Gündem Can Paker siyasetin tüm sırlarını anlattı

Can Paker siyasetin tüm sırlarını anlattı

28.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gazeteci Fatih Vural’ın TESEV eski başkanı Can Paker’in hayatını kaleme aldığı ‘Geriye Bakmak Yok’ kitabında, ordu-siyaset-sivil toplum ilişkilerinin yanı sıra spor dünyasına ait ilginç anektodlar da yer alıyor. Kitapta, Sakıp Sabancı, Cüneyt Zapsu’nun evindeki bir yemekte Erdoğan’ı ‘Sabah Ankara’da öğleden sonra İzmir’de, şimdi de buradasınız. Yola devam’ diyerek selamladığı da anlatılıyor

Can Paker siyasetin tüm sırlarını anlattı

Türkiye Ekonomik ve Siyasi Etüdler Vakfı (TESEV) eski başkanı ve Âkil İnsanlar Heyeti üyesi Can Paker’in hayatının anlatıldığı kitapta, Türkiye’nin siyasi hayatına dair bilinmeyen ayrıntılar yer aldı.
Kitapta, Sakıp Sabancı’yla Erdoğan arasında geçen diyalog, Galatasaray stadının öyküsü, Aykut Kocaman’ın kendisini destekleyen yazarlarla yemek yemesi gibi ilginç anekdotlar var. Gazeteci Fatih Vural’ın Can Paker’in hayatını kaleme aldığı ‘Geriye Bakmak Yok’ Alfa Yayınları’ndan çıktı.
Vural kitabın girişinde “Soru sormayı çok seven hatta soru sorarak hayatını kazanan biri için karşısındaki insanı tarihin mağarasına sokup yürütmek müthiş heyecan verici” ifadeleriyle 71 yıla sığdırılmış bir hayatı anlatıyor. Kitapta sadece Can Paker yok. Onun parçası olduğu HENKEL, TÜSİAD, TESEV, Açık Toplum Vakfı gibi Türkiye’nin tarihinde çok önemli yeri olan kurumlar da var. Ayrıca vesayet rejiminin, asker-sivil bürokrasinin bütün ağırlığıyla devletin içine çöktüğü eski Türkiye’den daha sivil, demokratik ve çoğulcu bir Türkiye’ye, yeni Türkiye’ye giden yolda bırakılmış ayak izleri var.
Kitapta, Ak Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Kadir Topbaş’ın tanıtıldığı Cüneyt Zapsu’nun evindeki yemeğe dair anlatımlar da yer alıyor. “Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin ekonomi patronlarıyla ilişkisine aracılık eden” şeklinde tanımlanan Zapsu’nun evindeki 21 Mart 2004 gecesi düzenlenen yemeğe Başbakan Erdoğan, merhum işadamı Sakıp Sabancı, Bülent Eczacıbaşı ve Ethem Sancak’ın da arasında bulunduğu TÜSİAD üyesi 51 iş adamının katıldığı belirtiliyor.

‘Genç Erdoğan’
Sakıp Sabancı’nın Başbakan Erdoğan’ı “Genç siyasetçi... Sabah Ankara’da öğleden sonra İzmir’de şimdi de buradasınız. Yola devam” diyerek selamladığı belirtilen kitapta, yemekte Can Paker’in Aytaç Yalman’a atfedilen ‘Sosyetik Fişleme’ konusu açtığı, bazı kişilerden de bu nedenle homurtular yükseldiği aktarılıyor.
Kitapta ayrıca TESEV’in İmam Hatip Liseleri’ne yönelik raporu ve Türkiye’de irtica tehlikesinin olmadığına ilişkin raporunun yayımlanmasının ardından dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın Paker’i aradığı ve “Ne demek istiyorsunuz? İrtica yok mu?” deyip ardından da telefonu kapattığı aktarılıyor. TESEV’in 2005 yılında hazırladığı ve dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın tepki gösterdiği almanakla ilgili olarak Başbakan’ın Büyükanıt’a destek veren Cemil Çiçek’in yorumuna ilişkin Ethem Sancak’a “Boşver. Sürçü lisan etmiştir. Biz öyle düşünmüyoruz. Rapor iyi olmuş” dediği de kitapta yer aldı.
Paker’in Fenerbahçe eski teknik direktörü Aykut Kocaman ile üç kez evinde yemek yediği ve bu yemeklere Kocaman’ı destekleyen köşe yazarlarını davet ettiği aktarılan kitapta, eski TFF Başkanı Hasan Doğan’ın Galatasaray stadının yapımı için Başbakan’a çok ısrar ettiği ve stadın en büyük mimarı olduğu antatılıyor.
Kitapta Paker’in Âkil İnsanlar Heyeti’yle 2 ay geçirdiği Doğu Anadolu’dan izlenimleri de çarpıcı ifadelerle yer alıyor.