Gündem Demir Kilise pazar açılıyor

Demir Kilise pazar açılıyor

05.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un katılımıyla 7 yıllık restorasyonun ardından 7 Ocak’ta yeniden açılacak Balat’ta “Demir Kilise” olarak bilinen Stevi Stefan Kilisesi’ndeki hazırlıklar tamamlandı.

Demir Kilise pazar açılıyor

Yanan ahşap kilise yerine demirden inşa edilen ve açılışı 1898 yılında yapılan Demir Kilise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Demir Kilise pazar açılıyor
(İBB) tarafından 7 yıl süren çalışmayla baştan aşağı restore edildi. İBB ilk olarak kilise zemininde görülen kayma sebebiyle zemin ıslah edildi ve çimento enjeksiyonu ile güçlendirildi. Paslı parçalar değiştirildi veya onarıldı. İç zemin mermerleri yeniden yapıldı. İç duvardaki döküm süsleme elemanları numaralandırılarak söküldü, restore edilip montajları yapıldı.

Tüm çalışmalar Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü’nce yürütüldü. Demir Kilise’nin yok olmaktan kurtarılması için harcanan 16 milyon liranın 13 milyon lirasını Büyükşehir Belediyesi karşıladı.

Haberin Devamı

Liaze: Çok sevindik

Bulgar Eksarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Liaze, 9 yıldır kapalı olan kilisenin açılacak olmasına çok sevindiklerini söyledi. Liaze, açılış için Başbakan Borisov’un yanı sıra çok sayıda Bulgar’ın da geleceğini belirterek, Demir Kilise’nin aslına uygun restore edilmesinde katkısı olan herkese teşekkür etti.

Yazarlar