaya başladı. Hem Efe’nin hem de ailenin isteklerini göz önünde bulundurarak, müzakereleri kazan-kazan ile sonuçlandırdık.”