Gündem Dostluğumuz ebedi olsun

Dostluğumuz ebedi olsun

18.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Danimarka’da düzenlenen foruma katılan Abdullah Gül, “İlk ziyaretimi başbakan olarak gerçekleştirdim. O ziyaret AB zirvesi vesilesiyleydi. Müzakerelere başlama kararı açıklanmıştı. Danimarka bizi daima destekledi. İnanıyorum ki bu devam edecektir” dedi

Dostluğumuz ebedi olsun

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Danimarka ve Türkiye arasındaki 1,8 milyar dolarlık ticaret hacminin çok düşük olduğunu belirterek “Her iki ülkenin de büyük potansiyeli var ama bu potansiyelin tam farkında değil gibiyiz” dedi. Kopenhag Vesterbrogade’deki Danimarka Sanayi Odasında düzenlenen Danimarka-Türkiye Ticaret ve Yatırım Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile Danimarka arasındaki ilişkilerin aslında çok eski olduğunu belirtti.
Osmanlı devleti döneminde, 1756 yılına kadar giden bu ilişkinin dostluk ve ticaret anlaşması imzalanmasıyla 258 yıl önce başladığını ifade eden Gül, “Dostluğumuz hep ebedi olsun, dostluğumuz o günden bugüne güçlü bir şekilde devam ediyor. Biz NATO’nun en eski iki üyesiyiz dolayısıyla en zor dönemlerde hür dünyayı beraber savunduk” diye konuştu. Danimarka ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin bu siyasi ilişkilere paral şekilde yeterince gelişmediğini gördüğünü dile getiren Gül, şunları söyledi:
“Şu bir gerçek ki: Danimarka ve Türkiye dost iki ülkedir. Ayrıca Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Danimarka çok güçlü bir destekçimiz. Biraz önce sayın bakan söyledi, bu vesileyle şunu da paylaşmak isterim: Danimarka’ya ilk ziyaretimi 2002 yılında bugünkü hükümetin ilk başbakanı olarak gerçekleştirdim. O ziyaret AB zirvesi vesilesiyleydi, o zirve bizim için önemliydi. Çünkü Türkiye ile müzakerelere başlama konusundaki ilk karar ve açıklama o zirvede gerçekleşti. Bu süre içinde de Danimarka daima bizi destekledi. İnanıyorum ki bu destek devam edecektir.”

‘Ticaret hacmi az’
Cumhurbaşkanı Gül, toplam ticaret hacimlerine kıyasla iki ülke arasındaki 1,8 milyar dolarlık ticaret miktarının çok düşük olduğunu kaydetti. Gül, “Ticaret hacimleri bu kadar yüksek iki ülkenin bu ticareti hiçbir şey. Danimarka gelişmiş ve kişi başına 40 bin doların üstünde geliri olan en gelişmiş ülkelerden biri” değerlendirmesini yaptı.
Gül, yatırımcıların bir yere gittiğinde ilk olarak yapacağı işin getirisine sonra da güvene yani başı sıkıştığında mahkemeler ve hukuk düzeni varmı ona baktığını söyledi. Bu anlamda Türkiye’nin özellikle son 10-12 yılda çok köklü reformlar yaptığına işaret eden Gül, “Bu reformlar demokratik reformlar ve özellikle hukuk reformları. Bu reformlar yerli yabancı ayrımını tamamen ortadan kaldırdı. Türkiye’de herhangi bir şekilde mahkemeye gittiğinizde Danimarka ya da Türk şirketi diye bakmazlar, kim haklı kim haksız buna bakarlar. Hukukumuz bu noktaya geldi onun için Kopenhag siyasi kriterlerini karşıladığımızı söylerken buradan hareket ederek söylüyoruz. Bu tabii ki size güven verecektir. Belki çok daha karlı piyasalar olabilir ama hukuku AB ile mukayese edilemeyen bir hukuk sistemi içinde riskiniz de şüphesiz ki ona göre büyük olacaktır” dedi.
Türkiye’nin finans sektöründe de çok güçlü reformlar yaptığını, bugün AB’nin en sağlam bankacılık sistemlerinden birisinin Türkiye’de olduğunu bildiren Gül, 2008 yılındaki büyük finans krizi yaşandığında hiçbir Türk bankasına bir sent bile yardım etme ihtiyacı duymadıklarını söyledi.

‘Türkiye şoklara hazır’
Gül, Türkiye’nin bu şartlar altında hem içeriden hem dışarıdan gelecek ekonomik şoklara karşı kendini hazırlamış durumda olduğunu ifade etti. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “2 hafta sonra yerel seçimler olacak. Seçimden sonra bugünkü yüksek politik tansiyon normal seyrini alacaktır. Önemli olan temel kriterler bir ülkede geçerli mi geçerli değil mi? Bir şey daha söylemek isterim: Noksanlıklarımızın farkında olan bir ülkeyiz, önemli olan bu. Ekonomide siyasi hayatta başka konularda yapmanız gerekenlerin farkında ve ileri taşıma azmindeyseniz bu çok takdir edilecek bir konudur o bakımdan Türkiye’de reform süreci çok güçlü bir şekilde devam edecektir. Bu da Türkiye’yi çok güçlü bir hale getirecektir.”

Haberin Devamı

Gül çifti onuruna yemek

Kraliçe 2. Margrethe, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna akşam yemeği verdi. Cumhurbaşkanı Gül, yemek öncesi yaptığı konuşmasında, “İlişkilerimizi köklü temeller üzerinde sürdürme kararlılığınızdayız” dedi. Yemekte mangalda ön yemek olarak somon, balık çeşitleri, havuçlu yumurta, ana menüde ise dana biftek, patates, kabak ezmesi, elma tatlısı ikram edildi. İçki olarak da Prens Henrik’in Fransa’daki şatosunda imal edilen La Cigaralle Du Prince 2011 Cahors şarap
ikram edildi.

F-16’lar refakat etti

Gül çifti ve beraberindeki heyeti taşıyan uçağa Danimarka hava sahasına girişinden itibaren, Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 tipi iki adet savaş uçağı refakat etti.

Yazarlar