Gündem 'Cezaevlerinde devletin gözetiminde tecavüz var'

'Cezaevlerinde devletin gözetiminde tecavüz var'

26.10.2013 - 16:31 | Son Güncellenme:

CHP Cezaevi İnceleme Komisyonu Üyelerinde çarpıcı açıklama: Cezaevlerinde devletin gözetiminde tecavüz var.

Cezaevlerinde devletin gözetiminde tecavüz var


Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli cezaevi önünde, dün cezaevlerindeki kötü koşulları protesto için Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi önünde çadır kuran DEP eski milletvekili Mahmut Alınak'ı, aynı zamanda CHP Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu üyesi olan Malatya Milletvekili Veli Ağababa ve Erzincan Millitvekili Muharrem Işık ziyaret etti. Ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan iki milletvekili, cezaevlerinde koşullarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunurken, cezaevlerinde tecrit, keyfi muamele, insanlık dışı uygulamalar ve devletin gözetiminde tecavüz olduğu iddasında bulundular.
Geçen yıl terör örgütü KCK'ya yönelik operasyon kapsamında 8 ay tutuklu kaldığı Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi önüne saat 11.00'de gelip, çadır eylemi başlatan DEP eski milletvekili Mahmut Alınak eşylemini sürdürürken gecesyi de çadırda geçirdi. Alınak'ı bugün Ankara'dan gelen aynı zamanda CHP Cezaevleri İzleme Komisyonu üyesi olan Malatya Milletvekili Veli Ağababa ve Erzincan Millitvekili Muharrem Işık ziyaret etti.
Ziyaret sırasında açıklama yapan veli Ağababa, "Mahmut Alınak'ı kutluyorum. Türkiye'de herkesin etkilendiği bu sorunu dile getirdi. Böyle bir eylemde bulunmasını saygıyla karşıladım. " diyerek şöyle devam etti: "Biz 2 yıldan beri Türkiye'de CHP Cezaevi Komisyonu olarak cezaevlerini geziyoruz. Cezaevlerinde birçok sorun var. Cezaevlerinde tecrit, keyfi muamele, insanlık dışı uygulamalar, devletin gözetiminde tecavüz var. Devletin gözetiminde çıplak arama var. AKP hükümeti özgürlüğü sadece kadının türbanı olarak görüyor. Ama cezaevinde kalan kadınlarımızın hangi siyasi görüşte olursa olsun çıplak olarak aranmasına tabi tutulduğunu biliyoruz. Özellikle çıplak uygulama konusundaki hükümetin uygulamış olduğu politikalar dünyanın hiçbir yerinde yok. Bir de eli silaha değmemiş, şiddete bulaşmamış insanlarda cezaevlerinde."
Erzincan Milletvekili Muharrem Işık da yaptığı açıklamada, Cezaevlerinin durumu nun içler acısı olduğunu belirtti. Muharrem Işık şunları söyledi: "Cezaevi komusyonu olarak gezdiğimizde görüyoruz. Bu hafta içinde cezaevlerindeki tutkukluların hasta ve hükümlülerin durumunun görüşülmesi için araştırma önergesi verilmişti. Gördüğümüz şu ki, hükümetin bu konuda adım atmaya hiç niyeti yok. Kabul etmediler, reddettiler hemen. Bizim edindiğimiz bilgilere göre 150'si ağır, 550 mahkumun da hasta olduğunu, cezaevinde kalmaması gerektiğini tesbit etmişken Çarşamba günü Adalet Bakanına sorduğum soruda aldığım cevap, '35 tane hükümlünün hasta olduğunu' söylüyor. Bilmemesi mümkün değil, bildiği halde doğru açıklamıyor. Televizyonlara çıktıklarında ne yazık ki ne kadar güzel cezaevleri yaptıklarıyla övünüyorlar. Aslında bu utanç tablosudur. Muhalefet olan herkesi maalesef terör örügütü olarak göstermeye çalışıyor ve marjinallikle suçluyorlar"
Milletvekilleri, bir süre sonra cezaevinden ayrılırken, Mahmut Alınak'ın prostosunu yarın da sürdüreceği belirtildi.

Yazarlar