Gündem Donanmanın en büyük gemisi olacak

Donanmanın en büyük gemisi olacak

25.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na kazandırılmak üzere Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından Sedef Tersanesi’nde yaptırılan havuzlu çıkarma gemisinin onayını Türk Loydu verecek. 231 metre boyu ile donanmanın en büyük gemisi olması planlanan geminin 2021’de hizmete girmesi bekleniyor.

Donanmanın en büyük  gemisi olacak

Şimdiye kadar 100’ün üzerinde askeri geminin denize açılmadan önce onayını veren Türk Loydu, Sedef Tersanesi’nde inşa edilecek havuzlu çıkarma gemisinin de onayı için yetkili oldu. 231 metre boyunda yapılması planlanan geminin helikopter ve uçaklar için dizayn edilen pistinin 12 derece eğimle daha elverişli hale getirildiği öğrenildi. Amfibi piyade taburu ve 94 adet kara aracını nakledebilecek kapasitedeki geminin 4 çıkarma gemisi ya da 2 hava yastıklı aracı taşıyabileceği vurgulandı. Sedef Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ile Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, önceki gün düzenlenen törenle Türkiye’nin en büyük gemisinin onayı için anlaştı. Cem Melikoğlu, geminin onayını vermekten gurur duyduklarını söyledi. Proje sonunda havuzlu çıkarma gemisi, Ege, Karadeniz ve Akdeniz’in dışında Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu’nda da kullanılabilecek. Geminin projesi İspanyol Navantia firmasından alınacak.

Haberin Devamı


Kilit bir rol oynayacak
Gemi projesinin savunma sistemleri Aselsan ve Havelsan tarafından yapılacak. Tam yüklü deplasmanda 27 bin 436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda, 30 metre genişliğinde inşa edilmesi planlanıyor. Aselsan 127 milyon 252 bin Euro, Havelsan ise 87 milyon Euro tutarında iş yapacak. 1443 kişilik mürettabatı olacak gemiye gelecekte bir füze savunma sistemi kurulabilecek. Hava harekâtlarında kilit rol oynayan gemide, Sea King ve Matador tipi uçaklarla Chinook tipi helikopterler bulunuyor.