Gündem Duranlara gözaltı devam ediyor

Duranlara gözaltı devam ediyor

18.06.2013 - 13:44 | Son Güncellenme:

Taksim'de gözaltılara rağmen "duran adam"lara yenileri ekleniyorTaksim Meydanı'nda durarak yaptıkları eylem sonucunda gözaltına alınan 16 kişi hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na göre "durmak suretiyle polise şiddet ve hareket kullanmadan direnme" suçundan bir tutanak düzenlendiği belirtiliyor. Öte yandan Taksim'deki duran adam eyleminde, katılımcılar elele tutuşarak durmaya başladılar. Bazı eylemciler de gazetelerin ve bazı mekanların önünde durma eylemi yapıyor...

Duranlara gözaltı devam ediyor


Polisin Gezi Parkı'na müdahalesini protesto eden etmek için Taksim Meydanı'nda dün akşam yaklaşık 8 saat boyunca hareket etmeden ve konuşmadan bekleyen Erdem Gündüz'ün ardından bu sabah da Meydan'da ve Cumhuriyet Anıtı önünde beklemeye devam edildi. Gezi Parkı'na bakan meydanda bir grup, dönüşümlü olarak beklerken, Anıt önünde de bir kişi kitap okuyarak, bir diğeri de durarak eylem yaptı. Ancak, polis bir süre sonra meydanda duran 5 kişiyi gözaltına aldı.

Haberin Devamı

Gözaltına alınanlar, Gezi Parkı'nda bekleyen çevikkuvvet otobüsüne götürülürken çevredekiler polise durmanın bir suç olmadığını söyleyerek, tepki gösterdi. Polis, duranların gözaltına alınmasına tepki göstererek, Gezi Parkı merdivenlerine çıkan bir kadını diğerlerinin yanına götürdü.

Gözaltına alınanlar anlattı "Neden durduk?"

BİR ŞEYE İHTİYACIM YOK ÖZGÜRLÜKTEN BAŞKA

Anıt önünde "Okumak yasaklanamaz ki.. Rahatsız etmeyin bayım, okuyorum lütfen" yazılı bir kağıt açarak, kitap okuyan kadın bekleyenler ise, gece saat 03.00'dan beri kitap okuduğunu söyleyerek, dayanabildiği yere kadar oturup, kitap okumaya devam edeceğini belirtti. Genç kadına destek için yiyecek ve içecek getiren bir vatandaş da "Yanındayız" dedi. Çevredekilerin desteği üzerine genç kadın da bir kağıda, "İlginiz için teşekkür ederim. Bir şeye ihtiyacım yok özgürlükten başka" yazdı.

Haberin Devamı

ADLİYEDE "DURAN ADAM" EYLEMİ
Gezi Parkı olaylarını dün akşam Taksim Meydanı'nda sabit durarak protesto eden kişinin yaptığı eylem hızla yayılıyor. Bugün Çağlayan'daki Adalet Sarayı içindeki avluda da aralarında çok sayıda avukatında bulunduğu 20 kişi "Duran adam" eylemi gerçekleştirdi. Saat 12.00 sıralarında 6 avukatın başlattığı eyleme bazı vatandaşlar da destek oldu. "Duran adam" eylemi saat 13.30 da sona erdi.

KADIKÖY'DEKİ "DURAN ADAM" EYLEMİNE DESTEK GELDİ

Kadıköy Boğa heykelinin önünde bir kişi ile başlayan "duran adam" eylemine destek geldi. Eylemcilerin sayısı 10'u bulurken vatandaşlar da eylemcilere destek veriyor.

Sabah erken saatlerde Alican Birteksöz isimli genç tarafından başlatılan eyleme diğer vatandaşların da destek vermesiyle eylemcilerin sayısı 10'u buldu. Sessiz eylemcilerden bazıları kitap, dergi okurken bazı eylemciler de ellerinde Türk Bayrağı ve boyun eğme yazılı döviz taşıyarak eylemi sürdürüyor.

Eyleme destek veren bazı vatandaşlar eylemcilere su dağıtırken bazıları da herhangi bir ihtiyaçlarının olup olmadığını sordular. Yoldan geçen bazı kişilerde eylencilerin fotoğraflarını çekti. Eylemcilerden Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi olan Onur Çare "Durmak yok yola devam diyenlere inat durarak ta adam olunacağını göstermek için eyleme destek oluyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

‘DURMAK SUÇ DEĞİL’
Eylemcilerin avukatlığını üstlenen Volkan Gültekin, polislerin bile ne yapacaklarının şaşırdığını vurguluyor. Hazırlanan tutanakta duranadamlar için 2911 sayılı yasaya göre “durmak suretiyle polise şiddet ve hareket kullanmadan direnme” suçlamasıyla işlem yapıldığını ifade ediyor. Gültekin, bu eylemin 2911 sayılı yasa kapsamında girmediğini, çünkü durma türü eylemler, basın açıklaması ve gösteri için izin gerekmediğini ifade ediyor. Toplantı ve mitingler için bildiri yükümlülüğü bulunduğunu kaydeden Gültekin “Yasada, gün doğumu ve gün batımından bir saat öncesine kadar toplantı ve yürüyüş yapılamaz’ diyor. Belki o maddeye göre işlem yapabilirler. Fakat şu çok karışık: Bu bir toplanma mıdır? Toplanma için iştirak gerekir. Buraya insanlar kendiliğinden gelmiş. Orada duruyorlar. Nasıl bir yorum yapılacağını ben de merak ediyorum” diyor. Gültekin, bu eylemin belki Kabahatler Kanunu’na girebileceğini ve para cezası kesilebileceğini fakat onun da çok orantısız olacağını vurguluyor.

Haberin Devamı

DURMAYA ANNE ENGELİ
Bu arada Anıt'ın önünde durmaya başlayan 15 yaşındaki bir genç de, bir süre sonra annesinin gelmesiyle eylemini bitirmek zorunda kaldı. Herhangi bir Gezi eylemcisi olduğunu söyleyen bir başka genç ise, "Gece 02.00'da geldim. 2-3 saat ayakta durup, yarım saat, bir saat dinlenmek şeklinde bu saate kadar ayaktayım hala. Şu an derdimizi sadece buradan anlatabiliyoruz. Bir önceki gece Anayasal hakkımızı kullanmak, eylem yapmak isterken sokaklarda eli satırlı insanlar tarafından kovalandık. Şu an bizim mücadelemizi sürdürebileceğimiz, derdimizi anlatabileceğimiz sadece bu tarz yöntemler kaldı. Silahlarla ya da bıçaklarla çatışmak bize göre şeyler değil. Dün birisi çıktı, burada ayakta durdu, fikir hoşma gitti. Ben de geldim, duruyorum. Belki birazdan başkaları da gelir ya da beni de diğer arkadaşlar gibi gözaltına alabilirler" diye konuştu.

Haberin Devamı

DURAN ADAM'A PENGUEN DESTEĞİ
Haftalık mizah dergisi Penguen de "duran adam" eylemine kapaktan destek verdi. Derginin twitter hesabında yarın çıkacak olan sayının kapağı yayınlandı.

Duranlara gözaltı devam ediyor

EGEMEN BAĞIŞ'TAN "DURAN ADAM" YORUMU
İstanbul'da katıldığı "Kariyer Zirvesi" adlı etkinlikte konuşan AB Bakanı ve Başmüzekereci Egemen Bağış, 'Duran adam' eylemlerini eleştirdi. Egemen Bağış, "Son 24 saatte Türkiye'de yeni bir fenomen başladı, yeni bir popülarite çıktı; duran adam. Şimdi duran adam arıyorsanız gidin CHP genel merkezine. Çok var onlardan. Ama madem ki bu duran adamı bu kadar tuttular, ben buradan anamuhalefet partimize bir çağrıda bulunuyorum. Bu 3 haftada yaşananlar gösterdi ki, bu millet sizin muhalefet etme becerinize güvenmiyor. Çünkü muhalefet yapmak isteyenler muhalefet partisi aracılığıyla fikirlerini ifade edemeyeceklerini anladıkları için bizzat kendileri sokağa döküldüler. Ama madem ki bu kadar popüler bir duran adam var, sizdeki duranlardan hepsinden daha popüler, gelin bu duran adamı CHP' nin başına geçirin siz de kurtulun memleket de kurtulsun" dedi.
"Değerli kardeşlerim onlar duradursun biz çalışmaya devam edeceğiz" diyen Bakan Bağış, "Biz bu milletin üç katı arttırdığımız milli gelirini daha da arttırıp 25 bin doları yakalayacağız. Biz dış ticarette 500 milyar dolar ihracatı yakalamak için hep birlikte omuz omuza daha çok çalışacağız. Biz inavasyonda, modern tıpta, modern ilimde, modern medyada, teknolojide dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmak için hep birlikte daha çok uğraşacağız. Çünkü biz durmak yok yola devam diyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İstanbul DHA