Gündem E-ALES başvuruları ne zaman yapılacak?

E-ALES başvuruları ne zaman yapılacak?

10.01.2017 - 08:42 | Son Güncellenme:

ÖSYM sınav sisteminde yaptığı yenilik ve değişimlere yeni bir sistem eklemiştir. Düzenlemeye göre YDS’den sonra ALES de dijital ortamda gerçekleştirilebilecektir. Peki, e-ALES nedir ve ne zaman yapılacak? İşte e-ALES hakkında tüm merak edilen soruların cevapları!

E-ALES başvuruları ne zaman yapılacak

e-ALES, ÖSYM’nin sınav merkezlerinde elektronik ortamda gerçekleştirilecek olan bir sınav türüdür. Sınava girecek adaylar sınav merkezlerinde klavyesi olmayan bir bilgisayar, boş kağıt ve kalem ile sınava girmeleri beklenmektedir. Ayrıca, sınavın daha elektronik bir formata olması için tüm sınav sorularının çözülme işlemlerinin tablet üzerinde yapılabileceği tahmin edilmektedir.

Haberin Devamı

e-ALES Başvuruları Ne Zaman Başlayacak ve e-ALES Sınavı Ne Zaman Yapılacaktır?

ÖSYM e-ALES başvurularının 20 Ocak 2017 tarihinde başlayacağını ve 2 Şubat 2017 de son bulacağını açıklamıştır. E-ALES 11 Şubat 2017 de saat 14:00 de başlayacak ve 180 dakika sürecektir. Ayrıca e-ALES’e girecek adayların tecrübe kazanmaları için 28 Ocak 2017 tarihinde e-ALES deneme sınavı yapılacaktır. Bu sınav adayların sisteme aşinalık kazanması ve asıl sınavda zorlanmamaları amacıyla yapılacaktır. E-ALES deneme sınavının başvuruları 6 Ocak 2017 de başlayacak ve 18 Ocak 2017’de son bulacaktır. e-ALES deneme sınavının ücreti ise 20 TL olarak belirlenmiştir. e-ALES deneme sınavı Ankara’da Esenboğa e-Sınav merkezinde saat 14:30’da gerçekleştirilecektir. Bu deneme sınavından alınan puanın geçerliliği olmadığı bilinmelidir. e-ALES deneme sınavına giren adayların e-ALES ve e-YDS sınavına başvurabilecekleri unutulmamalıdır. E-ALES asıl sınavının sınav giriş ücreti 200 TL’nin üzerinde olacağı beklenmektedir. Ayrıca adaylar sınava girdikleri gün sınav sonuçlarını öğrenebilmeleri beklenmektedir. Bu durumda acil ALES puanına ihtiyaç duyan adaylar için bu sınav bir avantaj olacak ihtiyaçlarını giderebileceklerdir. Dezavantajları ise talep edilen sınav ücretinin yüksek olması, sadece üç büyükşehirde yapılacak olması ve belli bir süreden sonra bilgisayar ekranına bakmaktan gözlerinizin yorulabilmesi ve odaklanmada sorun yaşayabilmenizdir.

Haberin Devamı

E-ALES sınav soru sayısı ise şu şekilde olacaktır;

-Sayısal 1 için 40 soru,

-Sayısal 2 için 40 soru,

-Sözel 1 için 40 soru ve

-Sözel 2 için 40 soru şeklindedir.

e-ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?

Elektronik ortamla gerçekleştirilecek olan e-ALES sınavına başvurmak isteyen adaylar başvurularını internet üzerinden gerçekleştirebilirler. ÖSYM’nin resmi web sitesi aracılığı ile adaylar başvurularını yapabilirler. ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinde yer alan e-ALES başvurusu altında “e-ALES – Randevu” seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. Ardından T.C. Kimlik numaranızı yazarak “Devam” tuşuna tıklamalısınız. Bir sonraki aşamada karşınıza kontenjan seçenekleri gelecektir bu seçeneklerden birini seçerek sınav ücreti ödeme sayfasına geçiş yapabilirsiniz. Ödeme sayfasına geldiğinizde ödemelerle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşıyor iseniz bu durum kontenjanların bitmiş olmasından kaynaklandığı bilinmelidir. Ödeme işlemini gerçekleştirdikten sonra başvurunuz tamamlanmış olacaktır.

Haberin Devamı

e-Ales Deneme Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Ales deneme sınavı başvurusu da yine aynı şekilde ÖSYM’nin resmi web sitesinden gerçekleştirilecektir. Adaylar ÖSYM’nin aday işlemleri sayfasından e-ALES başvuru seçeneğine tıkladıktan sonra karşısına çıkan sayfadan e-ALES Deneme Sınavı Randevu seçeneği seçilir ardından T.C. Kimlik numaranızı yazarak devam tuşuna basılır. Karşınıza çıkan sayfada kontenjan durumu yer alacaktır. Boş kontenjan bulunmaktadır açıklaması var ise devam tuşuna bastığınızda ödeme işlemlerinizi rahatça gerçekleştirerek sınav zamanında sınava girebilme hakkına sahip olursunuz. Ancak karşınıza boş kontenjan bulunmamaktadır açıklaması çıktığında ödeme sayfası açılsa bile ödeme yapamayacaksınız. Dolayısıyla sınava girme hakkı da elde edememiş olacaksınız.

Haberin Devamı

e-ALES Sınavı Kontenjanları Ne Kadar?

e-ALES sınavı, elektronik ortamda düzenleneceği için ÖSYM tarafından belirlenen her sınav merkezinde gerçekleştirilmesi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle ÖSYM tarafından bazı sınav merkezleri belirlenir, bu merkezler de belli başlı şehirler için duyurulur. Sınav merkezi olan binaların alabileceği kişi sayısına göre kontenjanlar belirlenmektedir. e-YDS sınavında da olduğu gibi e-ALES için de Ankara, İstanbul ve İzmir illeri için belli kontenjanlar belirlenmiştir. Ankara’da 3760, İstanbul’da 431, İzmir’de 72 olacak şekilde kontenjanların açılacağı beklenmektedir. Bu kontenjanlar az olduğu için ödemeyi ilk gerçekleştiren adaylar sınava girebilme imkanına sahip olacaktır. Sınav zorluk açısından ALES’den farklı olmayacağı da bilinmelidir.