Gündem Cezaevlerindeki örgüt sayısı arttı

Cezaevlerindeki örgüt sayısı arttı

01.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanlığı cezaevlerinin fotoğrafını çekti: Tıklım tıklım. Doluluk oranı yüzde 117’ye ulaştı. Nakil bile yapılamıyor. 10’un üzerinde terör örgütü var. FETÖ’cüler çoğunlukta

Cezaevlerindeki örgüt sayısı arttı

Adalet Bakanlığı, FETÖ operasyonlarının ardından cezaevlerinde ortaya çıkan kapasite sıkıntısının fotoğrafını çekti. Bakanlık, “cezaevleri aşırı kalabalık” tespitini TBMM’ye iletirken, suç ve mahkûm profilindeki çeşitliliğin kapasite sıkıntısını daha fazla hissettirdiğini kaydetti. Bakanlık, cezaevlerindeki örgüt sayısının da arttığını dile getirdi. Haziran 2018 verilerine göre, 211 bin 274 kapasiteli 449 cezaevinde, 246 bin 426 hükümlü ve tutuklu bulunuyor. Doluluk oranı yüzde 117. Hükümlü ve tutukluların 194 bin 113’ü adli, 48 bin 924’ü terör suçlusu. Cezaevlerinde FETÖ, PKK, DAEŞ, DHKP/C, TKPML-TİKKO ve El Kaide olmak üzere altısı büyük olmak üzere 10’un üzerinde terör örgütü var.

Haberin Devamı

Kayseri ve Bilecik’teki cezaevlerinden TBMM’ye gönderilen şikâyet başvuruları, cezaevlerinin geldiği son durumu gözler önüne serdi. Kayseri 2 No.lu T Tipi Cezaevi’nde yatan B.S. adlı mahkûm, ailesinden uzak olması ve mali durumları nedeniyle ailesinin ziyaretine gelemediğini, çocuklarını göremediği için psikolojik tedavi gördüğünü iddia ederek, Mardin’e naklini istedi.

Nakil gerçekleşmedi

Bilecik M Tipi Cezaevi’nden tutuklu bulunan E.A. adlı mahkûm ise yargılamasının devam ettiğini, hakkındaki yargılamanın sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla başka cezaevine naklinin uygun görülmesine rağmen gerçekleştirilmediğini öne sürerek Bursa Cezaevi’ne naklini istedi. TBMM, konuyu Adalet Bakanlığı’na iletti. Bakanlık ise, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün yazısı doğrultusunda, mahkûmların istedikleri kurumlara nakledilmeleri için yer, kapasite ve sınıf uygunluğu gerektiğini belirterek, “Ceza infaz kurumlarında kapasitenin üzerinde hükümlü ve tutuklu barındırıldığından, nakil taleplerinin incelenmesinde; kurumun kapasitesi, güvenliği, suç türü ve can güvenliği gibi hususların göz önünde bulundurulmaktadır. Bu itibarla her talep uygun olarak değerlendirilememektedir” dedi.

Haberin Devamı

‘Kapasite sıkıntısı’

Bakanlık, yazısında şu ifadelere yer verildi: “Son zamanlarda bazı ceza infaz kurumları mevcudunda aşırı artış nedeniyle kapasite sıkıntısının yaşanmaktadır. Aşırı kalabalıklaşmanın yanı sıra hükümlü ve tutuklu profilinin çeşitliliği ve örgüt sayısındaki fazlalık bu sıkıntının daha fazla hissedilmesine neden olmaktadır.”

Adalet Bakanlığı’nın TBMM’ye gönderdiği veriler, cezaevlerinin durumunu ortaya koydu. Haziran 2018 verilerine göre Türkiye’deki 211 bin 274 kapasiteli 449 cezaevinde, 246 bin 426 hükümlü, tutuklu ve hükümözlü bulunuyor. Bu istatistikler cezaevlerinin yüzde 117 doluluk oranına ulaştığını gösteriyor.

48 bin 924 terör suçlusu

Bakanlık verilerine göre, mahkumların suç gruplarına göre dağılımında adli suçlular ilk sırada. Adli suçtan tutuklu ve hükümlü sayısı 194 bin 113. Terör suçundan cezaevinde bulunanların sayısı 48 bin 924, suç örgütü üyesi mahkum sayısı da 3 bin 389. Adalet Bakanlığı’nın, “cezaevlerindeki örgüt sayısı artıyor” tespiti rakamlarla da karşılık buluyor.

Haberin Devamı

Cezaevlerinde FETÖ, PKK, DAEŞ, DHKP/C, TKPML-TİKKO ve El KAİDE olmak üzere altısı büyük, 10’un üzerinde terör örgütü üyesi var. Örgütlere göre dağılıma bakıldığında 34 bin 241 tutuklu, hükümlü ve hükümözlü ile FETÖ/PDY ilk sırada. PKK’lı tutuklu ve hükümlüler 10 bin 286 kişiyle ikinci sırada. DAEŞ’ın bin 270, DHKP/ C’nin 511, TKPML - TİKKO’nun 110, El Kaide’nin 122 üyesi cezaevinde bulunuyor. Diğer küçük yapılanmalarla 10’un üzerine çıkan diğer örgütlere üye olmaktan ise 2 bin 384 kişi cezaevinde yatıyor.