Gündem Eksi 45 derecede 7 bin metreye çıktı

Eksi 45 derecede 7 bin metreye çıktı

27.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en yüksek 14 dağına çıkan ilk Türk olmak için antrenmanlarını sürdüren dağcı Tunç Fındık, Nepal’deki 7 bin 126 metrelik Himlung Himal dağının zirvesine çıktı

Eksi 45 derecede 7 bin metreye çıktı

Yüksek irtifa dağcılığının Türkiye’deki en başarılı ismi Tunç Fındık, dünyanın en yüksek 14 dağına çıkan ilk Türk olmak için antenmanlarını sürdürüyor. Hepsi 8 bin metreden yüksek olan zirvelere Türk bayrağını dikmek için çalışan Fındık, son antrenmanını Nepal’deki 7 bin 126 metrelik Himlung Himal dağına çıkarak yaptı. Fındık, 2017 baharında Everest zirvesine oksijen desteksiz çıkan ilk Türk olmayı deneyecek.

Haberin Devamı

Eksi 45 derecede 7 bin metreye çıktı

Yeryüzünde 8 bin metreden yüksek 14 zirvenin bulunduğu Orta Asya’daki Himalaya ve Karakurum sıradağlarına çıkarak dünyanın dağcılık maratonunu kazanan ilk Türk olmayı hedefleyen Tunç Fındık, şimdiye kadar 10 zirveye tırmanmayı başardı. Everest ve K-2 gibi zirveler dahil 108 bin metrelik dağa çıkmayı başaran Tunç Fındık, son antrenmanı için Himlung Himal dağına çıktı.

Eksi 45 derecede 7 bin metreye çıktı

Nepal’in Himalaya sıra dağlarında yer alan dağa tırmanan Tunç Fındık, 4 Belçikalı, 4 Alman ve 1 Fransız dağcı ile 15 Nepalli ‘sherpa’dan (dağ rehberleri) oluşan gruptaydı. 5 bin 500 metrede ilk, 6 bin 80 metrede ikinci kampı yapan Tunç Fındık, gruptan ayrılarak ünlü Nepalli sherpalardan Dawa ile zirveye doğru yola çıktı.

Uzun buz duvarları, sert kaya virajlarını Sherpa Dawa ile aşan Fındık, eksi 45 dereceyi gören soğukta güçlükle ilerledi. Soğuk havaya saatte 50 kilometre hızla esen dağ rüzgârı da eklenince ikili sert karla mücadele etti. Buzul tırmanışlarında kazma ve kazık kullanarak ilerleyen Tunç Fındık, 9 saat sonra Dawa ile birlikte Himlung’un kar ve buz kubbesinden oluşan zirvesine ulaştı. Soğuk ve rüzgâr altında kuzeydeki Tibet’in kahverengi platolarını güneyde ise Himalaya dağlarını izleyen Fındık, zirvede yarım saat kaldıktan sonra ana kampa indi. Fındık, “Zorlu hava koşullarda dünyaya yüksekten bakmak çok güzel. 8 binlikler öncesinde verimli ve güzel bir antrenman oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Eksi 45 derecede 7 bin metreye çıktı

Geriye 4 dağ kaldı

Pakistan’daki Nanga Parbat (8 bin 125 metre), Gasherbrum 1 (8 bin 35), Broad Peak (8 bin 47 metre) ve Nepal’deki Annapurna (8 bin 91 metre) dağlarına çıkmak için antenmanlarını sürdüren Fındık, artık İstanbul’un 3. Havalimanı’nın desteğiyle hareket ediyor. İstanbul Grand Airport’un sponsor olduğu Fındık, dünyanın en yüksek zirvesi Everest’e de oksijen desteksiz çıkan ilk Türk olmayı deneyecek. Fındık, “Türk dağcılığının yeni federasyon yönetimi ile hak ettiği yere geleceğine inanıyorum. İGA’nın da desteğiyle 14 tane 8 bin metreden yüksek dağa çıkan ilk Türk olmak bana gurur verecek. Ülkemizde çok başarılı ve azimli dağcılar var, fırsat verilirse çok önemli tırmanışlar yapabiliriz. 4 zirveye daha Türk bayrağını dikmek kadar Everest’e oksijen desteksiz çıkmak da çok önemli. Azimle çalışıyorum” dedi.

Yazarlar