Gündem Down sendromlular sağlık sigortası istiyor

Down sendromlular sağlık sigortası istiyor

14.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Down Sendromu Derneği Kurucu Başkanı Fulya Ekmen, özel sağlık sigortalarının, down sendromlu çocukları sigortalamadıklarını belirterek, bu sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Down sendromlular sağlık sigortası istiyor

Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları Bireyler ve Ailelerinin Sorunlarının Çözümü İçin kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, dün AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik başkanlığında toplandı. Komisyonda konuşan Ekmen, özel sağlık sigortalarının down sendromlu çocukları sigortalamadığını, tedavilerle ilgili tamamlayıcı destek alamadıklarına dikkati çekti.

Haberin Devamı

‘Listeye alınmıyorlar’

Diş tedavisi konusunun da down sendromlu çocuklar için önemli olduğunu vurgulayan Ekmen, organ nakline ihtiyaç duyan down sendromlu çocukların bekleme listesine alınmadığına ilişkin genel bir kabul olduğunu ifade etti. Komisyon Başkanı Kemal Çelik, down sendromlu çocukların özel sağlık sigortası kapsamına alınabilmesiyle ilgili yetkililerden bilgi talep edilmesine karar verdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan İnci Yanıkoğlu, down sendromu, serebral palsi, otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve diğer gelişimi bozukluklarıyla ilgili SGK tarafından 2018’de yaklaşık 497 milyon TL ödeme yapıldığını bildirdi.

SİGORTACILAR NE DİYOR?

“Sigorta şirketleri kâr amaçlı kuruluşlardır. Özel sağlık sigortası poliçesi verilirken kişilerin çocukluk hastalıklarına bakılır. Hiç bir özel sağlık şirketi, 2 bin TL veren herkesin bütün hastalık risklerini poliçe kapsamına almaz. Reddetmezler, bunu da şunun için yaparlar, sigortalı olacak kişi birey ise değerlendirmezler. Grup ise değerlendirmeye alıp bakarlar. Ama buna da kesin olumlu bakmazlar. Yüzde 1 ihtimal olumlu yanıt verilir grup sigortalarında.”