Gündem Dershane aratmayan öğretmenler

Dershane aratmayan öğretmenler

30.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dershaneler kapatıldı, yerine özel öğretim kursları geldi, bu kurslarda verilecek ders sayıları da sınırlandırıldı. Bu durum öğretmenlerden birebir alınan derslere olan ilgiyi artırdı. Şimdi 14 alana kadar ders veren öğretmenler, adeta dershane gibi çalışıyorlar. Aralarında sınav kazandırma garantisi veren de var

Dershane aratmayan öğretmenler

Eğitimle ilgili tartışmalarda ilk sıralarda yer alan dershaneler, 1 Eylül 2015 tarihi itibariyle kaldırıldı. Dershane tanımı yasalardan kalktı ancak lise ve üniversiteye giriş sınavları başta olmak üzere sınavlara hazırlayan kurumlar, özel öğretim kursu olarak yoluna devam ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dershaneleri kaldırıldığında ilk önce Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya ve felsefe olmak üzere 8 alandan en fazla 3 bilim grubunda kurs açılmasına izin vermişti. Daha sonra bu sayı 5’e çıkarıldı.
Şu anda özel öğretim kursları 5 bilim grubunda ders verebiliyor; Temmuz 2018’den itibaren de bir bilim grubunda ders verebilecekler. Aradaki dönüşüm sürecinde, kurumların gelecekleri belirsiz olduğu için öğrencilerin bir kısmı, merdiven altı diye tabir edilen kurslara ve etüt merkezlerine yönelirken, bir kısmı da özel ders veren öğretmenleri tercih etti.
Aracı siteler var
Kapatılan dershanelerdeki öğretmenlerin de dahil olduğu birçok öğretmen, internet üzerinden ders veriyor. Şu an özel öğretim kurslarında ders sınırlaması varken özel ders veren öğretmenler için böyle bir şart veya denetleme yok. Öyle ki bir öğretmen ilkokul ve lise seviyeleri için fen bilgisi, hayat bilgisi, matematik, okuma-yazma, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, coğrafya, geometri, matematik, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ile zaman yönetimi gibi birbirinden farklı dersleri aynı anda verebiliyor.
Özel ders veren öğretmenlere, sokaklarda sıklıkla rastlanılan “Özel ders verilir” ilanları ya da internet siteleri aracılığıyla ulaşılabiliyor. İmkânı olan veliler, her ders için farklı öğretmenlerle anlaşırken kimi veliler de “Tek öğretmen, 1’den 12. sınıfa kadar tüm dersler” gibi ilan veren öğretmenleri tercih ediyor. Öğretmenler özel dersleri, öğrencinin ya da kendi evinde, kütüphanede verebildiği gibi internet üzerinden canlı bağlantıyla da sunabiliyor.
Adeta dershane gibi çalışan ve çok sayıda ders veren öğretmenlerden bazıları, aylık programlarını internetten yayınlayarak, öğrenci kabul ediyor.
Öğrenciler ile öğretmenleri buluşturan internet sitelerinde ilköğretimden liseye, üniversite sınavlarından devlet kadrolarına atama için düzenlenen KPSS’ye kadar her kademedeki öğrenciye ders veren öğretmenler var. Ayrıca tıp, hukuk, mühendislik, radyo televizyon sinema gibi yükseköğretim programları için özel ders veren öğretmenler de bulunuyor.
Ücret 15 TL’den başlıyor
Öğretmenler, üniversite öğrencileri, akademisyenler veya alanında uzman kişilerin verdiği özel derslerin ücretleri, öğretmenin deneyimi ve dersin zorluğuna göre değişiyor.
Örneğin lise takviye matematik dersinin saatlik ücreti için bir öğretmen 15 TL talep ederken, bir başka öğretmen aynı dersi 250 TL’ye veriyor. Özellikle popüler öğretmenlerin saatlik ders ücretleri çok yüksek. Popülerlik ise başta öğrenci referansları olmak üzere, öğretmenin deneyimi, çalıştığı kurumlar, onaylı üye olup olmaması, katılımcılardan aldığı puan, öğrencilerinin sınav başarısına göre değişiyor. İnternet sitelerini incelediğimizde 14 farklı alanda ders verebilen öğretmenler olduğunu gördük. Özel ders veren bir öğretmenin profilinde ilköğretim ve lise seviyeleri için fen bilgisi, hayat bilgisi, matematik, okuma-yazma, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, coğrafya, geometri, matematik, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ile zaman yönetimi derslerini verebildiği bilgisi yer alıyor. Bu öğretmen, derslerin saatlik ücreti için 100 TL talep ediyor.

Garanti veren pahalı

Öğretmenler, daha çok öğrenci çekmek için kampanyalar düzenliyor. Kimileri öğrencinin seviyesini yükseltme kimileri de yüzde 100 sınav kazanma garantisi veriyor. Bu öğretmenler daha önceki öğrencilerinin başarılarını referans göstererek “programlara uyma şartı” ile sınav kazandırdıklarını söylüyorlar. Garanti verenlerin ders ücretleri diğer öğretmenlere göre daha yüksek. Ancak uygun fiyatlı ders arayanlar için de farklı kampanyalar var. Öğrenciler dersleri grup halinde almak istediklerinde grup indirimi yapılabiliyor. Alınan ders saatine göre hediye ders veren, birden fazla alanda ders alınca indirim yapanlar da var.

Uygun fiyatlı özel ders arayanlar için internette farklı kampanyalar var. Gruplara yönelik ve birden fazla alanda ders alanlara indirim yapılıyor. Kimi öğretmenler alınan ders saatine göre hediye ders de veriyor.

Duayenler, öğretmenlere eğitim verecek

İstanbul Öğretmen Akademileri projesi kapsamında öğretmenler, İskender Pala, Semih Kaplanoğlu, Tuluyhan Uğurlu, Doğan Hızlan gibi duayen isimlerden ders alacaklar. Oluşturulan akademide, sanat, edebiyat, müzik, lisan ve bilim konularında verilen eğitimler, 30 Nisan 2017’ye kadar devam edecek.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Müdürlüğü’nün önderliğinde, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün desteğiyle hayata geçirilen projenin tanıtım toplantısı önceki gün İÜ Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda yapıldı.
Toplantıya İstanbul Valisi Vasip Şahin, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve akademide ders alacak öğretmenler katıldı.

Gönüllü olarak katıldılar

Toplantıda konuşan Vali Vasip Şahin, öğretmenlerin imkânlarının sınırlı olduğunu belirterek, bu durumda eğitim yöneticilerinin devreye girdiğini aktardı. Projenin hayallerinden biri olduğunu ifade eden Şahin, “Öğretmen akademilerinin hem gönüllü hem de oldukça akademik bir kadroyla teçhiz edilmiş olması, yetkin insanların ders veriyor olması, bunun aslında ne kadar faydalı bir proje olduğunu gösteriyor” dedi.

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin ise Bakanlığın özellikle son 15 yılda fiziki kapasite artırımında bulunduğunu belirterek, derslik başına düşen öğrenci sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı itibarıyla birçok alanda OECD ortalamalarını yakaladıklarını kaydetti. Öğretmenleri yetersiz ve bilgisiz bulduklarına yönelik eleştirileri reddettiğini ifade eden Tekin, “Biz yıllar önce üniversiteden mezun olan, bulundukları konum itibarıyla gelişmeleri takip etmekte zorlanan öğretmen arkadaşlarımıza, bu gelişmeleri takip etmeleri konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.
Ömer Faruk Yelkenci ise “Bütün sistemi dönüştürmek iddiamız yok elbette ancak bir yol açmak ve mütevazı bir başlangıç yapmak amacımızdı” diye konuştu. İskender Pala’nın kültür ve medeniyet konulu ilk dersi verdiği toplantı, Piyanist Tuluyhan Uğurlu’nun konseriyle son buldu.

BAU’dan sınavsız üniversite bursu

Bahçeşehir Üniversitesi’nin Türkiye’de başlattığı üniversiteye yerleştirme modeli ApplyBAU sistemine yeni dönem başvuruları başladı. Üç yıl önce hayata geçirilen ApplyBAU ile adaylar üniversite puanına göre değil, kişisel yetenek ve projeleri ile sosyal sorumluluk çalışmalarına göre değerlendiriyor. İnternet ortamında www.applybau.com sitesinden alınan başvurular sonrasında yapılan değerlendirmelerle adaylara burs teklif ediliyor. ApplyBAU modeline başvurmak isteyenler öncelikle site üzerinden bir form dolduruyor. Başvururken hangi alanda ve bölümde eğitim almak istediklerini belirten adaylara, yapılan mülakatlar sonucunda öğrencinin hangi alanda ve bölümde eğitim alması gerektiği ‘Kabul Mektubu’ ile bildiriliyor. Öğrencilerin BAU’ye kayıt yaptırabilmeleri için ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile ilgili bölüme ‘burssuz’ kontenjandan yerleştirilmesi gerekiyor.

Ünlüler engelleri aşmak için kortlarda

Bir engelli ve engelli olmayan tenis oyuncusundan oluşan takımların karşılıklı oynadığı double tenis oyunu One Up One Down Engelsiz Tenisi için ünlüler kortlarda buluşuyor. Turnuvada 8 yaşından bu yana lisanslı performans tenis sporcusu olan Ata Çine de yer alıyor. Çine’ye en büyük desteği Gorbon Sports Management’ın kurucusu Orhan Gorbon veriyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, One Up One Down Tenis kategorisini tanıtabilmek için Bakırköy Spor Vakfı Spor Tesisleri’nde yapılacak gösteri maçına Rio Paralimpik Oyunları’nda tarih yazan milli sporcu Büşra Ün, Türkiye’nin WTA düzeyinde final oynayan ilk tenisçisi İpek Şenoğlu, oyuncu Filiz Taçbaş gibi ünlü isimler katılacak.

Çevreli öğrencilerden yabancı dil başarısı

SEPT (Studying English Through Projects and Tests) programını temel alarak yabancı dil eğitimi veren Çevre Koleji öğrencileri, uluslararası yabancı dil sınavlarında önemli bir başarıya imza attı. TOEFL, FCE, PET, FIT, DELE, DELF gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlarda, 120 Çevre Koleji lise öğrencisi başarılı olarak sertifika aldı. Dil eğitiminde yer verdiği “AFS, MUN, ISTA, SCHOOL PARTNERSHIP” gibi uluslararası projelerle öğrencilerine yurtdışına çıkma şansı sunan kolej, öğrencilerinin tüm dünyada geçerliliği olan dil sınavlarından yüksek dereceler almalarına katkı sağlıyor.