Gündem Çerkes soykırımının 155’inci yılı

Çerkes soykırımının 155’inci yılı

22.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da yaşayan Çerkesler, 155 yıl önce Çarlık Rusya’sı tarafından sürgüne gönderilen, büyük çoğunluğu açlık ve susuzluk nedeniyle hayatını kaybeden atalarını Taksim’de andı.

Çerkes soykırımının 155’inci yılı

Çarlık Rusya’sı tarafından 1864 yılında gerçekleştirilen Çerkes sürgünü ve soykırımı Türkiye’de yaşayan Çerkesler tarafından unutulmadı. Çerkes Dernekleri Federasyonu tarafından Odakule önünde düzenlenen anma törenine çok sayıda Çerkes katıldı. Sürgünü ve soykırımı protesto eden Çerkesler, zaman zaman “Soykırım sizin direniş bizim”, “Soykırımın hesabı sorulacak” şeklinde sloganlar attı. Ölenlerin anısına saygı duruşunda bulunarak fatiha okundu. Anma töreninde konuşan Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı Nusret Baş, Çerkeslere yapılan soykırımın Rusya tarafından kabul edilip özür dilenmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Baş, şöyle devam etti: “Çarlık Rusya’sı Çerkeslerin evlerini yakıp yıkmış, katliamlar yapmış. Bununla da yetinmemiş hayatta kalan nüfusun yüzde 90’ını oluşturan 2 milyonu aşkın Çerkesi yurtlarından söküp atmıştır. Sürülen Çerkeslerin yarım milyonu hayatlarını kaybetmiştir. Günümüzde 6 milyonu Türkiye’de olmak üzere 7 milyonu aşkın Çerkes hala anayurdu dışında ve dünyanın 40 ülkesine dağılmış vaziyette yok olma tehdidi yaşamaktadır.” Yapılan basın açıklamasının ardından, sürgün edilen Çerkeslerin ağıtları hep bir ağızdan okundu. Bir grup ise Rusya Konsolosluğu önüne giderek çelenk bıraktı.

Çerkes soykırımının 155’inci yılı

Dinmeyen yas

Çarlık Rusyası’nın, Kafkaslar’dan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 155 yıl geçti. 21 Mayıs 1864’ten itibaren Çerkesler başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerine sürgün edildi. Resmi olmayan rakamlara göre sürgüne tabi tutulan 1.5 milyona yakın Çerkes’den 500 bini hayatını kaybetti. Bu olay tarihin en acı olaylarından birisi olarak
kabul ediliyor.

Çerkes soykırımının 155’inci yılı
‘Kardeşlerimizin acısını paylaşıyoruz’

Cumhurbaşkanlığı Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, “Anavatanları Kafkasya’dan sökülüp atıldıkları bu elim hadisede hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, Çerkes kardeşlerimizin acısını paylaşıyoruz” dedi. Cumhurbaşkanlığı Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, sosyal medya hesabı Twitter’dan Çerkes sürgününe ilişkin paylaşımda bulundu. Altun, yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: “İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen Çerkes sürgününün acısı, üzerinden 155 yıl geçmesine rağmen unutulmadı. Anavatanları Kafkasya’dan sökülüp atıldıkları bu elim hadisede hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, Çerkes kardeşlerimizin acısını paylaşıyoruz.”

ANKARA Milliyet