Gündem Darwin ‘suçu’ yargıdan döndü

Darwin ‘suçu’ yargıdan döndü

29.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Öğretmen Biçer’in, sınıfta insanların maymundan geldiğini anlattığı iddiasıyla aldığı disiplin cezasını yargı iptal etti

Darwin ‘suçu’ yargıdan döndü

Öğretmen Süleyman Biçer’in, sınıfta “evrim kuramıyla özdeşleşen bilim adamı Charles Darwin’den bahsettiği ve insanların maymundan geldiğini anlattığı” iddiasıyla aldığı disiplin cezası yargı kararıyla iptal edildi. Veli şikayeti üzerine başlatılan soruşturmanın “maksatlı” olduğunu savunarak aldığı “uyarı” cezasına itiraz eden Biçer’i, Ankara 10. İdare Mahkemesi haklı buldu. Ancak mahkeme de Biçer’in cezasını evrimi anlatmanın suç oluşturmadığı gerekçesiyle değil soruşturmanın eksik yürütüldüğü gerekçesiyle kaldırdı. Mahkeme kararında, sınıftaki 43 öğrenciden 9’u ile görüşüldüğü ancak iddianın yalnızca şikayetçi velinin kızı tarafından doğrulandığına dikkat çekilerek, “Eksik incelemeye dayalı soruşturma raporuna istinaden davacıya disiplin cezası verilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denildi.

‘Kafaları karıştırdı’
İddiaya göre; Ankara’nın Mamak ilçesindeki Ticaret Odası İlköğretim Okulu’nda fen ve teknoloji öğretmeni olarak çalışan Biçer, Aralık 2010’da 5-B şubesinde verdiği derste bir öğrencinin “öğretmenim, insanlar maymundan mı geldi” sorusu üzerine, bunun doğru olmadığını, canlıların evrimleşerek farklılaştığını örnekler vererek anlattı. Ancak öğrencilerden birinin velisi Biçer’den şikayetçi oldu. Veli şikayetinde Biçer’in “ders saatlerinde Darwinizmi anlattığı, çocuklara insanların maymundan geldiğini söylediği, ders saatlerinde İncil okuduğu, kitabı kızına getirttiği” gibi suçlamalar yöneltti.
Soruşturmada, Biçer’in “5. sınıf fen ve teknoloji müfredatında Darwin ve evrim konuları olmadığı halde anlattığı, bu şekilde öğrencilerin anlayamayacağı konulara girerek öğrencilerin kafasını karıştırdığı” sonucuna varıldı. Soruşturma raporunda, “Ders saatinde Darwinizmi anlattığı, çocuklara insanların maymundan geldiğini söylediği iddiası sübuta ermiştir” ifadesine yer verildi.

Usulsüz soruşturma
Mahkemenin 30 Haziran 2011’de oybirliğiyle aldığı kararda, disiplin cezası “hukuka aykırı” bulundu. Disiplin cezası işlemini iptal eden kararda “davacının görev yaptığı 5-B sınıfında 43 öğrenci bulunmasına rağmen soruşturmacı tarafından 9 öğrencinin ifadesine başvurulduğu, başkaca tanık ifadesine başvurulmadığı” vurgulandı.
Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu’ndan yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:
“Derste Darwin ’in evrim teorisinden söz etmenin soruşturma, disiplinlik bir durum olduğu doğrultusunda yaratılmak istenen ortam yargı engeline takılmıştır. Okul müdürünün bu haksız ve hukuksuz tasarrufunun yargıdan geri dönmüş olmasını memnuniyetle karşıladığımızı belirtiyor, bağımsız ve eleştirel düşünmenin gelişmesine hizmet edebilecek, laik, demokratik eğitimin önemini bir kez daha vurguluyoruz.”