Gündem Danıştay davasında sanıklar arasında arbede yaşandı

Danıştay davasında sanıklar arasında arbede yaşandı

18.05.2009 - 12:39 | Son Güncellenme:

Danıştay üyelerine saldırı ve Cumhuriyet Gazetesi'en yönelik saldırılarla ilgili dava, Ergenekon davasıyla birleştirildi

Danıştay davasında sanıklar arasında arbede yaşandı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin, Ergenekon davasıyla birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğu gerekçesiyle bozma kararı verdiği, Danıştay üyelerine saldırı davasının üçüncü duruşmasında arbede yaşandı.
Duruşmaya tutuklu sanıklar Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Tekin İrşi ile sanık avukatları ve müdahil avukatlar katıldı.
Alparslan Aslan, bağırması üzerine duruşmada taşkınlık yapabileceği endişesiyle salon dışına çıkarıldı. Duruşmada, sanıklar ve avukatları, davanın, Ergenekon davasıyla birleştirilmesi konusundaki görüşlerini bildirdi. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, karar için duruşmaya ara verildiğini söyledi.
Duruşmaya ara verilmesinin ardından izleyiciler salondan çıkarıldı. Bu arada, sanık Osman Yıldırım’ın diğer sanıklara sözlü ve fiziksel saldırıda bulunması üzerine arbede yaşandı. Sanıklar, jandarmanın müdahalesiyle salon dışına çıkarıldı.

Haberin Devamı

DAVALAR BİRLEŞTİRİLDİ
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili davanın, Ergenekon davası ile birleştirilmesine ve dava dosyasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin, Ergenekon davasıyla birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğu gerekçesiyle bozma kararı verdiği, Danıştay üyelerine saldırı davasının üçüncü duruşmasına, tutuklu sanıklar Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Tekin İrşi ile sanık avukatları ve müdahil avukatlar katıldı.
Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 2008/209 esas sayılı Ergenekon davası ile Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili davanın birleştirilmesi talebine, muvafakat verildiğine dair müzekkereye cevap verildiğini kaydetti. Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, mahkemede görülen dava ile Ergenekon davası arasında fiili ve hukuki bağlantı bulunması nedeniyle her iki davanın dosyalarının birleştirilmesine karar verilmesini talep etti. Savcı Taştan, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamının kararlaştırılmasını istedi.
Müdahil Mustafa Yücel Özbilgin mirasçılarının avukatı Hüseyin Avni Karabeyoğlu, dava ile Ergenekon davası arasında bağlantı var ise ilgili
sanıkların birleştirilerek yargılamanın yapılmasını talep etti. Eğer her iki dava arasında bir bağlantı yok ise birleştirmenin İstanbul’da yapılmasına karşı olduklarını belirten Karabeyoğlu, Ayrıca suç yeri itibarıyla bir birleştirme olacaksa yargılama yerinin Ankara Mahkemeleri olduğundan, yargılamaların burada birleştirilerek yapılmasını talep ediyoruz dedi.
Müdahil Danıştay Başkanlığı’nın avukatı Canan Sibel Özkan ise birleştirme hususunu mahkemenin takdirine bıraktıklarını kaydetti.
Sanık Tekin İrşi’nin avukatı Atılgan Göymen, her iki davanın dosyalarının, Ankara’da birleştirilmesi talebinde bulundu. Sanık Alparslan Arslan’ın avukatı Muzaffer Anıl Uçar ile sanık İsmail Sağır’ın avukatı Alparslan Çay ise birleştirme talebinin reddine karar verilmesini istedi. Sanık Osman Yıldırım’ın avukatı Ayşen Akçay da birleştirme konusunda takdiri mahkemeye bıraktıklarını söyledi.
Sanık Süleyman Esen’in avukatı Mehmet Ener ise her iki davanın İstanbul’da birleştirilmesini talep etti. 

-SAVCILAR ÖZ VE PEKGÜZEL’İ SELAMLIYORUM- 
Sanık Tekin İrşi, tahliye talebinde bulunurken, sanık İsmail Sağır da Söyleyecek bir şeyim yok diye konuştu. Sanık Erhan Timuroğlu, Ergenekon davasında yargılanan sanıklar ile herhangi bir ilgisinin bulunmadığını ileri sürerek, Ben kimseye uşaklık ve askerlik yapmadım. Hiç kimsenin amacı doğrultusunda çalışmadım dedi.
Sanık Süleyman Esen de Ergenekon davasının sanıkları ve olaylarla bir ilgisinin olmadığını iddia etti. Esen, tahliyesini talep etti.
Sanık Osman Yıldırım ise konuşmasına, Sayın savcılar Zekeriya Öz ve Mehmet Ali Pekgüzel’i ve Atatürk Cumhuriyeti’ne saygılı tüm savcıları
selamlıyorum diye başladı.
Davanın karar duruşmasında Atatürk’e hakaret etmediğini savunarak Yıldırım, Aydın Doğan’ı kastettim. Ben bu devleti, Cumhuriyeti, vatanı
savunuyorum. Ergenekon Cumhuriyeti, Atatürk Cumhuriyeti’ne karşı haçlı seferi düzenliyor şeklinde sözler sarf etti. 

-DAVALARIN BİRLEŞTİRİLMESİ KARARI- 
Duruşmaya bir süre ara veren mahkeme heyeti daha sonra kararını açıkladı.
Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, sanıklar hakkında görülen kamu davası ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 2008/209 esas sayılı Ergenekon davası arasında hukuki ve fiili bağlantı olduğu görüldüğünden, CMK’nın 8. ve devam maddeleri uyarınca Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılarla ilgili davanın, Ergenekon davası ile birleştirilmesine ve yargılamanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 2008/209 esas sayılı dosya üzerinden yürütülmesine karar verildiğini açıkladı.
Mahkeme, tutuklu sanıklar Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır ve Tekin İrşi’nin, tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırdı. "