Gündem Denizlili esnafa Suriyeli incelemesi

Denizlili esnafa Suriyeli incelemesi

22.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Son dönemde Suriyelilerin ayrımcı muameleye maruz kalması Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nu harekete geçirdi.

Denizlili esnafa Suriyeli incelemesi

2018’de özellikle sığınmacılara yönelik ayrımcılık yapıldığına ilişkin 133 şikayet tek tek incelendi. Başvuruların en çarpıcı olanı ise Denizli’den geldi. Denizli’de çay-tost satan bir esnaf, dükkânının camına “Suriye ve Afgan müşteri bu dükkana giremez, alışveriş yapamaz, girerse dayak yer” yazısı astı. Denizlili esnaf hakkında ilk aşamada Denizli Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. İfadesi alınan esnaf serbest bırakıldı. Soruşturma devam etti.

Haberin Devamı

İnsan hakları ihlallerini inceleyen Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu da olayla ilgili eş zamanlı olarak devreye girdi ve inceleme başlattı. Eşitlik Kurumu uzmanları, Denizli’ye giderek olayı yerinde inceledi. Yazıya ilişkin olarak esnafın savunmasını aldı. Esnaf yazıyı Türk müşterilerinden gördüğü baskı nedeniyle asmak zorunda kaldığını belirterek, “Suriyeli ve Afganlara satış yaparsan senden alışveriş yapmayız şeklinde tehdit ettiler. Ama ben gizlice el altından satmaya devam ettim” ifadelerini kullandı.

15 bin TL ceza

Olaya ilişkin “ayrımcılık” kararı verilmesi halinde 15 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecek. TİHEK Başkanı Süleyman Arslan, olayın inceleme aşamasında olduğunu belirterek, “Yakında bir karar çıkacak. Bu karar da büyük ihtimal olayda bir ayrımcılık olduğuna yönelik verilecek” dedi.

Haberin Devamı

TİHEK’in görevi ne?

TİHEK, insan onurunu temel alarak insan haklarının korunması ve geliştirilmesi, kişilerin eşit muamele görme hakkının güvence altına alınması, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanmada ayrımcılığın önlenmesi ile bu ilkeler doğrultusunda faaliyet göstermek üzere 2016’da kuruldu. Kurum; ayrı tutma, ayrımcılık talimatı, doğrudan ayrımcılık, dolaylı ayrımcılık, engelli ve iş yerinde yıldırma gibi konuları inceliyor.