Gündem Dosyadaki üç esrarengiz isim

Dosyadaki üç esrarengiz isim

24.07.2008 - 01:12 | Son Güncellenme:

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanan 3 isim dikkat çekiyor. Bunlar; Adı faili meçhul olaylarla anılan Osman Gürbüz, Türk İntikam Tugayı adına Akın Birdal’a suikast girişiminden mahkum olan Semih Tufan Gülaltay ve Veli Küçük’ün “kefil olduğu” Yalçın Tanfer

Dosyadaki üç esrarengiz isim

10 soru 10 cevap

Haberin Devamı

1- Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Osman Gürbüz kimdir?
- 1962 Erzincan doğumlu. Adı faili meçhul olaylarla anılıyor. Ergenekon operasyonunda tutuklanan emekli Albay Fikri Karadağ’ın kurucusu olduğu Kuvva-i Milliye Derneği’ne bir dönem üye olduğu biliniyor. İddiaya göre, Karadağ tarafından dernekten uzaklaştırılan Gürbüz’ün Mersin’de 2005’te düzenlenen Bayrak mitinginde çekilmiş görüntüleri var. Hakkında, DHKP-C itirafçısı olduğundan, JİTEM adına çalıştığına kadar çok sayıda iddia ortaya atıldı.

2- Gürbüz’ün geçmişine yönelik açığa çıkan bilgi var mı?
- Emekli MİT mensubu Mehmet Eymür’e ait “www.atin.org” adlı internet sitesindeki notlara göre, Gürbüz cezaeviyle henüz 16 yaşındayken 1978’de adam yaralama suçundan tanıştı. Tahliyesinin ardından bir hayat kadınının bileziğini gasp etmekten 8 yıl hapis yattı. Adı çok sayıda gasp ve yaralama olayına adı karışan Gürbüz, 1990’da ağabeyini öldürdü, 1991’de eski eşini ve kardeşini yaraladı. Firari Gürbüz, 1994’te Ankara’da bir gece kulübünü taradı, aynı yıl adı bir polisin öldürülmesi olayına karıştı. 1997’de emekli Tuğgeneral Habil Küçük’e ait şirkete yapılan polis baskınında yakalandı.

Haberin Devamı

3- Hakkında bu kadar çok suç isnadı bulunmasına rağmen Gürbüz nasıl her seferinde kısa sürede serbest kaldı?
- Gürbüz, kısa sürede serbest bırakılmasına, 2000’de yürürlüğe giren Şartlı Salıverme Yasası’nı gerekçe gösteriyor. Ancak hakkında bu kadar suç isnadı olan birinin cezaevinden kısa sürede çıkması, yıllarca firari yaşayabilmesi soru işaretlerine neden oluyor.

4- Ergenekon soruşturmasında Gürbüz hakkında hangi iddialar ortaya atıldı?
- Yalanlanmayan iddialara göre, Gürbüz’e sorguda, 1995’te İstanbul Gazi Mahallesi’ndeki olaylarının çıkmasına yol açan kahvehane taranması eylemine karışıp karışmadığı, Susurluk sanıklarından eski özel timci Ziya Bandırmalıoğlu’ndan aldığı silahları saklayıp saklamadığı ve Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu cinayetiyle ilgisi olup olmadığı soruları yöneltildi.

5- Gürbüz’ün Hablemitoğlu cinayeti ile bir ilgisi saptanabildi mi?
- Danıştay 2. Daire’ye yönelik saldırı davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Yıldırım’ın, savcılıktaki ifadesinde, Hablemitoğlu’nun öldürülmesi için önce kendisine teklif yapıldığını, kabul etmeyince görevin Gürbüz’e verildiğini anlattığı iddia ediliyor. Yıldırım’ın ifadesi üzerine bu konuda sorgulanan Gürbüz, suçlamaları reddetti. Ergenekon soruşturmasında tutuklanan akademisyen Ümit Sayın’ın Hablemitoğlu cinayetinden 1 yıl önce, “x-rad” adlı kişiyle bilgisayar üzerinden yaptığı konuşmada, “Böyle giderse Hablemitoğlu öldürülebilir” dediği belirlendi. Savcılığın, Gürbüz ve Sayın’a bu mesajın anlamını da sorduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

6- Gürbüz’ün bağlantılı olduğu öne sürülen isimler kimler?
- Gürbüz’ün 2000’de Silopi’de HADEP’lir Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in kaybolmaları olayına karıştığı öne sürülüyor. Bu olayda ismi geçen diğer bir Ergenekon zanlısı da emekli Tuğgeneral Levent Ersöz. Rusya’da bulunan Ersöz’ün, HADEP’lileri kaybolmadan önce tehdit ettiği iddia ediliyor. Gürbüz’ün isminin kayıp HADEP’liler olayında geçmesinin nedeni ise bir dönem JİTEM adına çalıştığı iddiası. İddiaya göre, estetik ameliyat olarak Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’a benzemeye çalışan Gürbüz, JİTEM içinde 2. Yeşil olarak tanınıyordu. Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın TBMM Susurluk Komisyonu’na, Gürbüz’ün eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’la bağlantılı olduğunu anlattığı da ortaya çıkmıştı. Ağar ise bu iddiaları yalanlamıştı.

Haberin Devamı

7- Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Semih Tufan Gülaltay kimdir?
- 1968 Kars doğumlu. Adı 1998’deki Akın Birdal suikastı ile gündeme geldi. Türk İntikam Tugayı (TİT) adına gerçekleştirdiği suikast girişiminden 19 yıl hapse mahkûm oldu. Ancak şartlı salıvermeden yararlandı ve 4.5 yıl sonra tahliye edildi. Ulusal Birlik Partisi’ni kurdu.

8- Gülaltay’ın Ergenekon soruşturmasında adı geçen kişilerden hangileriyle bağlantısı var?
- Gülaltay’ın Birdal suikastından sonra, Ergenekon zanlılarından emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin’in devre arkadaşı emekli Binbaşı Namık Zihni Ozansoy’un evinde saklandığı biliniyor. Yine Tekin’in Gülaltay’ı cezaevinde ziyaret ettiği de açığa çıktı. Gülaltay’ın Ulusal Birlik Partisi adına düzenlediği bir toplantıya operasyon kapsamında tutuklanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un katıldığı da biliniyor.

Haberin Devamı

9- Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan Yalçın Tanfer kimdir?
- Adı sürekli Veli Küçük’le birlikte anılan Tanfer, Ergenekon soruşturması kapsamında sorgulanıp, serbest bırakıldı. Güneydoğu’da yıllarca, “özel istihbarat görevlisi” kimliğiyle görev yaptığı biliniyor. Emekli Albay Erdal Sarızeybek’in kitabında, Tanfer’in Şanlıurfa’daki aşiretlerden 70 bin YTL topladığı gerekçesiyle tutuklandığı, cezaevinden Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı’na mektup gönderdiği anlatılıyor. Kitapta bu mektuplardan sonra Sarızeybek hakkında soruşturma açıldığı belirtiliyor. Söz konusu soruşturmayı yürüten isim ise emekli Tuğgeneral Levent Ersöz.

10- Tanfer’in adı başka hangi olaylarda geçti, Ergenekon’la ilgisi ne?
- Tanfer’in adı son olarak, Susurluk skandalının sembol isimlerinden eski DYP milletvekili Sedat Bucak’a yönelik Kaldırım operasyonunda geçti. Bucak’ın şoförü Rifat Özkaya, üzerinden çıkan “Jandarma İstihbarat Haber Elemanı” kartını ve aynı mahiyetteki ikinci kartı, 1994’te “Veli Küçük’ün görevlendirdiği” Tanfer’den aldığını söyledi. Özkaya, bu kartı 2002’de Tuğgeneral İsmail Evcil’i ziyaret ettikleri gün Tanfer’den aldığını anlattı. Sarızeybek’in kitabına göre, Tuğgeneral Evcil, Tanfer ile olan ilişkisi konusunda “Veli Küçük kendisine kefil olduğunu söyledi” şeklinde anlatıyor.