Gündem Çukur’da kurban sofrası

Çukur’da kurban sofrası

25.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Çukur’da kurban sofrası

Aş sofralarıyla ünlenen Tarlabaşı’ndaki Çukur Mahallesi kurban sofrasıyla şenlendi. Hayatında bir kilo eti dahi göremeyen mahalle sakinleri sokağa kurulan sofralarda kurban etlerinden yapılan kavurmayı paylaştı.

Haberin Devamı

Evsizler, mülteciler, kâğıt toplayanlar ve seks işçileri için kurulan “Aş Sofraları”yla ünlenen Tarlabaşı’ndaki Çukur Mahallesi’nin kurban sofrasında yine paylaşma kültürü hakimdi. Mahallede toplanan 75 hisse kurban eti 25 kişinin görevli olduğu et pişirme noktasında küçük parçalara bölünüp kazanlarda pişirildi. Bir bölümü mahallede kurulan yer sofrasında yenilen etlerin kalan kısmı da, din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Mahallede Kurulan Bayramı sofrası Gana, Nijerya, Sierra Leone gibi Afrika ülkesinden gelen göçmenler ile Taksim bölgesinde yaşayan evsizleri de buluşturdu.

Çukur’da kurban sofrası

‘Elimizde ne varsa’

Bu yıl ilk kez düzenledikleri bayram sofrasını geleneksel hale getirimeyi planladıklarını anlatan organizasyonun öncüsü Mehmet Yeralan, “Bayramlar akrabalık ve komşuluk ilişkilerini güçlendirir. Küslüklerin bitmesini sağlar. Kapısı açılmayanın kapısı açılır. Kesilen kurbanlar ihtiyaç sahiplerine verilerek, sofraları çiçeklendirilir. Ekonomik açıdan zor günler geçiyoruz. İmece usulü elimizde ne varsa orta koyduk. Bir kilo eti burada göremeyecek o kadar çok kişi var ki bu mahallede. Elimizde avucumuzda ne varsa paylaştık. Amacımız birlik içinde yardımlaşma ve dayanışma” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sofraya katılan ihtiyaç sahiplerinden Mehmet Güneş de, “Burası sefaleti zirvesinde görebileceğiniz tek yer. Sefaletin dibe vurduğu yaşamaya çalıştığımız birbirimize tutunduğumuz yer. Benim bir evim yok. Kışın belediyenin gösterdiği yerde, yazın ise sokakta yaşıyorum. Hurdacılık yapıyorum. Kazandığım sigara parama ve sıcak bir çorbaya yetiyor. Et yemek imkânsız. En son böyle yemeği yıllar önce annemin elinden yedim” dedi. Sofra konuklarından Murat Yıldız da (16) “Şatafata, gösterişe inat yerlere muşambalar sererek kurduk yeryüzü soframızı. Kurban Bayramı’nın anlamını anlayarak, paylaşarak yaşıyoruz” dedi.