Gündem Cansız bedenleri 2.5 yıldır madende

Cansız bedenleri 2.5 yıldır madende

04.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kahramanmaraş Çöllolar kömür ocağındaki faciada hayatını kaybeden 9 madencinin cesedine aradan geçen 2.5 yıla rağmen hâlâ ulaşılamadı. Madencilerin aileleri ise “Sadece kemiklerini istiyoruz” diyor

Cansız bedenleri 2.5 yıldır madende

Önce büyük bir sarsıntı duyuldu. Ardından milyonlarca metreküplük toprak yığınına karıştı bedenleri. Oluşumu binlerce yıl alan madende bir anda kayboldular. Belki de seslendiler ama haykırışlarını duyuramadılar. Nasıl mümkün olsun ki? 2,5 yıl önce Çöllolar kömür sahasında peş peşe yaşanan kazalarda hayatını kaybeden 9 madenci, bir Dünya Madenciler Günü’nü daha toprak altında cansız bedenlerine ulaşılamadan geçirdi.

100 milyon metreküp toprak
Takvimler 6 ve 10 Şubat 2011’i gösterdiğinde Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nin kömür havzası olan Çöllolar kömür sahasında meydana gelen göçükle, 150 bin metrekare alan içerisinde 100 milyon metreküp toprak ve kömür bir anda 40 metre yüksekliğinde bir alanı doldurmuştu. Meydana gelen devasa göçükte, 11 işçi hayatını kaybederken, bu işçilerden sadece Yaşar Alkaya ve Ruşen Demir’in cenazelerine ulaşılabilmiş, Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, Maden Mühendisi Nail Yılmaz, işçiler Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat’ın cenazelerine ulaşılamamıştı. Aradan geçen 2,5 yılda ilk başlarda arama çalışmaları yapılmış olsa da hiçbir sonuç alınamadı. Ocaklarına ateş düşen gözü yaşlı aileler, 9 işçiyi yutan dev mezardan yakınlarının cenazelerinin çıkarılmasını bekliyor. Aileler “Biz yalnızca bir kemik parçası istiyoruz, yeter ki mezarları olsun” diyor.

‘Kemik parçası istiyoruz’
Göçüğün ardından açılan davanın bir sonraki duruşması 7 Ocak’ta. Görülmesine aylar önce başlanmasına rağmen karara bağlanamayan davada, 7 işçiyle ilgili dava geri çekildi, işçilerden Muhsin Koşan ve Kemal Elmas’ın aileleri ise davasını devam ettiriyor. Kayıp işçilerden Muhsin Koşan’ın avukatı Arif Emre İlhan, “Asıl failler yargılanmıyor. 11 kişiye mezar olan devasa ihmaller ortadayken tek bir tutuklama bile yapılmadı” diye isyan ediyor.