Gündem ‘Bu sergi yaşamla dolu’

‘Bu sergi yaşamla dolu’

12.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul çağımızın en önemli sanatçılarından Ai Weiwei’yı ağırlıyor. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde bugün açılan 100’den fazla eseri kapsayan ‘Ai Weiwei Porselene Dair’ sanatçının şimdiye dek en çok eser ağırlayan sergisi

‘Bu sergi yaşamla dolu’

Emirgan’da bulunan Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi günümüzün en çok konuşulan sanatçılarından Ai Weiwei’yı ‘Ai Weiwei Porselene Dair’ adlı sergiyle ağırlıyor. Sergi sanatçının 1976-1977 tarihli ilk porselen çalışmasından, sadece bu sergi için ürettiği tamamen yeni eserlerine uzanıyor. Porselenler, geniş bir yelpazeden çok sayıda eser üretmiş olan 60 yaşındaki Çinli sanatçının dünyanın farklı yerlerinden, tarihin çeşitli katmanlarına uzanan sanat yolculuğunu izlemek için bir izlek oluyor. Sanatçı günümüzde göçmenlerin yaşadığı süreci, Çin’in Sichuan kentinde 2008’de meydana gelen deprem sonrası devlet tarafından saklanan kayıpları, Gazze’de bir hayvanat bahçesinde çaresizliğe bırakılan hayvanlar üzerinden savaşın yarattığı acıyı porselenler aracılığıyla anlatıyor. Çin’in geçmişinde önemli yer tutan porselen sanatını yaşatmayı ve kaybedilen, yitirilen hayatları anmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

“Yakınlık hissediyorum”

Serginin basın toplantısı için İstanbul’u ziyaret eden Ai Weiwei, müze ekibine teşekkür ederek başladığı konuşmasında basın mensuplarına, “İstanbul daha önce iki kez ziyaret ettiğim ama elbette yabancı olduğum bir yer. Yine de burada büyük yakınlık ve tanıdıklık hisleriyle doluyum. Bu açıklamakta zorlandığım kadar yoğun bir duygu” dedi. “Sergi son 40 yılda ürettiğim eserlerle dolu, ilk kez gösterilen eserler de var ama sergi hayatla dolu,” diyerek sözlerine devam eden sanatçı, modern toplum tarafından neredeyse unutulmuş olan porselen sanatını güncel bir dille yeniden günümüze taşımak istediğini ve bunun bol emek isteyen bir süreç olduğunu anlattı. Sanatçı ayrıca geçtiğimiz günlerde 74. Venedik Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan ve tüm dünyadan göçmenlerin hikâyelerini anlatan ‘Human Flow’ adlı belgeselinden de bahsetti. Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer de sergi kapsamında özel bir gösterimle filmin ziyaretçilere sunulacağını duyurdu.

Haberin Devamı

‘Bu sergi yaşamla dolu’

Çin porseleni

Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer ayrıca toplantıda, “Sanatseverlerle buluşturduğumuz bu serginin arkasında çok ilginç bir hikâye var. Ai Weiwei’ın 2016 yılının Mart ayında Türkiye’deki mülteci kamplarını ziyaret etmek için İstanbul’a gelmesi, beni SSM’de ziyaret etmesi ve ardından hemen ertesi gün birlikte benim yıllar önce görev yaptığım Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne gitmemiz; bu serginin doğmasını sağlayan ilk adımdı. Müze ziyaretimiz sırasında Ai Weiwei’nın bir Çin porseleninin Osmanlı zanaatı ile buluşmasıyla ortaya çıkan eseri gördüğünde adeta yüzünün aydınlanması ise bu sergiyi bugüne taşıyan kıvılcım oldu,” dedi.

Ölçer sözlerine “Ai Weiwei ile sergiye dair ilk görüşmelerimizi yaparken, o anın hepimizde bıraktığı etkiyle Türkiye’deki ilk sergisinde de sanatçının uzun zamandır ilgilendiği porselen üretimine odaklanmasına birlikte karar verdik. Sergiyi ziyaret eden sanatseverler eminim ki birçok süprizle karşılaşacak, sanatçının ifadesiyle de, ‘Ai Weiwei Porselene Dair’ şimdiye kadar kendisinin yaptığı en kapsamlı ve en çok eserinin yer aldığı sergisi olma özelliğini taşıyor,” diye devam etti. ‘Ai Weiwei Porselene Dair’ sergisi 28 Ocak’a kadar SSM’de ziyaret edilebilecek.

Haberin Devamı

‘Bu sergi yaşamla dolu’

SÖYLEŞİSİ YARIN

“Ai Weiwei Porselene Dair” sergisi süresince düzenlenecek atölye çalışmaları, çocuk eğitim programları, konferans ve panellerle Ai Weiwei’nın sanatı derinlemesine işlenecek. Etkinliklerden ilki ise Weiwei’nın sanatını kendi ağzından dinleme şansı sunacak. Yarın, saat 18.00’de gerçekleştirilecek sanatçı konuşmasında Ai Weiwei, Londra Royal Academy of Arts’ın sergiler eski direktörü Sir Norman Rosenthal’la sanat pratiği üzerine konuşacak. Toplantıda bulunan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer de sergiyle ilgili, “Sakıp Sabancı Müzesi’yle olan işbirliğimiz de müzeyle aynı yaşta. İşte bu yıl da zamanımıza damga vuran, dünyanın en önemli çağdaş sanatçılarından Ai Weiwei’in Türkiye’deki ilk sergisini destekliyoruz. Türkiye için hep en iyisini düşünüyor ve ülkemizi ileri taşıyacak fikirleri hayata geçirmek için tüm kalbimizle çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı