Gündem Dumlupınar şehitleri 66’ncı yılında anıldı

Dumlupınar şehitleri 66’ncı yılında anıldı

05.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

NATO tatbikatından dönerken Çanakkale’de İsveç gemisiyle çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 kahraman, denizde ve Heybeliada’da törenlerle anıldı.

Dumlupınar şehitleri 66’ncı yılında anıldı

Çanakkale’nin Nara Burnu’nda İsveç bandıralı Naboland gemisiyle çarpışarak batan TCG Dumlupınar denizaltısı şehitleri, 66 yıl sonra Heybeliada’da ilk kez anıldı. Dumlupınar’ın unutulmamasını isteyenler, şehit olan 81 denizciden 1. Denizaltı Filotillası Komodoru Albay Hakkı Burak’ın Heybelida’daki evi ve adının verildiği sokakta toplandı.

Haberin Devamı

Akdeniz’de 4 Nisan 1953’te katıldığı NATO tatbikatından dönerken İsveç bayraklı yük gemisi Naboland ile çarpışarak batan TCG Dumlupınar, Türk denizcilik tarihinin en büyük denizaltı faciası olmuştu. Çanakkale Boğazı’nın Nara Burnu açıklarında 81 denizciyle birlikte 85 metre derinliğe gömülen TCG Dumlupınar’ın kurtarılması için 72 saat çalışılmıştı.

Dumlupınar şehitleri 66’ncı yılında anıldı

Kurtarılamadı

Türk Donanması, elindeki tüm imkanlarla TCG Dumlupınar’da mahsur kalan denizaltıcıları kurtarmaya çalışsa da Çanakkale Boğazı’nın şiddetli akıntısı 81 fedakar askerin bir daha satha gelmesine imkan vermemişti. Sadece seyir nöbetini tutmak için denizaltının üstünde giden beş kişinin denize düşerek hayatta kaldığı facia, Akdeniz çanağında yaşanan en büyük facialardan biri olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KUDENFOR) ile Adalar Denizle Yaşam ve Spor Kulübü, denizaltıda şehit olan 81 denizciden Deniz Albay Hakkı Burak için Heybeliada’da bir anma töreni düzenledi. İsmet İnönü’nün müze evinde 50 tarih tutkunu Dumlupınar’ın unutulmaması için toplandı. Törende konuşan emekli tümamiral Cem Gürdeniz şunları söyledi:

“Atatürk, denizaltıların çok önemli bir silah olduğunu fark ederek donanmamıza alınması için harekete geçmişti. İki denizaltıdan oluşan filonun komodoru Hakkı Burak gibi tüm Dumlupınar şehitlerinin unutulmaması gerekli. Her yıl burada toplanarak komutanımızı ve denizaltı şehitlerimizi anacağız” dedi. Emekli Amiral Alaattin Sevim ise konuşmasında Türk Donanması’nın döneminde en ileri kurtarma imkanlarıyla Dumlupınar’a müdahale ettiğini belirtti. Konuşmaların ardından Hakkı Burak’ın 30 yıl yaşadığı eve ve adının verildiği sokağa giden topluluk saygı duruşunda bulundu. Denizde Arama Kurtarma Derneği (DAK/SAR) üyesi gönüllüler de Dumlupınar şehitlerinin hatırasına denize çelenk bıraktı.

Türk denizaltıcılık tarihinin en kara günü

ABD donanmasında USS Blower olarak hizmet eden denizaltı, 1944’te iskele baş omuzluktan bir bota çarpmıştı. Denizaltı Türk donanmasına katıldıktan sonra TCG Dumlupınar adını aldı. NATO tatbikatından dönen TCG Dumlupınar, 4 Nisan 1953’te ilk kazasında yaralandığı aynı yerden Naboland ile çarpışmıştı. 81’i denizaltının içindeki personelle birlikte Nara Burnu’nın 91 metre altına batan Dumlupınar’ın güvertesindeki ve köprü üstündeki beş asker kurtulmuştu.

Haberin Devamı

Çanakkale’de tören

Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizci, facianın yaşandığı Çanakkale’de de törenlerle anıldı. Nara Barbaros Şehitliği’nde düzenlenen ilk törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Törene katılan Vali Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça ile askeri personel ve şehit yakınları, şehitliği ziyaret edip karanfil bıraktı. Ardından “TCG 1. İnönü” denizaltısına geçen Tavlı ve Uça, “TCG Dumlupınar”ın battığı noktaya çelenk bıraktı. -ÇANAKKALE DHA