Gündem Diyabet hastalarına kök hücre müjdesi

Diyabet hastalarına kök hücre müjdesi

19.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Diyabet hastalarına kök hücre müjdesi

Prof. Dr. Tunç Akkoç: “Diyabetik yaraların iyileşmesinde, diyabete bağlı gelişen periodontitis tedavisinde ve retinopatide kök hücre yönteminin tedavi edici rolünü kanıtladık”

Haberin Devamı

Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği Başkanı Prof. Dr. Tunç Akkoç, kök hücreden organ üretiminin yaygınlaşarak nakil hastalarına umut olacağını söyledi. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Akkoç, kök hücre ve hücresel tedaviler alanında yapılan son çalışmaların sonuçlarını Milliyet ile paylaştı. Kök hücre, cerrahi ve medikal tedavilerin neden olduğu komplikasyonları içermiyor. Akkoç, “Diyabette kök hücre uygulamaları gerek deneysel, gerek klinik çalışmalarda etkinliğini kanıtlamış durumda. Komplikasyonlar minimuma indirildi, hatta tamamen ortadan kaldırıldı. Marmara Üniversitesi kök hücre araştırma ekibi olarak yaptığımız deneysel model çalışmalarında diyabetik yaraların iyileşmesinde, diyabete bağlı gelişen periodontitis tedavisinde ve retinopatide kök hücre yönteminin tedavi edici rolünü bilimsel çalışmalarla ortaya koyduk” dedi.

Haberin Devamı

Astım için de müjde

Astımın tedavisinde de umut verici çalışmalar yaptıklarını dile getiren Akkoç, “Kök hücre tedavisinin astımlı hastalardaki atakların sıklığını azalttığı, hastalıktan zarar gören akciğer dokusunu onardığını, bu sayede hastalardaki oksijen seviyesini artırdığını ortaya koyduk. Astımın yanı sıra sedef, romatid artrit, inflamatuar bağırsak hastalıkları, diyabet, hiper ve hipotiroid hastalıklarında da kök hücre tedavisinin immün sistemini düzenleyici etkisi sayesinde klinik çalışmalarda umut verici sonuçlar elde ettik. Ar-Ge çalışmalarımızda, ALS hastası sıçanlarda kök hücre tedavisinin hayatta kalma süresini uzattığını ortaya koyduk” diye konuştu.

‘Organ üretimi yaygınlaşacak’

Kök hücreyle organ üretimi çalışmalarının başladığını, ancak henüz somut veriler elde edilmediğini belirten Prof. Dr. Tunç Akkoç şunları söyledi: “İlk sonuçlar elde edilmeye başlandığında, kök hücreden organ üretimi yaygınlaşacak. Bu aşamaya geldiğimizde organ yetmezliği nedeniyle kaybettiğimiz hastalarımız için büyük umut doğmuş olacak. Ayrıca yeni bir alana adım atarak hayvan dostlarımız için de kök hücre tedavi uygulamaları başlattık.”

Haberin Devamı

Koç Üniversitesi’nde kök hücre kursu

Ortadoğu’daki genç bilim insanlarına destek için Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO) ile birlikte hazırlanan ‘Üreme Biyolojisi ve Kök Hücre Kursları’ serisinin ilki 11 - 17 Kasım’da Koç Üniversitesi Hastanesi’ndeki Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi ve Koç Üniversitesi Tüp Bebek Merkezi’nin laboratuvarlarında düzenlenecek. Uluslararası bir komite tarafından seçilen katılımcıların eğitim ve konaklama masrafları UNESCO, Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği ile Koç Üniversitesi Tıp Fakültesince karşılanıyor. Üreme tıbbı alanının önde gelen isimlerinden Pittsburgh Üniversitesi’nden Prof. Gerald Schatten, Yale Üniversitesi’nden Prof. Emre Seli, Boston Tüp Bebek Merkezi Embriyoloji Direktörü Denny Sakkas ve Koç Üniversitesi’nden Prof. Barış Ata’nın direktörlüğünü yaptıkları kursta, önde gelen bilim adamları ileri teknolojiler üzerine eğitimin yanında genç araştırmacılara kariyer danışmanlığı yapacak. Daha detaylı bilgiye frontiersistanbul.org’dan ulaşılabilir.