Gündem ‘Çamaşır suyuyla diş temizliyorlar’

‘Çamaşır suyuyla diş temizliyorlar’

16.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yılda toplam 7 milyon adet diş çekiliyor.

‘Çamaşır suyuyla  diş temizliyorlar’

Buna karşın protez diş olarak bilinen implant uygulaması sadece 500 bin adet. Almanya ve Fransa gibi ülkelerde bu oran ise 1.5 milyon. AB ülkelerinde bir kişi yılda ortalama 2.5 kez diş kontrolüne giderken, bu rakam Türkiye’de 0.8 seviyesinde.
Türkiye’deki asitli içecek, şekerleme ve sigara tüketiminin AB ülkelerine göre daha yüksek olması diş sağlığı açısından en büyük tehlike olarak görülüyor. AB üyesi ülkelerde diş karnesi en kötü durumda olan ülkeler arasında Türkiye’nin ilk sırada geldiği vurgulanırken, önleyici sağlık hizmetlerine neredeyse hiç başvurulmadığı ifade ediliyor.
‘Türkiye söz sahibi’
Her yaş ve kesimden insanı etkileyen diş sağlığı sorununa karşı Türkiye’nin ilk bilimsel implant kongresi ise “İmplantolojide Yeni Çağ” başlığı altında Biruni Üniversitesi Yedikule Kampüsü’nde gerçekleştirildi.
Kongreye Avrupa, Ortadoğu, Asya ülkelerinde çok sayıda uzman ve bilim insanı katıldı. Diş hekimlerinin implant tedavi uygulamalarında bilgi, tecrübe, diş kayıplarında ağız sağlığı için kullanılan implantlar ve gelişen teknolojilerin masaya yatırıldığı kongrede kamuoyunda merak edilen konular masaya yatırıldı.
İmplant Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Akyüz, yerli implant ürün ihracatında büyük ivme yakaladıklarını belirterek, “Türk implant üreticileri artık uluslarası arenada söz sahibi. İlk kez üniversite işbirliği ile bilimsel kongre yaptık. Ülke olarak implant ürünleri üretiminde öncü ülkeler arasına girdik. İhracat rakamları açısından Amerika, Almanya ve İtalya’nın ardından geliyoruz. Dünya diş hekimliği ürünleri pazarı 20 milyar dolarlık bir pasta ve pazarda yüzde 28 ile implant birinci sırada” dedi.
‘Şehir efsanesi’
Çene cerrahı Dr. Uğur Meriç ise ağız sağlığı ve implanta ilişkin şunları söyledi: “Maalesef Türk halkı diş bakımı ve sağlığı konusunda AB ülkelerinin çok gerisinde. Diş temizliğini çamaşır suyu ile yapmaya çalışarak zehirlenen insanlara bile rastlıyoruz. Türk halkı, diş kontrolüne gitmek yerine, son çare olarak hekime gitmeyi tercih ediyor. İmplantın kanseri tetiklediği, kansere yol açtığı ise şehir efsanesi. Bugüne kadar böyle bir vaka ve duruma rastlamadık. Periyodik bakımlar sayesinde diş sorunu yaşama oranları azalıyor.”