Gündem Douglas’a asırlık seçki

Douglas’a asırlık seçki

22.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

9 Aralık’ta 100. yaşını kutlayacak Hollywood’un Altın Çağı’nın hayattaki son büyük yıldızlarından Kirk Douglas için saygın kurumlar seçki programlarına hazırlanıyor

Douglas’a  asırlık seçki

Kirk Douglas’ın 9 Aralık’taki 100. yaş günü kutlamalarına birkaç ay kala saygın kurumlar, Hollywood’un efsane aktörünün kariyerine odaklanan retrospektiflerin duyurularını yapmaya başladılar. Britanya Film Enstitüsü (BFI) eylül ve ekim aylarına yayılan bir programla aktörün kariyerini kutlarken, UCLA Film ve Televizyon Arşivi de 30 Eylül’e dek Douglas’ın öne çıkan filmlerini Hammer Müzesi’nde izleyiciyle buluşturacak.

Hollywood’un Altın Dönemi’nin hayatta kalan son yıldızlardan biri olan Douglas için BFI’da düzenlenen seçkide Stanley Kubrick’in yönettiği epik ‘Spartacus’ (1960), Billy Wilder imzalı ‘Ace in the Hole’, Oscar adayı olduğu Vincent Minelli imzalı ‘Lust for Life’ (1956) gösterilecek filmler arasında yer alıyor. UCLA’in seçkisinde ise ‘Lonely are the Brave’, ’20,000 Leagues Under The Sea’nin de aralarında olduğu birçok film gösteriliyor.

Duygusallıktan kaçındı

Haberin Devamı


1916’da Issur Danielovich adıyla göçmen bir ailenin oğlu olarak New York’ta dünyaya gelen Douglas, 1944’te savaştan döndükten sonra başladığı sinema kariyerinde çok az aktörün başarabildiği bir şöhret ve saygınlık kazandı. McCarthy döneminin Kara Listesi’ne karşı da mücadele verdi. BFI’ın tanıtımını kaleme alan Geoff Andrews, “Oyunculuğunda sivri bir zeka, duygusal yoğunluk ve güçlü bir fiziksellik dikkat çekiyor. Sevimsiz karakterleri canlandırmaktan çekinmemesi ve duygusallıktan kaçınan oyunculuğuyla izleyicisine güvendi” diyor.

Oscar adaylığı getiren iki büyük rol

Kirk Douglas’a ilk Oscar adaylığını getiren ‘Champion’, Mark Robson’ın imzasını taşıyor. Douglas filmde boksör Midge Kelly rolünde izleyici karşısına çıkıyor. ‘Lust for Life’da ise Vincent van Gogh’u canlandırıyor. İki film de BFI’ın seçkisinde gösterilecek.