Gündem Dalga dalga başladı, hiç gündemden düşmedi

Dalga dalga başladı, hiç gündemden düşmedi

11.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

2007’de Ümraniye’de bir gecekonduda el bombalarının bulunmasıyla başlayan Ergenekon soruşturmasında artık son dönemece girildi Davaya bakan mahkeme heyetinin esas hakkındaki mütalaa için savcıya verdiği tarih olan 13 Aralık 2012’ye sadece 1 gün kaldı

Dalga dalga başladı, hiç gündemden düşmedi

Türkiye’nin gündeminden 5 yıldır düşmeyen ve 13 Aralık’ta mütalaa verilmesi beklenen Ergenekon davasında, her şey Trabzon İl Jandarma Komutanlığı’na gelen bir ihbarla başladı... Kimliğini belirtmeyen ihbarcı, Ümraniye Çakmak Mahallesi Muhtarlığı’nın karşısındaki gecekondunun çatısında el bombaları ve C4 patlayıcı bulunduğunu anlattı. Adresi tespit eden polis, 12 Haziran 2007’de Ümraniye 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nden arama kararı alarak, belirlenen adrese gitti. Yapılan aramada çatıda ahşap bir sandık içerisinde 27 el bombası bulundu. Gecekondunun sahibi Mehmet Demirtaş ve bu gecekonduda daha önce kiracı olarak oturan yeğeni Ali Yiğit gözaltına alındı. Demirtaş, bombaların emekli astsubay Oktay Yıldırım’a ait olduğunu söyleyince, Yıldırım da gözaltına alındı. Yıldırım emniyetteki sorgusunda, bombaların kendisine ait olmadığını anlattı. Ali Yiğit ise Oktay Yıldırım ve Mahmut Öztürk’ün de Mehmet Demirtaş’a ait manava sık sık geldiğini, bombaların bulunmasından önce Zafer olarak bildiği Muzaffer Tekin’in de manava geldiğini ifade etti.
Polis bunun üzerine emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin’le de görüştü. Şüpheli bulunan ifadeleri üzerine Tekin ve ortağı emekli astsubay Mahmut Öztürk gözaltına alındı. Tekin’in ev ve iş yerinde yapılan aramalarda “ERGENEKON-LOBİ” başlıklı belgeler bulundu.
1. Dalga:
Böylece soruşturmada, 15 Haziran’da “Ergenekon” ismi ilk kez ortaya çıkmış oldu. Bu ilk aşamada gözaltına alınan Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Ali Yiğit 16 Haziran’da; Muzaffer Tekin ve Mahmut Öztürk ise 19 Haziran’da tutuklandı.
2. Dalga:
Tekin’in anlatımları üzerine Mete Yalazangil, Aydın Yüksek ve Muzaffer Şenocak gözaltına alındı. Şenocak’ın ifadelerinden hareketle de Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda emekli Binbaşı Fikret Emek gözaltına alındı. 26 Haziran 2007’de Emek’in Eskişehir’de yapılan evinde silahlar ve patlayıcılar bulundu.
3. Dalga:
Savcılık, İstanbul Emniyeti’ne yazı yazarak, “Ergenekon” hakkında geçmişte bir soruşturma yapılıp yapılmadığını sordu. Emniyet, 2001’de gözaltına alınan Tuncay Güney isimli şahısta “Ergenekon-Analiz” ve “Ergenekon” içerikli benzer belgelerin bulunduğunu bildirdi. İncelemede bu belgelerin Ergenekon soruşturmasındaki belgelerle “birbirini tamamlayıcı” nitelikte olduğunu tespit edildi ve Güney hakkındaki dosya da mercek altına alındı. O dönem polise verdiği ifadesinde “Veli Küçük ve Doğu Perinçek yazdırdı” dediği “Ergenekon Yeniden Yapılanması (reorganizesi)” başlıklı 29 Ekim 1999 tarihli doküman üzerinden hareket eden polis 21 Ocak 2008’de emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Albay Fikri Karadağ, avukat Kemal Kerinçsiz, emekli Binbaşı Zekeriya Öztürk ve Türk Ortodoks Kilisesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol’un da aralarında bulunduğu 31 kişiyi daha gözaltına aldı.
4. Dalga:
21 Şubat 2008’de, teknik takip verileri ve sanık ifadeleri delil gösterilerek Doç. Dr. Ümit Sayın, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Gürses, gazeteci Vedat Yenerer, Noel Baba Barış Konseyi Derneği Başkanı Muammer Karabulut da gözaltına alındı.
5. Dalga:
22 Mart 2008’de Güney’in ifadelerinde adı geçen İP lideri Doğu Perinçek ile eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk’un da aralarında bulunduğu 13 kişi için gözaltı kararı çıktı. Perinçek tutuklandı, Alemdaroğlu ve Selçuk serbest bırakıldı. Perinçek’in “Ergenekon manifestosu”nu yazdığı, Selçuk’un örgütün eylemlerini desteklediği, Alemdaroğlu’nun da darbe planlamasının içinde olduğu öne sürüldü.
6. Dalga:
Ergenekon soruşturmasının en çok ses getiren “dalgalarından” biri 1 Temmuz 2008’de yapıldı. Aralarında eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, eski 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, sabıkalı Osman Gürbüz, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ve gazeteci Mustafa Balbay’ın da bulunduğu 21 kişi gözaltına alındı. Aygün, Eruygur ve Tolon tutuklandı. Eruygur’da darbe planı olduğu iddia edilen “Ayışığı”, “Yakamoz” ve “Eldiven” adlı belgeler bulundu. 14 Ağustos 2008’de ise “Jitem Kurucusu” olduğu iddia edilen emekli Albay Arif Doğan gözaltına alındı. Bu dalgada serbest bırakılan Balbay bilgisayarında yapılan incelemelerin ardından 6 Mart 2009’da tutuklandı.
7. Dalga:
23 Temmuz 2008’de aralarında Milli Çözüm Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Akgül, Ulusal Kanal’ın Akdeniz sorumlusu Yusuf Buldu, İstanbul Orman Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Uçkun Geray’ın da aralarında bulunduğu 26 kişi gözaltına alındı.
8. Dalga:
19 Eylül 2008’de Teğmenler M. Ali Çelebi, Eren Mumcu, Noyan Çalıkuşu’nun da aralarında bulunduğu 15 subay, ‘Sisi’ lakaplı Seyhan Soylu, eski Ülkü Ocakları İstanbul Başkanı Levent Temiz gözaltına alındı.
9. Dalga:
23 Eylül 2008’de gazeteci Tuncay Özkan, İstanbul Organize Suçlar Şubesi eski Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan’ın da aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı.
10. Dalga:
7 Ocak 2009’da eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, eski Genelkurmay Hukuk Müşaviri Tümgeneral Erdal Şenel, Prof. Dr. Yalçın Küçük, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, eski Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin’in de bulunduğu 37 kişi gözaltına alındı.
11. Dalga:
22 Ocak 2009, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, araştırmacı Erhan Göksel’in de aralarında bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı.
12. Dalga:
Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal, Uludağ Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, İnönü Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’nun da aralarında bulunduğu 29 kişi 13 Nisan 2009’da gözaltına alındı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Türkan Saylan’ın evinde arama yapıldı.
13. Dalga:
3 Haziran 2009’da Ankara’daki bürosunda, altında Kurmay Albay Dursun Çiçek’in imzası olduğu öne sürülen “İrticayla Mücadele Eylem Planı”nın fotokopisi bulunan emekli üsteğmen avukat Serdar Öztürk gözaltına alındı.
14. Dalga:
22 Mart 2010’da avukat Yusuf Erikel ile yayıncı Hayri Bildik’in de aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. Erikel’in darbeden sonra kurulacak “Milli Mutabakat Hükümeti”nin başbakanı olacağı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Rakamlarla Ergenekon

Ergenekon davası avukatlarının hazırladığı çalışmaya göre:
* 100 binden fazla telefon izlendi.
* 60 bin telefon dinlendi.
* 3 bin kişi hakkında takip yapıldı.
* 1360 kişi ifade verdi.
* 7 sanık kansere yakalandı.
* Halen cezaevi revirinde ve hastanelerde tedavi gören 10 sanık bulunuyor.