Gündem Eğitimde Türk Eğitim Derneği kalitesi

Eğitimde Türk Eğitim Derneği kalitesi

16.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Eğitimde 92 yılı geride bırakan Türk Eğitim Derneği (TED), eğitimdeki kalitesini ve kurumsal değerlerini ülke genelinde yaygınlaştırmak, özel okul sektörünün nitelikli gelişimine katkı sağlamak amacıyla Akreditasyon ve Danışmanlık yapmaya başlıyor.

Eğitimde Türk Eğitim Derneği kalitesi

Mevcut okullara verilecek hizmetten elde edilecek gelirle maddi olanağı yetersiz öğrencilere burs vermeyi hedefleyen kurum, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenecek pilot okullarda da bu hizmeti ücretsiz sunacak.

Haberin Devamı

‘En büyük mirasımız’

TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ile TED Genel Müdürü Sevinç Atabay, dün gerçekleştirdiği basın toplantısıyla TED Akreditasyon ve Danışmanlık (TEDAD) hizmetini tanıttı. Pehlivanoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, “Büyük önder Atatürk’ün talimatıyla kurulmuş bir kurum olarak, yazılmış olan tüzüğümüzü en kıymetli miras olarak görüyoruz. Türkiye’de en büyük sosyal adaletsizliğin eğitimde olduğunu görüyoruz” dedi.

Bu şekilde eğitime devam edilirse genç nüfusun bir fırsat değil, tehdit olacağına dikkat çeken Pehlivanoğlu, şunları söyledi: “21. yüzyılda artık insanın yerini alacak robotların önünü nasıl keseceğimizi, insanoğluna nasıl ekmek ve iş sağlayacağımızı düşünmeye çalışırken, biz hâlâ sınavlara odaklanmış, eğitimin yetkinliğini sağlayamamış bir noktada devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘İnce eleyeceğiz’

TED’in 40 tane okulu bulunduğuna, bir sivil toplum örgütü olarak Türkiye’nin her yerinde okul açmasının imkânsız olduğuna değinen Pehlivanoğlu, bunun için TEDAD’ı başlattıklarını kaydetti ve ekledi: “Öğretmeni köle olarak görmeyip eğitime inanan özel okullara bilgi birikimimizi aktarmak istiyoruz. Bunu yaparken de ince eleyip sık dokuyarak oluşturduğumuz kriterlerimiz mevcut. Hazırladığımız raporlar okulun web sitesinde açık biçimde konmalı ve velilerle paylaşılmalı. Zaten bu koşulu kabul etmeyenlere akreditasyon hizmeti vermeyeceğiz.”

32 başlıkta denetlenecek

Sevinç Atabay ise akreditasyon ve danışmanlık hizmetiyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Bir okulun akreditasyon sürecine kabul edilebilmesi için eğitsel, fiziksel, mali ve yönetsel yetkinliklerinin TED Okulu olmaya uygun olması gerekiyor. Akreditasyon için kabul edilen okullar, en az iki, en çok üç yıl sürecek “geçiş dönemini” başarıyla tamamladıkları takdirde TED Okulu adını alacak.

Danışmanlık kapsamında ise mevcut okullar, eğitim süreçlerinin kalitesini artırmak amacıyla kurumsal eğitim danışmanlığına başvurabilecek. En az bir eğitim-öğretim yılı süren ve her yıl yenilenebilen bir uygulama olan kurumsal eğitim danışmanlığı kapsamında okullara insan kaynakları süreçleri, müfredat geliştirme ve yabancı dil eğitimi alanlarında bütünleşik bir danışmanlık içeriği sunulacak. Okullar en az 32 kriter başlığı altında denetlenecek. Bu başlıklar altında farklı kriterler de yer alacak. Özel okul açmak isteyen yatırımcılara, okul açma aşamalarıyla ilgili olarak da danışmanlık hizmeti sunulacak.”