Gündem Dünyanın Çatısı Olarak Bilinen Tibet Nasıl Bir Yerdir?

Dünyanın Çatısı Olarak Bilinen Tibet Nasıl Bir Yerdir?

30.04.2018 - 14:03 | Son Güncellenme:

Tibet günümüzde Dünyanın Çatısı olarak nitelendirilmektedir. Yükselti ve yaşam standartlarından dolayı insanların yaşam şartları oldukça zordur. Tibet tarihte birçok tartışmalara konu olmuştur.

Dünyanın Çatısı Olarak Bilinen Tibet Nasıl Bir Yerdir

Bağımsızlık için büyük mücadeleler verilmiş ve sonunda özerk olarak hak elde etmeyi başarmıştır. Günümüzde de Pekin'e bağlı özerk bir bölge olarak bilinmektedir. Tibet bölgesinin etrafı çok geniş ve yüksek dağlarla kaplıdır. Hava ve iklimin ağır olmasından dolayı bölgede bulunan göller de genel olarak buz gölleridir. Genelde yıl boyunca kış mevsimi hakim iken bu durum bazı bölgelere göre farklılık göstermektedir. Tarihte birçok istilalara maruz kalsa da etrafındaki yüksek dağların etkisiyle bu istilalardan kurtulması kolay olmuştur.

Haberin Devamı

Tibet Ekonomisi

Tibet iklim ve yer şekilleri şartlarından dolayı insanlardan çok hayvanların yaşam alanı haline gelmiştir. Bölgede genellikle vahşi hayvanlar da yaşayabilmektedir. Ama Tibet halkı var olduklarından beri bu şekilde yaşam sürmeye devam ettikleri için bu koşullara ayak uydurmak zorunda kalmışlardır. Bu hava şartları ve yaşayan canlılar bölgede ekonominin de bu yönde gelişmesini sağlamıştır. Aynı zamanda genel olarak tarımın da yapıldığı bir bölgedir. Hava şartları sert olsa da bazı tahıl ürünleri yetiştirilir. En önemi gelir kaynağından biri de hayvancılıktır. Hayvanların da genel olarak eti ve derisi kullanılmaktadır. Hayvancılık da ithal edilen ürünler de vardır. Bunların başında hayvan derisi ithalatı gelmektedir. Bu faaliyetlerin de ekonomik gelir üzerinde katkısı fazladır. Bölge dağlık ve yüksek doruklara sahip olduğundan en çok sorun yaşadığı durum ulaşımdır. Ulaşım için son yıllarda bazı çalışmalar yapılsa da bu sorun devam etmektedir.

Haberin Devamı

Tibet Kültürü Ve Tibet Halkı

Tibet halkı aslında Moğol ırkından gelmektedir. Dini inanç olarak da Budizm dini yaygındır. Tibet geniş bir bölge olsa da yaşam şartları ağır olduğundan nüfus olarak çok yoğun değildir. Tibet halkının bir kısmı Çin'de yaşamlarını sürdürmektedir. Tibet ırkının kendilerine özgü kültürleri vardır. Bölgede inançlarından kaynaklı birçok tapınak bulunmaktadır. Yaşam şartlarından dolayı göçebe olarak yaşamaya alışmışlardır. Göçebe olarak yaşayan kesim genellikle hayvancılıkla uğraşan kesimlerdir.