Gündem Camiye 5 saat sığınarak linçten kurtuldular

Camiye 5 saat sığınarak linçten kurtuldular

24.10.2009 - 16:21 | Son Güncellenme:

Van'dan gelen 4 tarım işçisi kızlara laf atınca gerginlik büyüdü

Camiye 5 saat sığınarak linçten kurtuldular

EDİRNE'nin İpsala İlçesi'ne bağlı Yenikarpuzlu Beldesi'ne, Van'dan çeltik tarlasında işçi olarak çalışmak için gelen 4 kişi, pazaryerinde kızlara laf atıp 2 kişiyi bıçakla yaraladığı gerekçesiyle linç edilmekten camiiye saklanarak kurtuldu. Olaylar sırasında camiinin giriş kapısının camı kırıldı ve hasar gördü. İşçiler, beldeye gelen jandarman ekipleri tarafından camiiden zırhlı araç ile çıkarılarak gözaltına alındı. Savcıdaki ifadelerinin ardından 4 şüpheli tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Van'dan tarım işçisi olarak İpsala'ya bağlı 4 bin nüfuslu Yenikarpuzlu Beldesi'nde gelen 36 yaşındaki Recep Baran ve kardeşleri 26 yaşındaki Ümit Baran, 24 yaşındaki Kemal Baran ve 15 yaşındaki E.B., pazar yerinde karşılaştıkları bir kıza laf atarken pazarda bulunanlar müdahale etti. Çıkan kavgada Van'dan gelen 4 kişi bir pazarcı tezgahından aldığı bıçakla beldede oturan Kadir Güven ile Enver Ökmen'i hafif yaraladı. Kol ve burnunda bıçak çiziği olan yaralılar beldedeki sağlık ocağında ayakta tedavi edildi.

Yenikarpuzlu Beldesi'ndeki olay kısa sürede duyuldu. Pazarda gezmeye devam eden 4 tarım işçisi kısa süre sonra belde gençleri tarafından kovalamaya başladı. Linç edilmekten korkan işçi kardeşler, Yenikarpuzlu Merkez Camii'ne sığınarak kapıyı kilitledi. Beldede oturan yaklaşık 1000 kişi cami önünde toplanarak içeri girmeye çalıştı. Bu sırada camii imamı halkı sakinleştirmeye çalıştı. Camide can derdine düşen tarım işçileri telefonda jandarmayı arayarak yardım istedi. Kısa sürede gelen jandarma ekipleri toplanan yaklaşık 1000 kişilik grubu dağıtamayınca takviye ekip istendi. Bunun üzerine İpsala ve Keşan'dan çok sayıda jandarma ekibi bemldeye geldi. Bu sırada toplanan kalabalık ‘Onları bize verin’ diye bağırmaya başladı. Camii içine giren jandarma ekipleri, 4 işçiyi yaklaşık 5 saat sonra çevrede alınan güvenlik önlemleri ardından zırhlı bir araç ile dışarıya çıkartı ve İpsala İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürdü.

Olayların büyümesi üzerine görüntü almak için beldeye giden gazeteciler de öfkeli kalabalığın saldırısına uğradı. Gazetecilerin kamera ve fotoğraf makinalarının alması ve fiili saldırısına jandarma ekpleri müdahale etmedi. Gazeteciler belde dışına çıkarıldı.

İpsala Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı ile ‘adam yaralamak’ suçlaması ile gözaltında tutulan 4 kardeş gece geç saatlerde daha sonra geniş güvenlik önlemleri altında sağlık raporları için İpsala Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Jandarma ekipleri 4 şüphelinin görüntülenmemesi için büyük çaba harcadı. Şüpheliler görüntü alınmaması için hastane penceresinden çıkartıldı ve gazetecileri gösterilmeden tekrar İpsala İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. Burada ifadeleri alınan 4 kardeş daha sonra savcının talimatı ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Serbest bırakılan 4 kardeş ile Doğu illerinden gelen diğer tarım işçileri olası gerginlikte hedef olmamak için beldeden ayrıldı.

İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, laf atma tartışması nedeniyle olayların büyüdüğünü belirterek şöyle dedi: “İşçiler bayanlara sarkıntılık yapmış. Bunun üzerine tartışma başlamış. Çıkan olayda beldede oturan 2 kişi hafif yaralandı. Ancak, durumları iyi. 4 işçi ise camiye sığındı. Vatandaşlar toplanınca gerginlik yaşanmış. Jandarma beldeye giderek güvenliği sağlandı ve 4 işçi camiden çıkartıldı. İfadelerinin ardından ise serbest bırakıldılar.” Yenkarpuzlu Belediye Başkan Vekili Fehim Yavuz ise, mevsimlik işçilerin her yıl beldeye geldiğini bir süre çeltik tarlalarında çalıştıklarını anlatırken, “Bu işçiler pazarda gezerlerken kızlara laf atmadan dolayı belde gençleri ile aralarında tartışma çıkıyor. Kavga ardından işçiler camiiye sığındı. Camiiye sığınınca jandarmaya haber verildi ve gerekli müdehalede bulunuldu ve camiiden çıkartıldılar. Başka bir durum söz konusu değil. Tamamen kıza laf atmadan dolayı” dedi.