Gündem Ceza yedirten yasak dörtlü

Ceza yedirten yasak dörtlü

02.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD merkezli sağlık sitesi realbuzz.com, dünyada resmi olarak satışı yasaklanan yiyecek ve içecekleri derledi. Absent, japon balon balığı, sakatat yahnisi ve çiğ sütün satışına pek çok ülkede geçit yok.

Ceza yedirten yasak dörtlü


Çeşitli bitkilerin damıtılmasıyla elde edilen “absent” içkisi, İsviçre, Fransa ve ABD’de Birinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yasak. Rönesanstan beri dahilerin içkisi olarak anılan, Van Gogh’un kulağını kestirdiğine inanılan ve “kulak kestiren” olarak da anılan içkinin içeriğindeki “thujone” maddesinin şiddet ve zihinsel sorun eğilimini artırdığı biliniyor.
“Japon balon balığı” (Fugu) ise hazırlanırken zehrinin özenle ayrılmaması durumunda ölümle sonuçlanan zehirlenmeye yol açtığından AB sınırları içinde satılmıyor. Lisanslı restoranların satabildiği balığı tatma deneyimi “Rus Ruleti”ne benzetiliyor. İskoçlara özgü “sakatat yahnisi” ise, 1971’den bu yana ABD’de yasaklı. İskoç Köy İşleri Bakanlığı’nın sağlığa yaralı olduğunu iddia etmesine rağmen 1989 yılında patlak veren deli dana hastalığı yüzünden ABD Tarım Bakanlığı, gıdanın ithaline izin vermiyor. Yasaklılar listesinin en ilginci ise, Kanada, Avustralya, İskoçya ve ABD nin 22 eyaletinde satılamayan “çiğ süt”. Sanayi devriminden önce saf tüketilen süt, “pastörize” yönteminin yaygınlaşmasından sonra sağlık endişeleri gözetilerek satılamıyor.