Gündem Çocukta fiziksel istismar işaretleri

Çocukta fiziksel istismar işaretleri

23.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, “Çocuk İhmali ve İstismarı Projesi” kapsamında, çocuklarda fiziksel istismarın olası işaretlerini belirledi.

Çocukta fiziksel istismar işaretleri

Açıklanamayan, özellikle de tekrarlanan yara veya yanıkların fiziksel istismar belirtisi olabileceği kaydedilen raporda, 17 fiziksel istismar belirtileri olarak şunlar sıralandı:

Haberin Devamı

“Baş, kulak, boyun ve karın, sırt ve kalça gibi yumuşak bölgeler üzerinde yaralanmalar. Genellikle ön kol, üst kol, bacağın arkası, eller veya ayaklar gibi kendini savunma bölgelerinde yaralanma. Cildin altında kanlanma. Saç çekilmesinden kaynaklanan çürük veya berelenmiş kafa derisi ve şişmiş gözler. Ciltte bir el ya da nesne şeklinde çürükler. Görünür ısırık izleri, genellikle oval veya dairesel şekilli dişlerden oluşan girintiler veya çürükler. Belirgin kesik veya çizikler. Kusma, uyuşukluk veya nöbet gibi zehirlenme etkileri. Boğulma veya zehirlenmeden kaynaklanan solunum problemleri. Sıcak sıvılardan, sıcak nesnelerden, alevden, kimyasallardan veya elektriğe bağlı olarak bazen bir alet şeklinde yanıklar veya yuvarlak sigara yanığı. Yaralanmaları açıklamak için verilen geçerli olmayan mazeretler. Yaralanmaları tartışmayı reddetme. Tedavi edilmeyen yaralanmalar. Temasa geçilen ebeveynlere karşı korku. Kol ve bacakların sıcak havalarda bile kapalı tutulması. Tıbbi yardım korkusu veya tıbbi muayeneyi reddetme.”

Haberin Devamı

Cinsel belirtiler

Raporda cinsel istismar belirtileri dokuz maddede açıklandı. Buna göre, “Cinsel çizimler yapma. Cinsel oyunlara eğilim. Kendini tatmin dürtüsü. Genital ya da dışkılama organlarında tahriş-deformasyon. Dışkılama ya da akıntı bozuklukları. Aile üyeleri veya arkadaşlar gibi insanlarla yalnız kalmaktan kaçınma. Bir insandan, insanlardan korkma veya onlarla sosyalleşmeye isteksizlik. Cinsel aktivitenin ayrıntılarını bilme. Cinsel dil kullanma veya yetişkin diliyle konuşma. Yaşından beklenmeyecek bilgilere sahip olma” cinsel istismar belirtisi olarak sıralandı.