Gündem ByLock’u İngiliz biri zannederdim

ByLock’u İngiliz biri zannederdim

25.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Silivri’de devam eden FETÖ davasında savunma yapan Hüseyin Avni Mutlu, ‘ByLock’un ne olduğunu önceden sorsalar İngiliz biri derdim. ‘Bay Lock’u mu soruyorsunuz?’ derdim. Bu hadiseden sonra öğrendim’ diye konuştu

ByLock’u İngiliz  biri zannederdim

FETÖ’nün mülkiye yapılanmasına yönelik davanın dünkü duruşmasında savunma yapan İstanbul eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu, gözyaşlarını tutmakta zorlanarak başladığı savunmasında 17/25 Aralık operasyonlarından bilgisi olmadığını söyledi. Akıncı Üssü davasının baş sanıklarından eski Orgeneral Akın Öztürk’ün rehberinde kayıtlı olmasını “Görev gereği” olarak nitelendiren Mutlu, “ByLock’un ne olduğunu önceden sorsalar İngiliz biri filan derdim. ‘Bay Lock’u mu soruyorsunuz?’ derdim. Bu hadiseden sonra öğrendim” dedi.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan FETÖ’nün mülkiye soruşturmaları kapsamında tutuklanan eski Vali Hüseyin Avni Mutlu ile eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın da aralarında bulunduğu 15 eski vali ve kaymakamın yargılamasına dün devam edildi.
‘Lanetliyorum’
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu karşısında bulunan salonda başlayan duruşmanın ikinci gününde 14 sanık hazır bulundu. Duruşmada, hakkında üç kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7,5 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası talep edilen eski Vali Mutlu savunma yaptı. Mutlu, savunmasını, “Hayatımın 10 yılını terörle mücadelede geçirmis vali olarak terör örgütü üyeliği başta olmak üzere tüm suçlamaları reddediyorum. 15 Temmuz günü darbeye teşebbüs edenleri, tüm destekçilerini şiddetle lanetliyorum, hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum” sözleriyle başladı.
15 Temmuz darbe girişiminde Altınoluk’ta evinde olduğunu belirten Mutlu, “Her şeyimiz incelendi. Şeffaf olduğum görüldü. Bu yapıyla bir ilişkim asla olmadı. Hayatım boyunca anayasa ve hukuka bağlı kaldım. İddianamede FETÖ/PDY üyeliğine ilişkin somut bir delil yoktur” dedi.
‘İngiliz Bay Lock’
Ana darbe davası ile Akıncı Üssü davasının baş sanıklarından olan eski Orgeneral Akın Öztürk’ün rehberinde kayıtlı olduğunu belirten Mutlu, “Diyarbakır valiliğim döneminde o da hava üst kokumtanlığında korgeneraldi. İki telefon görüşmesi olmuş, bunlar da bayram ve kandildir. Bekir Kolyoncu ve Salih Zeki ile de mesai yaptık, birçok asker kişilerle hala görüşüyorum. Lehe delil olması gerekiyor ancak bunlara yer verilmemiş” dedi.
Her gün bir saat telefon görüşmesi yapan bir kişi olduğunu aktaran Mutlu, görüştüğü bazı kişilerde ByLock çıkmasını bilmesinin mümkün olamayacağını söyleyerek, “ByLock’un ne olduğunu önceden sorsalar İngiliz biri filan derdim. ‘Bay Lock’u mu soruyorsunuz?’ derdim. Bu hadiseden sonra öğrendim” dedi.
17-25 Aralık operasyonlarını engellediği için dönemin savcılarından Muammer Akkaş’ın kendisi hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Mutlu, dönemin Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı’nın da ifadesinde kendisi için “18 Aralık hukuka darbe örgütünün üyesi” dediğini ileri sürdü. 17-25 Aralık operasyonları ile 7 Şubat MİT krizine ilişkin öncesinden bilgisinin olmadığını savunan Mutlu, bu konuda Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın gerekenleri anlattığını söyledi. Devlet yönetiminde istihbarat zaafiyeti olduğunu ve bu şekilde gitmesi durumunda devletin kumpaslarla ve darbelerle her zaman karşı karşıya kalacağını belirten Mutlu, devletin istihbarat konusunda gerekli tedbirleri almasını gerektiğini söyledi.
Valinin ilde kamunun başı olduğunu belirten Mutlu, “İstanbul’da 250 bine yakın kamu personeli çalışır. Hepsini tanıyamam. Bunların FETÖ’cü olduğunu bilemem. Bana ulaşan bir istihbarat da yok. 7 Şubat’ta MİT krizi oldu. 8 Şubat’ta iki kişi görevden alındı. Bir yıl sonra 17-25 hukuk darbesi yapıldı. Fark edememişiz. 17-25’ten sonra üç yıl geçti, bu hainler darbe yapıyor. Fark edilemeyebiliyor” dedi. Eski vali Mutlu, 15 Temmuz darbe girişiminin başarılı olması durumunda FETÖ’nün kendisini Silivri Cezaevi’ne kapatacağını da öne sürerek, “Bundan tereddütüm yok. Bugün bu mahkemede bu iddialarla yargılanacaktım. Ne Musa’ya ne İsa’ya yaranabiliyorum. Duyum gelseydi gereğini yapardım” diye konuştu.

‘Gülen ile yarım dakika konuştum’

FETÖ/PDY terör örgütü lideri Fetullah Gülen ile 2012 yılında bir kez irtibatının olduğunu kaydeden Mutlu, “Bir sivil toplum kuruluşu Amerika’ya gideceğini ve Fetullah Gülen’in de hasta olduğunu söyledi. Ben de ‘Geçmiş olsun dileklerimi iletin’ dedim. O dönemde Fetullah Gülen ile ilgili olumsuz bir durum yoktu. Ekrem Dumanlı beni Amerika’dan aradı ve telefonu Fetullah Gülen’e verdi. Hiç beklemiyordum, yarım dakikayı bulmadı. Geçmiş olsun dedim, teşekkür etti. Sonra gazete ilanı haline getirerek benim de adımı bu ilan kumpasında kullandı. Buna üzüldüm çünkü arayan ben değilim, arayan kendisi, ilan kumpası olarak ismimizin de dahil edilmesi ve bu kumpasla bir oldu bittiyle yapılan bir görüşmeyle elebaşı ile irtibatlı olduğum iddiasını kabul etmiyorum” diye konuştu.
Dumanlı ile nasıl tanıştığına da değinen Mutlu, “Diyarbakır’da Zaman gazetesi bir resim sergisi açmıştı. Ekrem Dumanlı ile burada tanıştım ve numaramı aldı ben de onun numarasını aldım ve kendisiyle sadece bir kez görüştük, bir daha da görüşmedik” dedi.

Kitaplar ve Özel Samanyolu Koleji

Evinde Fetullah Gülen ile ilgili iki kitabın çıkmasına ilişkin soru üzerine eski vali Hüseyin Avni Mutlu, “Her yelpazeden yaklaşık 2 bin kitabım var. Görevden ihraç edildikten 10 gün sonra gözaltına alındım. Eğer benim endişelerim olsaydı bu 10 gün süre içinde kitapları ortadan kaldırabilirdim” ifadelerini kullandı.
Oğlunun Samanyolu Özel Fen Lisesi mezunu olduğunun sorulması üzerine Mutlu, “Oğlum matematik zekası olan bir çocuktu. Ancak fen lisesi arzusu vardı. O dönemde Ankara’da Samanyolu Özel Fen Lisesi’ni tercih etti. 2007 yılında tuttuğum günlükte de oğlumu bu liseye gönderdiğim için oğlumdan uzak kaldığım için duyduğum acı ve ızdırabı da orada yazdım. Onu da delil olarak dosyaya sunabilirim” dedi.
Mutlu masumiyetinin de göz önünde bulundurularak beraatine ve tahliyesine karar verilmesini istedi.

Gezi tweet’leri

Gezi döneminde attığı tweetlerin iddianamede aleyhine delil olarak gösterildiğini belirten Mutlu, “Attığım tweet’ler Kamu Denetçiliği tarafından rapor haline getirildi. Raporda benim mesajlarımın barış içinde hareket eden gruplara yönelik olduğu ifade ediliyor. Benim tweet’lerim şiddet gösterenlere yönelik atılmış tweet’ler değildir. Ben halkı uyaran valiyim” dedi.