Gündem Devlet yurdunda işkence ‘oyunu’!

Devlet yurdunda işkence ‘oyunu’!

30.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sincan Yetiştirme Yurdu’nda kalan 14-16 yaşındaki çocukların aynı yurttaki küçük çocuklara şiddet uyguladığını gösteren görüntüler kan dondurdu. Olaya karışan 3 çocuğun başka bir kuruma nakledildiği, bakım personelinin de işine son verildiği bildirildi...

Devlet yurdunda  işkence ‘oyunu’


A nkara’daki Sincan Erkek Yetiştirme Yurdu’nda kalan ve yaşları 14 ila 16 arasında değişen çocukların, aynı yurtta kalan küçük çocuklara yaptıkları eziyetin görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde, devlet korumasındaki yaşı büyük çocukların, küçükleri “eğlence” maksatlı dövdükleri ve birbirlerini dövmeleri için zorladıkları görülüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, olaya karışan üç çocuğun farklı kuruluşlara nakledildiğini, bakım personelinin ise iş akitlerinin sona erdirildiğini bildirdi. Konuyla ilgili adli süreç başlatıldı.
Sincan Yetiştirme Yurdu’nda kalan 14-16 yaşındaki çocukların, aynı yurtta kalan 8-10 yaşlarındaki çocuklara uyguladığı şiddetin görüntüleri tartışma yarattı. Görüntülerde, yaşı büyük çocukların, küçükleri “eğlence” maksatlı, gözleri ve yüzleri şişene kadar dövdükleri ve küçük çocukları, birbirlerine tokat atmaları için zorladıkları görülüyor. Bir başka çocuk ise dayak olayını cep telefonu kamerası ile kaydediyor.
‘Bitti de Allah’ını seversen’
Görüntülerde, büyük çocuklardan birisi, küçük bir çocuğu karşısına alıp tokat atmadan önce, “Şeytan cemaatini görürsen benden selam söyle olur mu?” ifadelerini kullanıyor. Küçük çocuk ise, yiyeceği dayağın öncesinde, “Olur ağabey, vur da kurtulayım artık. Bitti mi ağabey, bitti de Allah’ını seversen” diyerek ağlıyor. Ancak büyük çocuk, “Bitmedi, gel. Son bu” diyerek küçük çocuğu yeniden yanına çağırıyor. Bir başka diyalogda ise yaşı büyük olan bir çocuk, diğer çocukları karşısına dizip, “Sen buna şaplak atıyorsun; sen buna, sen de buna atıyorsun, ben dur diyene kadar. Vurmazsan döverim, hıncını çıkar” diyerek, çocukları zorluyor. Yurtta görevli personelin ise olayın yaşandığı sırada nerede olduğu bilinmiyor.
Tesadüfen ortaya çıktı
Devlet korumasındaki çocukların, diğer çocuklara uyguladığı şiddetin görüntüleri tesadüfen ortaya çıktı. Olayı cep telefonu kamerasıyla görüntüleyen çocuğun ailesi, olaydan birkaç gün sonra çocuklarını ziyarete geldi. Oğullarının telefonunda şiddet görüntülerini izleyen aile, hemen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne başvurdu. daha sonra olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Haberin Devamı

Fail çocuklar başka kuruma

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olay ile ilgili 1 ay önce bakanlığa şikâyet geldiğini; bunun üzerine de gerekli adli, idari ve hukuki önlemlerin ivedilikle alındığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Olaya karışan çocuklar ile ilgili mesleki çalışmalar yapılarak suça sürüklenen üç çocuk farklı kuruluşlara nakledilmiş, mağdur çocuk statüsünde bulunan çocukların psikolojik destek ve tedavi süreçleri başlatılmıştır. Ayrıca sorumlular hakkında açılan idari soruşturma neticesinde olayda kusuru olduğu tespit edilen bakım personelinin iş akitleri sona erdirilmiştir. Bunun yanı sıra konu savcılığa iletilerek adli süreç de başlatılmıştır” denildi. Bakanlık yetkilileri, çocukların koğuş sisteminden tamamen çıkarılarak, sevgi evlerine yerleştirilmesi çalışmalarının en kısa sürede tamamlanacağını bildirdi.

Yazarlar