Gündem E-Devlet Uygulamalarına Nasıl Giriş Yaparım? Edevlet Şifremi Nasıl Alırım?

E-Devlet Uygulamalarına Nasıl Giriş Yaparım? Edevlet Şifremi Nasıl Alırım?

12.05.2015 - 10:07 | Son Güncellenme:

Pek çok kamu işlemlerimizi yapmaya yardımcı olan E-Devlet sistemi günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. E-Devlet şifresi nasıl alınır ve E-Devlet hizmetlerine nasıl giriş yapılır tüm sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.

E-Devlet Uygulamalarına Nasıl Giriş Yaparım Edevlet Şifremi Nasıl Alırım

Günümüzün hızla gelişen teknolojisi kamu kurumlarının da dijital dünyada yer bulmasına yol açıyor. Vatandaşın son derece pratik ve kolay bir şekilde dijital platform üzerinde yer alan online hizmetlerini gerçekleştirebilmelerine imkan veren e-Devlet portalı tüm kamu kurumlarını ve online hizmetlerini tek bir çatı altında bir araya getiren, sanal bir devlet sistemidir. Vatandaşlar tarafından sıklıkla kullanılan ve pek çok kamu işleminde karşılaşılan bu sanal devlet sistemi 2008 yılından bu yana dijital dünyada vatandaşa güvenli, hızlı ve pratik bir kamu hizmeti sunuyor. Gelişen internet teknolojisi ile birlikte artık insanların çok daha pratik ve çok daha kolay bir şekilde internet üzerinde kamu işlemlerini gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor. Dijital platform üzerinde yer alan online kamu kurumlarının online hizmetleri aracılığı ile sigorta mükellefleri çok daha pratik ve çok daha kolay bir şekilde kamu işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

Haberin Devamı

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

Dijital platform üzerinde yer alan kamu kurumlarının online hizmetlerinin dağınık bir vaziyette bulunması vatandaşların bu hizmetlere ulaşmalarının daha zorlu olmasına ve hatta bu online hizmetlerden haberdar olamamasına yol açıyor. Günümüz modern çağında dijital platform üzerindeki kamu hizmetlerinde var olan bu sorunlar nedeni ile Başbakanlık tarafından e-Devlet portalı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından dijital platform üzerinde sanal bir devlet portalı geliştirildi. Dijital platform üzerinde yer alan tüm kamu kurumlarını bünyesine alan ve vatandaşa internette daha güvenli kamu hizmetleri sunan bu sanal devlet portalı vatandaşlar tarafından oldukça yoğun şekilde kullanılıyor. 2008 yılında kamu hizmetlerinin dijital dünyaya entegrasyonun en başarılı şekilde sağlanabilmesi amacı ile geliştirilen bu sanal devlet portalı içerisinde 7 gün 24 saat kamu kurumlarının online hizmetlerini kullanarak işlem gerçekleştirebilme imkanına sahip olunabiliyor. Bu neden ile de günümüz modern Türkiye’sinde oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılmakta olan e-Devlet sistemi içerisinde işlemlerin gerçekleştirilebilmesi ve var olan hizmetlerden faydalanılabilmesi için vatandaşların sisteme giriş yapmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Bu kapsamda sanal devlet portalı giriş işlemlerinde vatandaşların kullanabilecekleri 4 ayrı yöntem bulunuyor. Dijital platform üzerinde yer alan turkiye.gov.tr adresinden erişim sağlanabilen sanal devlet kapısı sisteminin giriş ekranına ana sayfasındaki ‘sisteme giriş’ ekranından erişim sağlanabiliyor. Vatandaşlar ana sayfadaki bu sisteme giriş ekranında ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisinin kullanılarak, giriş yapılması gerekiyor. Vatandaşın sistem üzerindeki bu giriş yöntemleri arasında en çok kullandığı yöntem ise e-Devlet şifresi ile giriş oluyor. Tüm Türkiye’deki her bir PTT şubesinden son derece cüzi bir ücret ve kimlik ibrazı karşılığında bir kere alınan e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapabilmenin çok kolay olması nedeni ile vatandaşlar tarafından daha yaygın olarak kullanılan bir giriş yöntemi oluyor. E-Devlet sistemi içerisinde yer alan tüm online hizmetlerden yararlanılabilirken, bazı hizmetlerde daha üstün güvenlik bilgilerinin gereklilik arz ediyor olması başta adres değişikliği gibi işlemlerde vatandaşlarda ‘elektronik imza ile giriş’ veya ‘mobil imza ile giriş’ yapmaları talep ediliyor.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemine giriş işlemlerinde olduğu gibi pek çok farklı alanda da kullanılabilen mobil imza GSM operatörlerinden alınabiliyor. Sanal devlet kapısı tarafından herhangi bir ücretlendirme yapılmayan bu mobil imza için GSM operatörleri üyelik ücretleri alabiliyor. Aynı şekilde elektronik imza içinde sistemde herhangi bir ücretlendirme bulunmuyor. Ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilen Elektronik Sertifika Sağlayıcıları tarafından belirli bir miktar üyelik ücretleri alınabiliyor. Bu iki e-Devlet giriş yönteminin günümüz modern dünyasında kurumsal açıdan en güvenli teknikler olması, sanal devlet kapısı sistemi içerisinde yer alan bazı üst düzey işlemlerin yapılabilmesi için sistem tarafından girişin bu yöntemlerden birisini kullanarak, yapılması talep ediliyor.

Haberin Devamı

Vatandaşlar tarafından dijital platform üzerinde yer alan bu sanal devlet sisteminde daha güvenli işlem gerçekleştirme fırsatı sunuluyor. Bu neden ile de günümüz modern Türkiye’sinde kamu kurumlarının her geçen gün hızla artan online hizmetleri e-Devlet sistemi içerisinde kendisine yer bulurken, vatandaşlar tarafından da 7 gün 24 saat her gerekli durumda internete bağlanabilen her noktada yoğun olarak kullanılıyor. Böylelikle kamu hizmetlerinde mesai saati ve tatil durumu söz konusu dahi olmadan ve çok daha pratik bir şekilde işlemler yapılabiliyor.