Gündem Dilan ve Meral tehlikeyi atlattı

Dilan ve Meral tehlikeyi atlattı

03.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

1 Mayıs’taki olaylarda polisin attığı gaz bombasıyla yaralanan Dilan Alp ve Meral Dönmez’in sağlık durumları iyiye gidiyor. Alp’in babası, “Kızımı bu hale getirenlerden hesap soracağım” dedi. Vali ise Alp’in örgüt üyesi olduğunu söyledi.

Dilan ve Meral tehlikeyi atlattı

1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak isteyen gruplarla polis arasında yaşanan olaylarda ağır yaralanan Dilan Alp (17) ve Meral Dönmez hayati tehlikelerini atlattı. Dilan Alp, önceki gün Tarlabaşı’nda, Meral Dönmez de Okmeydanı’nda polisin attığı gaz bombası kapsülünün başlarına isabet etmesiyle ağır yaralanmıştı. Tedavilerine Bahçelievler Medical Park Hastanesi’nde devam edilen Alp ve Dönmez’in sağlık durumları iyiye giderken Alp ve Dönmez ailelerinin ve yakınlarının hastanedeki endişeli bekleyişi dün de devam etti. 17 yaşındaki lise öğrencisi Dilan Alp’in babası Ali Ekber Alp, polisin orantısız güç kullandığını belirterek, şöyle konuştu:
“Bu işin peşini asla bırakmayacağız. Ben tekstil işçisiyim. Beşiktaş’ta eyleme katılmıştım. Kızımın 1 Mayıs’a katılmasına en büyük etkenlerden biri benim. Her yerde hakkını savunan bir babanın kızı olarak çocuğum bundan etkilenerek 1 Mayıs’a katılmak istedi. Gaz fişeği başına vurarak ezmiş. O yüzden çocuğum bu hale geldi. Onun yakınlarımızla birlikte kutlamalara katılmasına izin verdim. Gün boyu her 10 dakikada bir kızımı aradım. Polisin müdahale ettiği alanlardan uzak durmasını tembih ettim. En son aradığımda telefona başkası cevap verdi. ‘Biz hastanedeyiz’ dediler. Hemen hastaneye geldim. Ben her yıl 1 Mayıs’a katılıyorum. Ama bu yılki müdahale geçen yıllara göre çok daha sertti. Kızım eğer yakınlarımızla birlikte gitmek istemeseydi onu asla göndermezdim.”
Suç duyurunda bulunacağız
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Dilan’ın örgüt üyesi olduğuna ilişkin açıklamalarına tepki gösteren, Ali Ekber Alp, “Bunun arkasını bırakmayacağız. 1,5 yıldan beri mücadele eden babanın çocuğu marjinal olamaz. Herhangi bir marjinal grup veya toplumsal harekette benim çocuğum olmadı. Kızımı bu hale getirenlerden hesap soracağım. Çocuğumun şuuru yerine geldi. Ama hayati tehlikeyi tam atlatmadı. Kafatasında kırık var” diye konuştu. Alp’in avukatlarından Umut Alkaç da “Olay anında yanında bulunanların ifadelerine göre Dilan vurulduktan sonra bir evin içerisine taşınıyor. Arkalarından gelen polislerse evin içine girerek burada da Dilan’ı ve arkadaşlarını darp ederken biber gazı sıkmaya da devam ediyor. Önceki gün savcılığa ilk şikayetimizi ilettik. Şimdi Dilan biraz daha iyi olursa daha kapsamlı bir suç duyurusunda bulunancağız” dedi.
‘Yapanlar cezalandırılmalı’
Meral Dönmez’in babası Mehmet Dönmez ise kızının polisin sert müdahalesinden kaçarken vurulduğunu ifade ederek, “Bizim çocuklarımız her zaman her yerde yalnızca demokrasi mücadelesi verirler” dedi. Dönmez, “Ben bir emekli işçiyim. Kızım üniversite bitirmiş öğretmen olacak atama bekliyor. ‘Parasız eğitim istiyoruz’ diye bir gösteriye katılmıştı ve bu yüzden hapse de girdi. Kızım sadece 1 Mayıs’a katılmak istedi ama canına kastettiler. Kulağında, ensesinde ve çenesinde darp var. Şuuru şu anda yerinde. Konuşabiliyor, cevap verebiliyor. Bilinci de açık fakat olay anını hiç hatırlamıyor. ‘Ben buraya nasıl geldim?’ diye sordu. Doktorlar da duyma problemi yaşayabileceğini söyledi. Hayati tehlikesini atlattığı için mutluyuz ama endişe duymamak çok zor. Bunu yapanlar cezalandırılmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kayıtları verin
CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Vali Mutlu’nun “orantılı güç” kullanıldığı yönündeki ifadelerine, “Sayın Valiyi devlet terbiyesine davet ediyorum. MOBESE kayıtlarını istiyorum. Beşiktaş Meydanı’nda CHP yetkililerini her hangi bir provokasyon, taşkınlık içinde görürseniz İstanbul halkı karşısında herkesten özür dileyeceğim” diye karşılık verdi.

Vali: Örgüt üyesi
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Yaralıların 3’ü de militandır. Dilan adlı kızımız örgüt üyesi, marjinal grup üyesidir. Bizde kayıtları vardır. Çatışma içindedir. Tam bir radikal mensuptur. Yaptığımız hiçbir eksik ve yanlış işlem yoktur. Dünyanın ne kadar mahkemesi varsa, ülkemizde ne kadar mahkeme varsa müracaat edilebilir. Aldığımız karar kendi vicdanımda fevkalade doğrudur. Biz kendimizden fevkalade eminiz. Yaptığımız hiçbir eksik işlem yoktur. Biz fevkalade doğruyu yaptık” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Devrimci Partili’
Polis yetkilileri, Dilan Alp’in polise molotof atan bir grupla birlikte hareket ettiğini belirtti. Yakın zamanda kurulduğu belirten Türkiye Devrimci Partisi’ne üye olduğu, babasının da yasadışı bazı eylemlere katıldığı ifade edildi. Dilan Alp’in yaralandıktan sonra götürüldüğü evde de polis 10 kişilik bir molotoflu grubu gözaltına aldı. Gözaltına alınan 60 kişinin Güvenlik Şubede tutulduğu, 10 kişinin siyasi ve adli suçlardan kayıtlarının bulunduğu ifade edildi.. ( ERDAL KILINÇ İstanbul)