Gündem Doktor yerine götürüldüğü 'yanıkçıda' enfeksiyon kaptı

Doktor yerine götürüldüğü 'yanıkçıda' enfeksiyon kaptı

02.02.2011 - 16:09 | Son Güncellenme:

.

Doktor yerine götürüldüğü yanıkçıda enfeksiyon kaptı

ISPARTA’da üzerine kaynar su dökülen 5 yaşındaki Muhammet Ramazan Özdamar, doktor yerine ’yanıkçı’ diye tabir edilen bir kadına götürülünce enfeksiyon kaptı. Küçük Ramazan, ateşlenmesi ve yaranın büyümesi üzerine SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedaviye alındı.

Haberin Devamı

Evde oynadığı sırada, sobanın üzerindeki çaydanlık üstüne devrilen Muhammet Ramazan Özdamar’ın çığlıklarını duyan anne Ummuhan Özdamar, çocuğunun vücuduna soğuk su döküp, yanan bölgeye zeytinyağı sürdü. Komşularının tavsiyesi üzerine Şarkikaraağaç’a bağlı Göksöğüt Beldesi’nde ’yanıkçı’ olarak tabir edilen yaşlı bir kadına götürülen küçük çocuğun kolundaki yanık yarası, birkaç gün sonra daha derinleşti. Çocuğun ateşlenmesi ve yaranın büyümesi üzerine küçük Ramazan, SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedaviye alındı. Özdamar’ın önce yanık bölgesindeki enfeksiyonunun giderileceği, ardından Plastik Cerrahi Bölümü’nde tedavi uygulanacağı belirtildi.

YARA ENFEKSİYON KAPTI

Çocuğunu hekim yerine ’yanıkçı’ diye tanınan bir kişiye götürdükleri için pişmanlık duyduklarını belirten Ummuhan Özdamar, benzer kaza yaşayan bir komşusunun daha önce aynı kadına götürüldüğünü belirterek, "Komşumuz yanığın kısa sürede iyileştiğini söyleyince biz de çocuğumuzu oraya götürdük. İki gün boyunca kadının verdiği kremi sürdük, üçüncü gün yara daha da büyüdü. Yanık bölgesi enfeksiyon kapmış. İz kalmasın diye mücadele ettik, ancak daha da kötü oldu. Keşke böyle bir hata yapmasaydık" diye konuştu.

Haberin Devamı

SIK KARŞILAŞILAN BİR DURUM

Özellikle yanık vakalarında vatandaşların hekime gelmek yerine bilinçsiz tedavi yöntemlerine başvurmasının sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğunu belirten SDÜ Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Turgut Ortak, "5 yaşındaki çocuğumuzun da omuz bölgesine kaynar su dökülüyor, ancak ailesi bize gelmek yerine hekim olmayan bir başkasına götürüyor. İşte sonuç ortada. Yara enfeksiyon kapmış ve önemli ölçüde zarar görmüş" dedi. Küçük Ramazan için enfeksiyonun giderilmesini yönelik tedavi uygulandığını aktaran Doç.Dr. Ortak, "Biraz daha geç kalınmış olsaydı çocuğun sağlık durumu daha fazla tehlikeye girebilirdi. Üçüncü dereceye, yani tehlikeli yöne doğru giden derin bir yara haline gelmiş. Doğrudan hekime başvurulmuş olsaydı yara derinleşmeden iyileştirilebilir, iz de kalmazdı. Her evde buna benzer ev kazaları yaşanabilir ama lütfen tedavi için hekime başvurun, bilinçsiz tedaviden uzak durun" diye konuştu.