Gündem Ek gıdaya geçişte bebek hangi gıdaları tüketebilir?

Ek gıdaya geçişte bebek hangi gıdaları tüketebilir?

28.04.2018 - 11:57 | Son Güncellenme:

Bebek 6 aylık olduğunda ek gıdaya başlanabilir. 6 aylık öncesi bebeğe sadece anne sütü verilmelidir. Uzmanlar ek gıdaya geçişte 6 ay ve sonrasını önermektedir. Bu aydan sonra bebek büyüdüğü için sadece anne sütü içerek doymamaya başlar.

Ek gıdaya geçişte bebek hangi gıdaları tüketebilir

Bu açığı kapatmak için ayına uygun ek gıda verilmesi gerekir. Bebek ilk kez ek gıdalar verildiğinde alışık olmadığı için reddedecektir. Bebeği zorlamadan sabırlı olarak azar azar denemeye devam edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Ek gıdaya geçerken dikkat edilmesi gerekenler

Ek gıdaya yeni başlarken bebeğin aç olması gerekiyor. Çünkü aç olan bebek ek gıdaya daha çabuk alışacaktır. Bebek verdiğiniz besini yemez, reddederse onu zorlamayın. Besini değiştirin ve bir hafta sonra tekrar vermeyi deneyin. Bebek ek gıdaya geçerken besinler mutlaka sulu olmalı, katı olmamalıdır. Çünkü sindirim sistemin henüz katı gıdalara alışkın değildir. İleriki aylarda gıdalar yavaş yavaş katılaştırılarak devam edilir. Ve besinleri asla blenderden geçirmemelisiniz. Bebeğin ağız kaslarının gelişmesi için gıdaların biraz pütürlü olması gerekir. Çiğneme becerisini bu sayede öğrenmiş olacaklar.

Bebeği ek gıdaya alıştırırken nelere dikkat edilmeli

Haberin Devamı
  • Bebeğe yeni ek besin verirken azar azar deneyerek ek besinlere alıştırabilirsiniz.
  • Denediğiniz besini bebek sevdiyse ve bundan rahatsızlık duymuyorsa normal vermeye devam edebilirsiniz.
  • Başka bir ek besine daha alıştırmak isterseniz onu da bir çay kaşığı ölçüsünde veriniz.
  • Bebeğe yeni bir besin vermeyi denerken 3 gün aynı besini verin. Bu şekilde yeni besine karşı alerjik bir durum oluşup oluşmayacağını denemiş olursunuz.

6 aylık bebek neler yiyebilir?

Yumuşak ve iyi yıkanmış, sindirimi kolay meyve püresi verilebilir. Mevsimine uygun olarak kış aylarında elma püresi; yaz aylarında ise armut ve şeftali en uygun besinlerdir. Kayısı, mor erik ve muz da verilebilecek meyvelerdir. Bunları hazırlamak için bir cam kâsede rendeleyebilirsiniz.

Besin, vitamin, mineral, lif kaynağından zengin olan sebze çorbaları ve püreleri verilebilir. Patates, havuç, bal kabağı, yeşil kabak ilk ek gıdaya geçişte uygun besinlerdir. Bunlar suda haşlanıp çatal veya bir ezici yardımıyla ezilip bebeğe verilebilir.

Yumurta da önemli besin kaynağı olduğu için bir yaşına kadar sadece yumurta sarısı verilebilir. Protein, çinko, demir B6, B12 gibi besin değeri yüksek olan et, yağsız olması şartıyla püre veya kıyma halinde çorbalara katılarak verilebilir. Ayrıca yoğurt da kemik gelişimi için oldukça önemli besin kaynağıdır. Yemeklerine biraz tat katmak için az miktarda keçiboynuzu pekmezi de kullanabilirsiniz.