Gündem Çeyiz Hesabı devlet katkısı ne kadar? Kimler başvurabilir?

Çeyiz Hesabı devlet katkısı ne kadar? Kimler başvurabilir?

26.06.2019 - 15:47 | Son Güncellenme:

Çeyiz Hesabında, evlilik tarihinden önce en az 3 yıl boyunca düzenli olarak hesaba para ödemesi yapılması halinde devlet tarafından katkı yapılmaktadır. Peki, kimler Çeyiz Hesabı açabilir? Devlet katkısı ne kadar?

Çeyiz Hesabı devlet katkısı ne kadar Kimler başvurabilir

ÇEYİZ HESABI DEVLET KATKISINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Haberin Devamı

Türk vatandaşları ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28. maddesi kapsamına girenler (28. Madde: Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve 3. dereceye kadar olan altsoyları ) Devlet katkısından faydalanabilir.

Yurtiçi mevduat veya katılım bankalarında çeyiz hesabı açanlar, (18 yaşından küçükler adına veli veya yasal vasi tarafından çeyiz hesabı açılabilir.)

Evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca düzenli ödeme yapanlar, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapmış olanlar.

DEVLET KATKISI NE ZAMAN ALINIR?

Katılımcı: Evlilik tarihinden itibaren 6 ay içerisinde bankaya müracaat eder.

Banka: Ay içerisinde yapılan devlet katkısı ödeme başvurularını takip eden ayın ilk 10 işgünü içerisinde Bakanlığa iletir.

Haberin Devamı

Bakanlık: Bankalar tarafından gönderilen belgelerin tarafına ulaşmasını takip eden 10 işgünü içerisinde, ilgili bilgi ve belgeleri kontrol eder ve Devlet katkısı ödemesinin hesabın bulunduğu bankaya aktarılmasını sağlar.

Banka: Aynı gün hesap sahiplerine ödemesini yapar.

NE KADAR KATKI PAYI ÖDENECEK?

Devlet katkısının hesaplanmasında, evlilik tarihindeki birikim esas alınır. Devlet katkısı ödemesi evlilik tarihindeki birikim tutarının yüzde 20’sini ve azami 5.000 Türk Lirasını geçemez.

Katılımcı çeyiz hesabın açılış tarihinde, bir defaya mahsus olmak üzere, hesabına üst sınırı aşan bir tutar yatırabilir. Bu tutar 15.000 Türk Lirasını geçemez.

Devlet katkısı katılımcı tarafından çeyiz hesabına yapılan düzenli ödeme sürelerine göre aşağıdaki şekilde hesaplanır.

Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 10’udur. Ancak, ödenecek tutar 4.000 Türk Lirasını geçemez.

Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 15’idir. Ancak, ödenecek tutar 4.500 Türk Lirasını geçemez.

Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 20’sidir. Ancak, ödenecek tutar 5.000 Türk Lirasını geçemez.

Haberin Devamı

Belirtilen tutarlar her yıl yeniden değerleme oranında artırılmaktadır.