Gündem Çiller ve Yılmaz için faili muçhullerde takipsizlik kararı

Çiller ve Yılmaz için faili muçhullerde takipsizlik kararı

21.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 1990’lı yıllarda işlenen bazı faili meçhul cinayetlerle ilgili dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, özel harekât polisleri ve “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da arasında bulunduğu 19 kişi hakkında “cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında adam öldürmek” suçundan hazırladığı iddianameyi Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi

Çiller ve Yılmaz için faili muçhullerde takipsizlik kararı

19 kişi, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’ın 1994’de İstanbul’da alındıktan sonra Bolu’da cesedi bulunan kocası Savaş Buldan da dahil 16 ayrı faili meçhul cinayetin faili olmakla suçlandı. Soruşturmada, faili meçhul cinayetlerle ilgili MİT’in hazırladığı “Çiller Özel Örgütü” raporundaki iddialara karşın eski Başbakanlar Tansu Çiller ile eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş hakkında ise ek takipsizlik kararı verildi.
Şüphelilerden Mahmut Yıldırım’ın, uyuşturucu kaçakçılığı yaptıkları iddia edilen İranlılar Askar Simitko, Lazım Esmaeili’nin İstanbul’da 1995’te öldürülmesiyle suçlandığı öğrenildi. Şüphelilerin, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’ın, 1994’te İstanbul’da alındıktan sonra Bolu’da cesetleri bulunan eşi Savaş Buldan ve iki arkadaşının öldürülmesiyle de suçlandıkları belirtildi.

Birleştirme talebi
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın’ın 1993’te öldürülmesine ilişkin Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, eski özel harekât polisleri Ayhan Çarkın, Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Seyfettin Lap, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Uğur Şahin ve Alper Tekdemir hakkında aynı suçtan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açmıştı. Savcı Bayındır’ın, yeni iddianameyi, bu davayla birleştirme talebiyle mahkemeye gönderdiği kaydedildi.