Gündem ‘Çevreyle ilişkimiz ahlak meselesidir’

‘Çevreyle ilişkimiz ahlak meselesidir’

08.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Çevreyle ilişkinin bir ahlak meselesi olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan: “Çocuklarımız berrak bir gökyüzünü, maviokyanusları ve yemyeşil ormanları sadece kitaplarda görmesin.”

‘Çevreyle ilişkimiz ahlak meselesidir’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ev sahipliğinde Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen “İstanbul Uluslararası Çevre Zirvesi ve Fuarı”na katıldı. Burada konuşan Erdoğan, “Altında yaşadığımız gök kubbe, ortak evimizin çatısıdır. Bu çatı altında, tüm yaratılmışlarla beraber büyük bir ailenin parçasıyız” dedi. Her çağın kendine ait belirleyicileri olduğuna işaret eden Erdoğan, “Günümüz dünyasının belirleyicisi tüketim. Manevi tatmini tüketimle sağlayan, egoyu eşya ile besleyen bir ekonomi ve pazarlama sektörüyle karşı karşıyayız” dedi. Bilinçsiz tüketimin atık krizine yol açtığını vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti:

Haberin Devamı

‘Başkaları da var olsun’

“Bugün kişi başına 1 tondan fazla plastik düşüyor ve ne yazık ki, kontrol edilmeyen atıklar, suya karışarak hayatı zehirliyor.” Çevre krizlerinin önlenmesinde, kamu kurumlarının ve bilim çevrelerinin ortak çabasının önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan “Eğer bizler, bireyler olarak bu tüketim kültürünün vadettiği ‘kullan-at’ kolaylıklar dünyasını reddetmezsek, çevre krizinin baş aktörleri oluruz. Bir kişi denize fırlattığı pet şişenin etki halkasını bilmeli, markete bez torbasıyla giderek dünyanın geleceğine katkıda bulunduğunun bilincinde olmalı. Gandi’nin güzel bir sözü var, ‘Basit yaşa ki, başkaları da var olabilsin.’ İstiyoruz ki, çocuklarımız gelecekte berrak bir gökyüzünü, mavi okyanusları ve yemyeşil ormanları sadece kitaplarda görmesin.”

Haberin Devamı

Geçen yıl “Sıfır Atık” seferberliğini başlattıklarını hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Atık yönetimi tüm dünyanın en önemli gündem maddelerinden birisi ama sevinerek gördüğüm bir şey var ki, o da Türkiye’nin bu konuda lokal değil, tüm yurtta, kapsamlı bir seferberlik içinde olması. İnanıyorum ki, el birliği ile bu konuda önemli mesafeler alacağız. Şunu unutmamalıyız, çevreyle kurduğumuz ilişki, bir ahlak meselesidir, dünyanın bize bir emanet olduğu bilinci ile ilgilidir. Yeryüzü, ihtiyacı olan kadarını alıp, onu paylaşarak yaşamak üzerine tasarlanmış bir yer. Dünyayı mülkiyetine geçirme yarışında kazanan kimse olmayacak.” l İSTANBUL AA

‘Çevreyle ilişkimiz ahlak meselesidir’

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, Emine Erdoğan’a bankların kırılmış parça atıklarından yapılmış bir gitar hediye etti. Erdoğan, Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri’ne pet şişe atarak, İstanbul Kart’ına bakiye yüklemesi yaptı.