Gündem Cinsel şiddetle ilgili yanlışlara karşı kampanya: Öyle Değil Böyle!

Cinsel şiddetle ilgili yanlışlara karşı kampanya: Öyle Değil Böyle!

21.11.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, cinsel şiddete uğrayanları suçlayan, failleri aklayan yaklaşımlara karşı, sanatçıların da yer aldığı ‘Öyle Değil Böyle’ kampanyasını başlattı.

Cinsel şiddetle ilgili yanlışlara karşı kampanya: Öyle Değil Böyle

Cinsel şiddetle ilgili yanlış inanışlara, bu inanışları besleyen dile ve yaklaşıma karşı kadınlar, “Öyle değil böyle” dedi. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, cinsel şiddete maruz kalanları suçlayan, failleri aklayan algı ve pratikleri görünür kılmak, bunlara alternatifler üretmek için “Öyle Değil Böyle” kampanyası başlattı. Kampanyayla, cinsel şiddetin önlenebilmesi için toplumun her kesiminden kişi ve kurumların bu sorunu etkin bir şekilde ele alarak koruyucu-önleyici çalışmaların önemini kavraması ve cinsel şiddeti meşrulaştıran dilin dönüşmesi için sorumluluk alması gerektiği mesajı verildi. Hasibe Eren, Tülin Özen, Ayça Damgacı, Berrak Tüzünataç, Ceren Moray, Esra Dermancıoğlu, Laçin Ceylan, Seyhan Arman’ın da aralarında bulunduğu isimler, cinsel şiddetle ilgili üretilen yanlış inanışlara, bu inanışları besleyen dile ve yaklaşıma “Öyle Değil Böyle” dedi. İşte kampanyayla düzeltilmesi hedeflenen yanlışlar ve doğrulardan bazıları:

Cinsel şiddetle ilgili yanlışlara karşı kampanya: Öyle Değil Böyle


Haberin Devamı

Kadın dediğin edepli giyinecek, değil

Cinsel şiddet mitlerini yeniden üretme

Cinsel şiddetle ilgili toplumda yaygınlaşmış ve gerçek olmayan genellemeler, inanç ve yargılar bulunur. Bunlar doğru bilinen yanlışlar veya mitlerdir. Cinsel şiddeti yeniden üreten, sürdüren, görünmez kılan mitler toplumsal cinsiyet kalıplarından beslenir.

O saatte orada ne işi varmış? değil

Cinsel şiddet failin suçudur

Cinsel şiddet, hayatta kalanın ne giydiğiyle, mesleğiyle, hangi saatte nerede olduğuyla, medeni haliyle, cinsiyet kimliğiyle veya cinsel yönelimiyle ilgili değildir. Cinsel şiddet sadece failin suçudur ve sadece failin sorumluluğundadır.

Cinsel şiddetle ilgili yanlışlara karşı kampanya: Öyle Değil Böyle

Evlilermiş, sevgililermiş, ilişkisi varmış, değil

Karşılıklı onay yoksa cinsel şiddet vardır

Evlilik içi cinsel şiddet suçtur, cezası vardır. Kişilerin partnerleriyle ilişki biçimleri her ne olursa olsun, her ilişkide onay almak zorunludur. Onayın olmadığı her eylem cinsel şiddettir.

Haberin Devamı

Koskoca profesör, yapmış olamaz, değil

Herkes cinsel şiddetin faili olabilir

Cinsel şiddet faili, O kişinin ünlü biri, birinin babası, eşi... olması şiddetin uygulayıcısı olmayacağı anlamına gelmez. Şiddet uygulamak kişilerin mesleklerinden, statülerinden, ait oldukları ekonomik, sosyal ve kültürel sınıflarından bağımsızdır.

Alt tarafı şaka yaptım, değil

Tecavüz tehdidinin şakası olmaz

Cinsel şiddet şaka malzemesi değildir. Şaka adı altında cinsiyetçi, cinsel şiddeti olağanlaştıran ifadeleri kullanmak cinsel şiddet tehdididir.