Gündem Demokrasinin inşası için aydınlardan yol haritası

Demokrasinin inşası için aydınlardan yol haritası

12.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin çağrısıyla bir araya gelen 103 aydın, hazırladıkları “Adalete ve Saygıya Çağırıyoruz” adlı bildiriyle demokrasinin inşası için hükümete yol haritası sundu

Demokrasinin inşası için aydınlardan yol haritası

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi üyelerinin de aralarında bulunduğu 103 akademisyen, yazar ve aktivist, Türkiye’de Gezi Parkı olaylarıyla birlikte korku ve şiddet ortamının yaratıldığını belirterek, demokrasinin inşası için yol haritası niteliğinde bir metin hazırladı.
Beyoğlu’ndaki Aynalıgeçit’te dün gerçekleştirilen basın toplantısıyla duyurulan “Adalete ve Saygıya Çağrıyoruz” adlı bildirinin imzacıları arasında Ömer Madra, Ferdan Ergut, Erol Katırcıoğlu, Cengiz Aktar, Ayhan Bilgen, Nil Mutluer, Fuat Keyman, Yasemin İnceoğlu, Samim Akgönül, Turgut Tarhanlı, Hüda Kaya, Mehmet Bekaroğlu, Mithat Sancar ve Esmeray da var. Nil Mutluer tarafından okunan bildiride toplumsal barış ve demokrasi için müzakere ve diyalog yollarının açılması gerektiği vurgulandı ve hak ve özgürlük taleplerinin partilerin siyasal çıkarlarına kurban edilemeyeceği kaydedildi.
Türkiye’de son dönemde yaşanan olayların barış sürecini tehdit eden bir şiddet ortamını doğurduğunun belirtildiği bildiride 7 maddelik çözüm paketi sunuldu.

7 maddelik paket
“Adalete ve Saygıya Çağrıyoruz” adlı 7 maddelik çözüm paketinin içerisinde şu maddeler yer aldı:
“Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na getirilen çekincelerin kaldırılması, seçim barajının düşürülmesi, anadilde eğitim hakkının tanıması, Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’yla demokratik protesto hakkının kullanılmasının güvence altına alınması, başörtüsünün kamusal alanda özgürlüğünün sağlanması, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi.
Irkçı ve ayrımcı dilin nefret suçu kapsamına alınması, LGBT’lerin eşitlik ve onur taleplerine kulak verilmesi, doğayı tahrip eden kalkınma anlayışının gözden geçirilerek çevre ve kent düzenlemesini içeren konuların toplumla paylaşılması yönünde adım atılması.”